Presedintele Traian Basescu a vizitat ieri Scoala de Vara a Tinerilor Democrati de la Costinesti, raspunzand astfel unei invitatii adresate de fostii sai colegi de partid.

Basescu si-a urecheat parinteste adversarii politici care ar fi putut interpreta aceasta vizita, spunand ca ar fi facut cu la fel de mare placere acelasi lucru si la evenimente similare organizate de alte partide, doar ca nu a fost invitat, nici de liberali, nici de social-democrati.

Dupa cum era de asteptat, principala tema de discutie a fost „dosariada” nationala, seful statului negand o data in plus orice colaborare cu Securitatea.

Intrebat la un moment dat ce regreta cel mai tare din actuala sa cariera politica, Basescu le-a reamintit celor prezenti ca cel mai mare regret al sau l-a facut deja public, cu mai mult timp in urma: desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de prim-ministru.

Traian Basescu a venit la Costinesti in jurul orelor 11.00, intr-o pauza dintre cursuri, imbracat marinareste, cu un tricou alb cu dungi albastre. Seful statului era insotit de aceasta data doar de garzile de corp, fara sotia sa Maria, si s-a asezat la aceeasi masa cu Vasile Blaga, Gheorghe Barbu, Cezar Preda, Marian Jean Marinescu si Gheorghe Albu.

Obosit dupa un drum matinal si o noapte agitata, in care a intervenit pentru mai bine de jumatate de ora in direct la o emisiune televizata populata de tot felul croncanitori, presedintele a simtit nevoia sa bea o cafea tare in liniste, motiv pentru care a rugat presa sa se retraga. Dupa care a inceput sa dea autografe, deja obisnuita baie de multime si s-a pozat alaturi de tinerii democrati.

Revenind la chestiunile arzatoare ale zilei, Basescu a amintit si cel de-al doilea sau mare esec politic, si anume faptul ca nu a reusit sa stranga pana acum la aceeasi masa toate partidele pentru a discuta despre modificarea Constitutiei. Seful statului este de parere ca romanii ar trebui sa hotarasca ori pentru o republica prezidentiala, ori pentru una parlamentara.

Nevoia modificarii Constitutiei vine si din ambiguitatea privind relatiile dintre presedintie si Guvern, dar si cea dintre presedinte si Parlament. Pentru toate aceste lucruri, Basescu sustine ca este nevoie si de vointa electoratului, aratandu-se intru totul de acord si cu impunerea votului uninominal pe liste.

Un alt esec dezvaluit de presedinte a fost nerealizarea descentralizarii administratiei. Cu sau fara voia sa, Basescu a reluat un subiect devenit aproape sufocant in aceasta perioada si a jurat tinerilor democrati: „Nu am semnat nici un angajament cu Securitatea si nu am scris niciodata un rand despre nimeni”. „Problema cu dosarul meu este ca nu-i.

Eu nu vreau sa fac o poveste din toata chestiunea asta. Dar parca am sentimentul ca cineva vrea sa-mi fabrice acum un dosar”, si-a continuat Basescu pledoaria.

Basescu nu intelege de ce Constantinescu si Iliescu nu au scos la lumina dosarele Securitatii

Seful statului a cerut persoanei care va gasi o singura foaie scrisa de el despre un coleg de-al sau sa o faca public, adaugand ca de-a lungul timpului a facut cel putin cinci solicitari la serviciile de informatii „si nu a gasit nimeni acea foaie scrisa de nimeni”.

Pe de alta parte, Basescu a precizat ca nu toti romanii dinainte de 1989 aveau dosare de informatori sau urmariti si nu crede nici ipoteza potrivit careia dosarul sau a fost ars la Berevoiesti in 1990. In ciuda problemelor pe care le are personal in urma campaniei de deconspirare, presedintele este convins ca totul trebuie sa mearga pana la capat.

Mai mult, deconspirarea securistilor si a colaboratorilor trebuie completata de legea lustratiei, intrucat actuala lege nu prevede sanctiuni pentru fostii tortionari.

"Societatea trebuie sa profite de procesul de deconspirare pentru a se consolida, nu pentru a deveni o societate cu fracturi”, a mai spus Basescu, facand referire si la pericolele care insotesc aceasta campanie de deratizare a societatii romanesti: „Putem constata ca suntem mai invrajbiti decat inainte”.

Seful statului a dat exemplul a foarte multi politicieni care s-au prezentat degeaba la CNSAS, si asta pentru dosarele lor au doar cateva file si nu contin nimic relevant. In plus, e de rau augur si isteria mediatica intretinuta de anumite personaje manate de interese obscure: „Aproape ca ne ies ochii din orbite pe la televizor, contestand sau fiind de acord, inventand, fabuland”.

Basescu a declarat ca aceasta curatenie morala trebuia inceputa cu mult mai devreme si nu intelege de ce nimeni inaintea sa nu a facut acest lucru.