Mai este doar o luna pana la inceperea noului an universitar, iar preturile garsonierelor si apartamentelor de inchiriat parca au luat-o razna.

Cei care au o locuinta in plus sau care au preferat sa se mute in casele de la tara se pot imbogati, pentru ca in Cluj-Napoca nu gasesti la aceasta ora chirie sub 200 de euro pentru locuintele cu o singura camera.

In urma cu doua-trei luni, apartamentele cu o camera puteau fi inchiriate cu 100-120 de euro. Apartamentele cu 2 camere se ridica la 250-300 de euro, iar pentru apartamentele mai mari se percepe o suma de 150-200 de euro pe camera.

Studentii care nu au sanse de cazare in camine, pentru ca au intrat la facultate pe locurile cu taxa sau cei care pur si simplu nu suporta sa stea la gramada in camerele din campusuri, incearca acum sa gaseasca o chirie acceptabila.

La fiecare inceput de toamna, preturile chiriilor din oras cresc si scad vara, cand studentii pleaca acasa. Pentru a face fata costurilor ridicate, tinerii prefera sa se adune mai multi intr-un apartament, cate doi in camera de obicei, iar in acest fel chiria se reduce la jumatate.

Pe langa banii care merg direct in buzunarul proprietarului, studentii mai trebuie sa puna la socoteala si taxele de intretinere, curentul, telefonul, tv cablu si internetul, cheltuieli care sar bine de 3 milioane si jumatate de lei vechi pe timpul iernii.

In ceea ce priveste confortul, unii proprietari nu se grabesc sa modernizeze garsonierele si apartamentele de inchiriat. Ei nu se sfiesc sa ceara bani enorm de multi, cu toate ca locuinta arata mai degraba a lada de vechituri.

Altii investesc in mobilier si renovare, insa au pretentii mari la pret, in plus cer garantie sau chiria pe cel putin trei luni inainte.

Nici la gazda nu e mai bine, 1 milion si jumatate -2 milioane de lei pentru o camera, plus cheltuieli.

Asadar o chirie in oras si-o pot permite doar tinerii care provin din familii cu stare si studentii straini. Ceilalti vor merge pe locurile ramase libere in caminele de liceu dupa 15 septembrie.