Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat vineri ca actiunea de timbrare a painii initiata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Finantelor Publice va fi amanata dupa ce initial s-a stabilit ca masura sa fie pusain aplicarein toamna acestui an.

Aurel Popescu a explicat ca Garda Financiara nu are destui angajati pentru a efectua controalein industria de panificatie, controale prin care sa fie depistate eventualele abateri de la regula stabilita. Popescu a explicat ca painea si alte produse de panificatie ar putea fi personalizate astfelincat sa nu mai fie nevoie de timbrarea acestora, timbrare care ar presupune costuri mari.

Una din solutiile propuse este etichetarea painii ambalate, etichetare care sa contina date complete cu privire la produsul comercializat, iar pentru painea neambalata prezentarea de date referitoare la produsin magazinelein care sunt oferite la comercializare.

Numai ca aceasta solutie esteinca incerta pentru ca siin prezent sunt furnizate date despre painea ambalata, diferenta urmand sa consteain date suplimentare ca spre exemplu continutul exact al painii, data la care a iesit de pe standul de productie, termenul de valabilitatein care sa fie specificata cu aproximatie chiar si ora si greutatea produsului.

Decizia de neetichetare a painii a fost salutata de mari producatori de paine din Romania care au fost de parere ca industria de panificatie „neagra” poate fi eliminata si fara ajutorul timbrului aplicat pe paine asa cum a stabilit MFP. Initial s-a stabilit ca painea trebuie etichetata pentru evitarea cazurilor de evaziune fiscalain randul producatorilor din panificatie.

Mai precis, au fost depistati producatori careinregistrauin documente o anumita cantitate de materie prima si de pe standul de productie iesea paine sau alte produse de panificatiein cantitati mult mai mici, iar asta pentru a mai reduce din taxele catre stat.

Concurenta mai apriga, costuri mai mari

Mai multi administratori de unitati salajene din domeniul panificatiei ne-au declarat ca decizia de amanare a timbrarii painii este buna, pentru ca astfel va fi evitata cresterea costurilor de productie si inevitabil scumpirea painii, scumpire care si asa a fost programata pentru toamna acestui an.

Ioan Man, sef de productiein cadrul unei brutarii, ne-a declarat vineri ca „eu nu spun ca timbrarea painii nu ar fi fost buna, dar asta implica si costuri foarte mari. Trebuiau respectate niste proceduri. Eu cred ca evaziunea fiscala se poate evita si prin alte procedee nu numai prin aplicarea pe paine a unui timbru.

Pot fi mai multe controale ca nu suntem chiar atat de multi brutariin Salaj. Eu cred ca cel mai important lucru este calitatea painii si nu daca ea este sau nu timbrata”. Administratorul unei alte brutarii din Zalau a spus ca „nu am auzit si nu mi s-a spus nimic ca painea nu va mai fi timbrata anul acesta. S-au chinuit sa gaseasca o solutie si acum nu o mai pot aplica. Treaba lor.

Vedeti, aici e problema ca si la codul fiscal. Vor una si pana la urma fac cu cotul altceva”. Administratorul a mai spus ca „daca nu vor creste costurile de productie nu se va scumpi nici painea pentru ca si asa concurenta e aprigain Salaj. Painea oricum se va scumpi cu cevain toamna asta pentru ca aminteles ca se vor scumpi iar utilitatile”