Interlopii constanteni au o calitate deosebita: schimba sefii de Politie dupa bunul lor plac. Interlopii canta, IGP-ul pune botul si schimba seful. Aceasta este, pe scurt, povestea clanului Gherghisan si a sefilor de Politie constanteni.

Iar IGP-ul, in loc sa-si apere proprii oameni, sa iasa in fata si sa spuna nu este adevarat, nu Politia este de vina, de vina sunt cei care lasa in libertate astfel de oameni, IGP-ul pune botul, da cu bata in cap si aplica lovitura de gratie propriilor subalterni.

Este cazul unor politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Constanta - nu dam nume -, in prezent cercetati prealabil disciplinar dupa ce interlopii s-au incaierat la Flora. Cazul nu este singular.

Acum doi ani, un alt sef de Politie, comisarul sef Mihai Toporan, pe atunci sef al Politiei Municipiu, a fost demis in mod identic dupa ce aceiasi interlopi s-au incaierat la Beta. S-au descoperit, atunci - chipurile - grave „carente” in activitatea lui.

Comisarul sef sacrificat la ordin a ramas aproape 10 luni fara serviciu, dupa care a reusit, prin concurs, sa ocupe din nou o functie. Care fusese vina lui? Nimeni nu stie. Ca si acum, Politia ii retinuse pe suspecti, magistratii le dadusera drumul. Dosarul „Beta” zace si acum la Parchet, dupa ce a fost declinat si plimbat de la un Parchet la altul.

Nici pana acum inculpatii, despre care pana si un copil stie ca sunt mafioti in adevaratul sens al cuvantului, nu au fost trimisi in judecata.

Povestea se repeta

Dupa doi ani, povestea se repeta. Interlopii s-au incaierat din nou, alte capete trebuie sa cada. Demise, culmea, de IGP. Adica de cei care ar trebui sa le poarte de grija.

Pentru ce? Ce ar fi trebuit sa faca Politia? Sa-l pazeasca pe Gherghisan la usa? Sa stea la panda ca nu cumva sa se incaiere? Sau sa-si incalce atributiile stabilite prin lege si sa-l aresteze? Ai senzatia ca IGP-ul a luat-o razna si ca nici macar el nu mai intelege ca Politia nu aresteaza, doare retine suspectul si aduna probe. Exact asta au si facut.

Fix cu o saptamana inainte, politistii l-au retinut pe Gherghisan. Mai mult, a fost arestat. A formulat insa apel si, incredibil, a fost pus in libertate in ciuda faptului ca politistii aveau un dosar de probe beton care atestau vinovatia acestuia.

Mai departe, foarte interesanta atitudinea IGP-ului, care considera ca poate potoli clanurile interlope constantene schimband cate un sef ori de cate ori acestea se incaiera. Reporterii nostri au incercat sa-l contacteze telefonic pe Catalin Popescu, purtatorul de cuvant al IGP, pentru a li se solicita un punct de vedere oficial.

Ni s-a raspuns insa in mod sec ca pentru orice informatie de acest gen trebuie sa ne adresam in scris institutiei. Nici o problema, ne vom adresa si in scris. Facem precizarea ca, din motive lesne de inteles nu dam numele celor care vor fi sanctionati de IGP doar de amorul artei, pentru a nu crea tensiuni si mai mari in randurile politiei.