Intalnirea de vineri seara a parlamentarilor si ministrilor liberali, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, a avut ca rezultat doua decizii importante pentru viitorul politic al PNL.

La sfarsitul intalnirii cu usile inchise care a durat aproape doua ore, Tariceanu a infatisat in cateva minute concluziile: liberalii vor impune in viitoarea sesiune parlamentara aprobarea votului uninominal, dar nu sunt de acord cu ideea alegerilor anticipate.

Celelalte decizii, care tin de bucataria interna a partidului, vor fi luate in cursul zilei de azi, dupa ce liderii liberali se vor reuni la Cazinoul Constanta in cadrul Delegatiei Permanente. Principalele puncte de pe ordinea de zi vor fi propunerile de excludere din partid ale deputatilor Mona Musca si Ioan Ghise.

Premierul Tariceanu a punctat definitiv ideea avansata de mai mult timp de liderii liberali cu privire la oportunitatea declansarii de alegeri anticipate. Tariceanu a declarat ca acestea nu reprezinta o prioritate pentru PNL, care prefera sa lase ceva in urma: „Prin alegeri anticipate se urmareste obtinerea de mai multa putere.

Noi credem ca trebuie sa lasam deoparte aceste dorinte si sa ducem pana la capat mandatul dat de alegatori si promisiunile facute in campania electorala”. In ceea ce priveste insistenta cu care Partidul Democrat cere alegeri anticipate, Tariceanu nu s-a putut abtine sa nu constate ca partenerii sai de Alianta au dezvoltat o adevarata obsesie pentru acest subiect.

In alta ordine de idei, premierul a refuzat sa comenteze speculatiile potrivit carora ceilalti aliati de Coalitie, conservatorii se gandesc la o alianta cu Partidul Romania Mare, spunand ca nu se poate pronunta doar pe baza unor zvonuri.

Iar daca informatiile razbatute dincolo de usile trantite in nasul presei, lasate pe dinafara desi a fost initial invitata la lucrari, au fost destul de sarace, agitatia de pe holurile hotelului in care a avut loc intalnirea a fost una plina de buna dispozitie. Crema liberalilor a discutat la o cafea si o tigara (sau un trabuc, in cazul lui Teodor Melescanu), plini de verva.

Un vizitator neavenit ar fi ramas cu gura cascata in fata personalitatilor prezente: pe langa premierul Tariceanu au mai fost prezenti senatorul Puiu Hasotti, deputatul George Dragomir, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, deputatii Crin Antonescu, Varujan Vosganian si chiar Ioan Ghise, senatorul Teodor Stolojan, europarlamentarul Adrian Cioroianu, ministrul de Finante, Sebastian

Vladescu, moldoveanul de la Agricultura, Gheorghe Flutur, ministrii Mihai Voicu si Eugen Nicolaescu, dar si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, cunoscut microbistilor sub porecla de „Pinalti” si cel din Harsova, Ionel Chirita. Interesant este faptul ca printre cei invitati a se alatura vineri seara si azi intrunirilor liderilor liberali s-a aflat si Mona Musca.

Potrivit celor spuse de Bogdan Olteanu, deputata a fost invitata la Constanta, mai ales pentru a participa la Delegatia Permanenta, „telefonic, prin e-mail si prin SMS”.

Culetu si Hasotti i-a dus pe ministrii Flutur si Nicolaescu la „Colonade”

Olteanu a precizat ca raspunsul Monei Musca a fost ceva de genul „daca nu voi avea ceva mai bun de facut, poate voi veni”. Mai interesat de soarta sa a fost insa brasoveanul Iona Ghise, care si-a facut un lobby puternic printre colegii de partid, in incercarea de a-i convinge sa nu-l excluda azi din partid.

Liberalii inca ezita in privinta soartei fostului primar din Brasov, in conditiile in care acesta a marturisit inca din 1992 ca a colaborat cu Securitatea, iar in 2002 CNSAS a emis un verdict care atesta faptul ca Ghise nu a facut politie politica.

Pe de alta parte, liberalii sunt tentati sa recurga la o asanare completa, fara a mai tine cont de detalii, fapt confirmat de Melescanu, care a recunoscut ca reactia PNL este una pur politica, fara a mai astepta verdictele CNSAS, din considerente morale.

In cazul lui Ghise, liberalii par a tine cont de faptul ca demnitarul si-a asumat trecutul, iar voturile succesive acordate de alegatorii brasoveni l-au absolvit de vina. In aceste conditii, este foarte probabil ca deputatul de sub Tampa sa ramana membru PNL, spre deosebire de Mona Musca, a carei soarta a fost deja decisa.

Dupa scurta declaratie de presa a premierului si dupa cateva minute in care liderii liberali s-au intretinut pe hol, Tariceanu a intarziat langa Varujan Vosganian si Sebastian Vladescu, apoi a parasit hotelul. A fost urmat, tiptil, de toti cei prezenti. O parte dintre ei a luat-o pe jos catre restaurantul La Colonade, acolo unde prefectul Danut Culetu le rezervase cateva mese, cu o ora inainte.

Aproape 20 de lideri liberali, printre care Puiu Hasotti, ministrii Gheorghe Flutur si Eugen Nicolaescu, Ionel Chirita, consilierii judeteni Gheorghe Iorov si Victor Radulescu si altii, ghidati de prefectul Culetu, au luat-o usor pe jos, impartiti in doua grupuri, facand o inedita baie nocturna de multime.