A patra etapa a programului “Sistem Educational Informatizat” (SEI) a costat Ministerul Educatiei si Cercetarii 97 de milioane de dolari. Suma totala cheltuita din bugetul de stat pentru a patra etapa a SEI, desfasurata in judetul Cluj, depaseste doua milioane de dolari.

Banii au revenit celor trei furnizori principali ai MEdC& societatii Siveco, pentru partea de software, si firmelor Fortec si Qnet, pentru hardware. Sumele exorbitante percepute de cele trei societati sunt aproape duble fata de pretul pietei.

Un calculator achizitionat prin intermediul programului SEI a costat statul aproximativ 1.200 de dolari, in timp ce un calculator cu aceeasi configuratie costa pe piata circa 700 de dolari. Una peste alta, oficiali ai MEdC sustin ca dosarul SEI este unul confidential si ca doar anumite date pot fi desecretizate.

Alaturi de fiecare program benefic statului roman apar, ca ciupercile dupa ploaie, elemente parazitare care tind spre penal. La fel s-a intamplat si in cazul Programului „Sistem Educational Informatizat” (SEI), adoptat potrivit Planului National de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Programul a fost aprobat in urma cu 5 ani, la 23 mai 2001, de catre Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei, din cadrul Guvernului Romaniei. SEI prevede „implementarea sistemului alternativ de educatie asistata de calculator”, prin dotarea unitatilor de invatamant cu laboratoare informatizate.

Programul se refera, in esenta, la dotarea scolilor generale si a liceelor cu tehnologie informatica, folosita ca suport didactic in procesul de predare si invatare. Intreaga afacere s-a ridicat la circa 200 de milioane de dolari.

Programul a demarat la 3 august 2001, prin semnarea unui Memorandum intre MEdC, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor si reprezentantii firmelor Felix SA, Compaq Computer Romania SRL, IBM Romania SRL si Hewlett Packard Romania SRL.

Intr-un al doilea memorandum, semnat o saptamana mai tarziu, disparea firma „Felix” de pe lista furnizorilor si aparea Siveco Romania SRL.

Documentul stabilea ca MEdC era autorizat sa deruleze Programul National de accelerare a introducerii calculatoarelor si a accesului la Internet in unitatile de invatamant din Romania, valoarea programului fiind estimata la 200 de milioane de dolari.

Cu toate ca initial cele mai avantajoase oferte de pret au fost facute de firmele Compaq Romania, HP Romania si IBM Romania, la baza procedurilor de organizare a licitatiilor s-a identificat un document fara numar si nedatat numit „Nota de fundamentare privind achizitia publica de laboratoare informatice prin negociere cu o singura sursa”.

Documentul a fost intocmit de directorul general adjunct al Directiei Generale Informatizare, Relatii publice si Personal, Valentin Cotarta. Acesta a explicat aplicarea „negocierii cu o singura sursa” ca urmare a lipsei de timp fizic pentru organizarea si desfasurarea unei licitatii publice.

Negocierea cu o singura sursa a incalcat normele legale care stabilesc ca „autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere cu o singura sursa, in situatie de forta majora (calamitate naturala, conflagratie) sau in orice cazuri temeinic motivate care nu au putut fi prevazute si ale caror circumstante nu se datoreaza sub nici o forma vreunei actiuni a autoritatii contractante (...) intr-o perioada imediata, de regula nu mai mult de o luna”.

Luna respectiva s-a lungit la cativa ani, iar principalul beneficiar al contractelor de furnizare a aparaturii informatice pentru programul SEI a ramas societatea Siveco Romania SA. In 2002, Siveco a reusit sa obtina o suplimentare a contractului initial in valoare de 60 de milioane de USD. Anul urmator, prin alte doua Hotarari Guvernamentale, nr.1108 si 1352, au mai fost aprobate cate 10 milioane de dolari. In 2004, prin HG nr. 1685, Siveco a obtinut o extensie a contractului in valoare de 96 de milioane de dolari.

Deficiente in derularea programului

Presiunile au continuat si in sanul comisiei intrunite pentru a analiza pretul pietei pentru produsele contractate cu firma Siveco. Adrian Gorun, secretar general al MEdC, a reusit sa il „convinga” pe fostul ministru al Invatamantului, Mircea Miclea, sa il numeasca presedinte al comisiei, constituite la 21 martie 2005.

In componenta acestei comisii de analiza a pretului a intrat si clujeanul Sergiu Nedevschi, decan la Universitatea Tehnica din Cluj. Acesta a declarat ca respectiva comisie prezidata de Gorun a constatat deficiente in derularea contractelor pentru SEI.

Sergiu Nedevschi isi aduce aminte ca preturile de achizitie ale echipamentelor erau mai mari decat cele existente pe piata pentru produse similare. In plus, conform celor declarate de Nedevschi, comisia a sesizat inca din prima faza ilegalitatea produsa in urma licitatiei cu o singura sursa.

