A fost ciorba de fasole cu afumatura de la Papa la Soni, porumb copt, bratari cu intrare la negru. Sambata dupa-amiaza, a iesit si soarele. Vamaiotii s-au defulat intr-o mie de feluri. Muzica s-a auzit si la "Marina Park", si "La Stuf", si la "Papa la Soni", fara sa starneasca reactii auditive adverse. Organizatorii spun, dupa primele doua zile, ca punkerii n-au murit.

Prietenii nostri n-au mai campat anul acesta pe plaja pentru ca anul trecut au fost lasati doar cu hainele de pe ei. A plouat cu cereri de autografe dupa fiecare reprezentatie muzicala. S-a mancat ciorba de peste si s-a baut bere la draft.

Colegul nostru s-a declarat crescut printre oamenii care au venit la "Stufstock", dar a avut ghinionul sa nu guste din gulasul de berbecut de la "Papa la Soni".

Altar, consolare pentru egal

Sambata dimineata, la Marina Park, sediul central al "Stufstock"-ului, din cauza ploii si a frigului care s-au lasat peste vama, au ramas in picioare doar 10-20 de oameni. In timp ce vamaiotii isi dregeau ranile produse cu o seara inainte, la Costinesti, Monica Macovei sustinea o conferinta extrem de importanta pentru natiune.

Cu toate ca era doar la cateva zeci de kilometri, ministrul Justitiei nu a trecut prin vama. Anul acesta, preferata organizatorilor a fost Sulfina Barbu. Dupa ce soarele a inceput sa usuce stuful de la Vama Veche, Mona Musca incerca sa demonstreze ca este liberala pana la moarte si ca turnatoria nu e chiar un capat de tara. A doua seara de "Stufstock" a concurat cu meciul nationalei.

Microbistii care sufereau dupa nesperatul egal realizat de tricolori au fost consolati de trupa clujeana Altar, care a urcat pe scena imediat dupa fluierul final. Printre cei peste 4000 de vamaioti s-au remarcat si opozantii proiectului minier de la Rosia Montana.

Calitate fara cantitate

Anul acesta am asistat la o selectie naturala a publicului de la "Stufstock". Daca la editia de anul trecut plaja de la Vama Veche era arhiplina, cei 35 de lei, pretul unui bilet, i-a oprit pe fanii Stufstock-ului sa vina in numar mai mare.

O alta explicatie a numarului mic de spectatori ar fi si transformarea "Stufstock"-ului dintr-un protest intr-un festival muzical (sau sa fi fost ploaia de vina?). Cu toate acestea, banii investiti s-au vazut si auzit.

Organizatorii au amenajat doua scene, astfel incat trupele prezente nu au fost nevoite sa astepte pentru a-si regla sunetul, spectatorii fiind tinuti in priza fara prea multe pauze.

Festivalul a primit botezul Phoenix

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, vrea sa salveze Rosia Montana in varianta Gabriel

Previzibil, maximumul incendiar al festivalului a fost atins la miezul noptii dintre sambata si duminica, o data cu botezul Phoenix al "Stufstock"-ului, cum l-a numit amfitrionul Mircea Toma. 5000 de rockeri, inflamati la maxim de death-metalul clujenilor renascutei trupe Altar, au savurat un Phoenix in forma maxima (chiar si cu un Nicu Covaci ragusit).

In ceea ce se numeste formula de aur, respectiv Covaci, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan -Tandarica, Joszef Kappl, Mani Neumann, plus mai noul excelent chitarist solo, Cristi Gram - care aduce o nota heavy sound-ului specific trupei - si un exuberant om bun la toate, adica voce, tobe si animatie, Ionut Contras, Phoenix a oferit o ora si jumatate de muzica adevarata.

Singurul moment inedit, ignorat, insa, pe scena, l-a reprezentat aparitia in public a unui steag cu insemnul campaniei Salvati Rosia Montana. Actiunea a apartinut unor tineri care au tinut sa-si exprime, in acest fel, protestul pentru concertul pe care phoenicsii l-au sustinut, de Ziua Minerului, la Rosia Montana, concert sponsorizat, printre altii, de Gabriel Resources.

N-am cantat acolo pentru nici un Gabriel, nici nu stiu cine e Gabriel asta, am cantat de "Ziua Minerului", pentru minerii aia amarati, sa le facem o bucurie, a declarat, pentru ZIUA de Cluj, Nicu Covaci. Desi a sustinut ca nu stia cine au fost sponsorii concertului respectiv, Covaci este la curent cu subiectul, dar a marturisit ca nu si-a format, inca, un punct de vedere.

Am auzit argumente si dintr-o parte si din cealalta, nu stiu ce sa spun. Om fi noi (Phoenixul - n. red.) haiduci, dar haiducia nu inseamna a muri de foame, am auzit ca acolo sunt zeci de mii de someri, a mai declarat Covaci. Fan Phoenix s-a dovedit a fi si noul purtator de cuvant al PNL, senatorul Varujan Vosganian.

Venit la concert direct de la Constanta, unde s-a desfasurat Delegatia Permanenta a partidului, Vosganian a asistat la recitalul Phoenix de langa scena, savurand o bere, fara a parea foarte prins de atmosfera din jurul sau.