Mai mult, calculatoarele au fost contractate ca brand name, reducandu-se astfel posibilitatea de achizitie din surse alternative. Cu toate acestea, Gorun a recomandat continuarea relatiilor co"erciale cu firma Siveco. Totusi, pentru ca intreaga afacere sa nu fie prea batatoare la ochi, secretarul general al MEdC a propus renegocierea contractelor.

Astfel, Siveco a oferit cel mai scazut pret de pe piata si a facut inutila orice tentativa de lansare a unei oferte de licitatie publica. Calculatoarele au fost livrate institutiilor de invatamant in patru etape. In primele trei etape, au fost dotate liceele, Inspectoratele scolare si Casele Corpului Didactic.

A patra etapa a SEI a vizat scolile generale. Liceele au primit cate 25 de calculatoare, in timp ce in scolile generale s-au livrat cate 11 calculatoare (10 statii si un server), o imprimanta, un scanner, plus conectare la internet si software educational.

Preturi mari

In judetul Cluj au fost dotate cu laboratoare informatizate 91 de scoli generale, dintre care 27 in oras, iar restul de 64 in judet. Achizitia de calculatoare s-a realizat la preturi mult mai mari decat pretul pietei.

Ion Ivan, director al Directiei de Informatizare Statistica si Personal in cadrul MEdC, ne-a confirmat faptul ca un laborator informatic din cadrul programului SEI 4, cu cate 10 calculatoare, a costat statul roman 24.500 de USD. Astfel, suma totala alocata judetului Cluj depaseste doua milioane de dolari.

Pretul unui calculator s-a ridicat la 1.200 de dolari, luand ca referinta cursul valutar BNR actual. Asta in conditiile in care aceeasi configuratie costa pe piata din Cluj intre 300 si 800 de dolari.

Calculatoarele cu care au fost dotate laboratoarele au urmatoarea configuratie& procesor Intel P4, 2,8 GHz, 40 GB HDD, 256 MB memorie DDR, placa de retea 10/100 Ethernet, placa de sunet si CD ROM.

Firmele de calculatoare clujene contactate ne-au comunicat ca pretul unei astfel de configuratii, daca sistemul nu e luat in calitate de brand, nu depaseste 400 de dolari. In schimb, calculatoarele pentru laboratoarele informatizate au fost aduse in calitate de brand HP-Compaq.

Si asa insa, un sistem PC brand HP dx2200 Celeron D346, 3.06 GHz, deci mai performant decat cele achizitionate de Siveco pentru scoli, costa aproximativ 500 de dolari, cu TVA inclus, potrivit informatiilor furnizate pe site-ul companiilor de profil din tara.

Un sistem performant PC brand IBM costa in jur de 800 de dolari, acesta fiind oarecum un pret maximal pentru acest tip de configuratie acceptat de catre Minister. O alta diferenta mare de pret se observa si la serverele achizitionate pentru laboratoarele din scoli.

Acestea au costat statul roman 3.800 de dolari, in timp ce pe piata ele pot fi cumparate la sume mult mai mici. In plus, nu s-a obtinut nicio reducere pentru cantitate, desi doar la nivelul judetului Cluj au fost achizitionate, intr-o singura etapa, aproape 1.000 de calculatoare.

Cu alte cuvinte, pretul de achizitionare acceptat de MEdC si suportat de bugetul de stat este dublu fata de cel al pietei.

Ministerul Educatiei arunca cu bani in sanul Siveco

Este cert faptul ca reprezentantii Ministerului nu au fost prea interesati sa faca economii la bugetul Statului. In plus, cu toate ca a fost livrata o cantitate importanta de calculatoare, nu s-a obtinut nicio reducere de pret.

Directorii scolilor din judet, care au fost dotate cu calculatoare in cadrul SIE 4, sustin ca nu stiu nimic despre sumele alocate acestui program sau propriilor laboratoare. Mai mult, nici contabilii institutiilor de invatamant nu detin mai multe date despre acest subiect.

Contactati telefonic, directorii sau contabilii mai multor scoli generale din judet au confirmat faptul ca, la primirea calculatoarelor, era nevoie doar de o semnatura de primire, fara a li se prezenta vreo factura sau chitanta.

Toti reprezentantii scolilor contactati telefonic de BZA au declarat ca, din discutiile purtate cu ceilalti directori de unitati de invatamant, nu se cunoaste, la nivel de scoala, valoarea laboratoarelor. Astfel, sumele care graviteaza in jurul afacerii SIE se joaca intre Siveco, Qnet, Fortec si reprezentanti ai Ministerului.

Calin Muresan, consilierul IT al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, sustine ca nu stie care sunt sumele vehiculate in afacerea SIE.

In timp ce Siveco ofera partea de soft, firma Qnet, contractata pentru livrarea de hardware, lucreaza pe cont propriu, fara a da niciun raport Inspectoratului cu privire la modul de achizitionare, plata sau distribuire a calculatoarelor in judet.

Societatea Sistec este cea care s-a ocupat, la nivelul judetului Cluj, de instalarea calculatoarelor si a software-ului, dar si de instruirea profesorilor. Muresan sustine insa ca sistemele AeL furnizate de societatea Siveco nu sunt foarte indragite de profesori.

Cei mai multi dintre ei nu au reusit inca sa invete sa se descurce cu platforma pe care ruleaza lectiile informatizate. Pe de alta parte, profesorii care au inteles ce inseamna AeL ezita sa lucreze cu tipul de lectii prestabilite oferite de platforma, considerandu-le ineficiente, neadaptate sau, pe alocuri, chiar gresite.

Curtea de Conturi& preturi exagerate

Trebuie adaugat ca cei aproximativ 1.200 de dolari dati pe un calculator nu implica si licentele pentru Windows, Office XP, antivirus si licentele pentru softul de pe server. Pretul acestora a fost probabil singurul apropiat cu cel real, de pe piata.

In rest, sumele date pe celelalte componente din laboratoarele SEI au fost suficient de mari pentru a aduce profituri frumoase distribuitorilor de harware. Nici Siveco nu s-a lasat mai prejos, iar implementarea sistemului a costat 4.000 de dolari pentru fiecare laborator.

Avand in vedere ca in Cluj au fost echipate cu software educational 91 de laboratoare, suma totala se ridica la 364.000 de dolari. In total, la nivel de tara, MEdC a finantat, prin intermediul SEI, laboratoare informatizate in cadrul a 3.228 de scoli si licee.

Sumele au fost la fel de exagerate de fiecare data, doar cumparatorul a fost unul singur& Ministerul. Numai la inceputul lui 2004, Ministerul Educatiei a incheiat un contract pentru achizitionarea de tehnica de calcul cu firma Siveco SRL in valoare de 96 de milioane de dolari.

Dupa schimbarea guvernarii PSD, Curtea de Conturi a intocmit un raport cu privire la acel contract, constatand ca sumele sunt exorbitante. In urma acestui raport a Curtii de Conturi s-a redus valoarea contractului cu 23 de milioane de USD, dar nimeni nu a fost tras la raspundere pentru aceasta „eroare”.

Valoarea totala a contractului SEI derulat in perioada 2001-2006 depaseste 140 de milioane de dolari. Potrivit unor analize, la un program de 180 de milioane de dolari se poate vorbi de o marja de profit de 50 de milioane, bani care se intorc pe piata libera si le permite beneficiarilor sa-i foloseasca pentru a participa la alte licitatii.

Se ajunge astfel la o concurenta neloiala pe piata, eliminandu-se din start celelalte companii.

Cu toate acestea, Anca Crahmaliuc, marketing manager la societatea Siveco, a declarat ca firma la care lucreaza nu are nicio legatura cu preturile mari practicate pentru achizitionarea de calculatoare. „Siveco nu obtine niciun avantaj si niciun profit de pe urma exagerarii pretului de cumparare.

Siveco e implicat in programul SEI doar prin furnizarea de software. Noi nu ne-am implicat deloc in distribuirea de calculatoare. Ministerul a negociat direct cu fiecare furnizor, respectiv cu HP si IBM. Siveco nu are adaos comercial pentru sisteme, nu e dealer HP sau IBM. Noi doar avem grija ca partea de hardware sa fie compatibila cu cea de software.

Cu alte cuvinte, asiguram buna functionare a proiectului”, a mai declarat Anca Crahmaliuc.

Dosarul SEI, confidential

Ion Ivan, director la Directia de Informatizare Statistica si Personal din cadrul MEdC, a confirmat ca, in 2004, a fost alcatuit un consortiu de firme cu care s-au incheiat contracte pentru furnizarea de hardware IBM si HP. „Aceste firme nu vand in mod direct pe piata, ci doar prin dealeri.

Reprezentantii celor doua branduri, cei pe care i-am contractat, sunt societatile Fortec si Qnet. Ambele se ocupa de dotarea cu calculatoare a laboratoarelor in cadrul programului SEI. Siveco distribuie doar software-ul si lectiile AeL. Tot ei sunt cei care se ocupa de implementarea softului in scoli”, a mai sustinut Ivan.

Cu toate ca institutia in cadrul careia lucreaza este una publica, si chiar mai mult, una care arunca in vant banii publici, Ivan a mai declarat ca dosarul programului SEI este unul confidential si ca doar anumite date au fost desecretizate.

In plus, intrebat de BZA de ce pretul calculatoarelor este atat de mare, Ion Ivan a afirmat ca sumele date pe un calculator nu sunt exagerate. „In aceasta valoare este inclus si transportul si instalarea lor. Si sa nu uitam ca sunt branduri. Am vazut si institutii care au dat sume mai mari pentru no-name-uri.

3.800 de dolari nu e deloc mult pentru un server. Unul adevarat trece de 15.000 de dolari”, a declarat in incheiere Ion Ivan. Pentru acest an, firmele de leasing contractate de MEdC au alocat inca 33 de milioane de dolari pentru programul SEI.