Una din problemele stringente cu care se confrunta Romania ultimilor ani este sanatatea. Conditiile precare de ingrijire a pacientilor, lipsa fondurilor pentru renovarea si utilarea spitalelor, cozile interminabile la farmacii sunt doar cateva din problemele pe care nici un guvern postdecembrist nu a reusit sa le rezolve.

Totusi guvernanti au incercat prin diferite mijloace sa reformeze sistemul de sanatate, astfel incat acesta sa fie eficient. Din nefericire, pana in momentul de fata toate metodele au esuat lamentabil. Un nou act normativ prin care se doreste imbunatatirea serviciilor medicale a iesit la iveala. Legea nr.

236/2006 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical face referire la vanzarea spatiilor care apartin statului si care sunt folosite pentru cabinetele medicale.

La prima vedere este o idee buna, conditiile de plata sunt avantajoase, iar medicul poate sa amenajeze spatiul astfel incat sa fie primitor pentru pacient. Totusi, autoritatile locale nu sunt prea interesate sa vanda aceste spatii din cauza preturilor mult prea mici pe care urmeaza sa le incaseze de la cumparatori.

Ia cabinetu’, neamule!

Multe din cabinetele medicale ale medicilor de familie sau ale dentistilor sunt inchiriate din fondul locativ al consiliilor locale sau judetene. Medicii se plang ca nu pot face investitii pentru renovarea spatiilor in care lucreaza din simplul motiv ca nu doresc sa investeasca intr-un spatiu in care nu au sigurata ca vor mai lucra mult timp.

De aceea, in multe cabinete medicale conditiile sunt deplorabile. Pentru a remedia aceasta situatie, incepand cu data de 1 iulie 2006 a intrat in vigoare Legea nr. 236/2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.110/2005 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical.

Prevederile acestei legi consfintesc faptul ca medicii au dreptul de a cumpara spatiile in care profeseaza, in cazul in care acestea sunt proprietatea statului, la preturi ce variaza intre 70 euro/mp in Bucuresti si 15 euro/mp in orasele mici.

Desi marea majoritate a medicilor sunt interesati sa cumpere aceste spatii, consiliile locale si cele judetene sunt de alta parere, taraganand cat se poate de mult acest proces.

Litera legii

Conform prevederilor legii, au dreptul de a cumpara respective spatii medicii, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica care desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice care, detinand in mod legal spatiul, au ca unic obiect de activitate furnizarea serviciilor medicale.

Spatiile medicale cumparate nu pot fi instrainate, inchiriate sau folosite de cumparator pentru alte activitati decat cele medicale sau pentru activitati conexe actului medical decat cu acordul Directiei de Sanatate Publica, al Colegiului Medicilor din Romania sau al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, al Consiliului Local si al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

In cazul in care noul proprietar doreste sa vanda respectivul spatiu, Consiliul Local beneficiaza de drept de preemptiune in cumpararea acestuia, la pretul initial, la care se adauga indicele mediu de inflatie si contravaloarea imbunatatirilor aduse spatiului, in cazul in care proprietarul detine documente fiscale care sa demonstreze acest fapt.

Ieftin in Cluj

Preturile spatiilor variaza in functie de orasul in care medicul isi desfasoara activitatea. Astfel, pentru un imobil in Bucuresti, medicii vor fi nevoiti sa achite 70 euro/mp, in timp ce in orasele mici metrul patrat costa sub 15 euro.

Preturile sunt mai mult decat modice, tinand cont ca in Cluj-Napoca un apartament de doua camere costa intre 40.000 euro si 50.000 euro, in functie de zona si facilitati, in timp ce doctorii vor putea achizitiona acelasi spatiu de la stat cu o suma mult mai mica de 2.000 euro.

Chiar daca nu au dreptul de a schimba destinatia initiala a cabinetului, nici in lege nici in ordonanta nu exista prevederi conform carora medicii trebuie sa returneze spatiul imediat dupa incetarea activitatii.

Astfel, va aparea situatia deloc convenabila in care un medic aflat aproape de varsta pensionarii va putea cumpara un spatiu intr-o zona scumpa a orasului, iar mai apoi, dupa cativa ani de practica, sa iasa la pensie si sa ramana cu spatiul cumparat la un pret de nimic. De asemenea, medicii vor mai beneficia de inca o serie de avantaje.

Nu este de ajuns ca preturile pentru spatiile respective sunt foarte mici, mai exista prevederi si conditii care reduc cu pana la 10% valoarea de cumparare a spatiului in cazul in care cladirea este mai veche de 30 de ani sau daca spatiul este situat intr-o localitate cu deficit de medici.

Tinand cont ca Primaria Cluj-Napoca are spatii in principal in cladiri mai vechi de 30 de ani, majoritatea medicilor vor beneficia de aceasta reducere de 10 procente din pretul imobilelor, care este si asa destul de mic. Vanzarea spatiilor medicale se poate face cu plata integrala sau in rate, cu un avans de 15%, ratele urmand a fi esalonate pe o perioada de 10-15 ani.

In Cluj-Napoca exista 37 spatii care urmeaza a fi scoase la vanzare in baza Legii Nr. 236/2006, dintre acestea 10 fiind insa revendicate in baza Legii 10/ 2001, acestea neputand fi vandute pana cand situatia lor juridica nu va fi solutionata. Pana in momentul de fata nu exista o lista a medicilor care doresc sa achizitioneze aceste spatii.

Nemultumiri

Respectiva lege naste divergente de opinie de ambele parti. Vom putea asista la situatia extrem de nefavorabila in care autoritatile locale si judetene vor taragana cat mai mult posibil vanzarea respectivelor spatii de teama unor eventuale speculatii imobiliare pe care medicii le-ar putea face.

De asemenea, autoritatile locale nu vor fi prea incantate cand vor fi nevoite sa vanda un imobil care valoreaza pe piata imobiliara peste 50.000 euro la un pret derizoriu de sub 2.000 euro. Mai mult, medicii au timp 15 ani sa achite contravaloarea imobilului, adica o rata de ordinul zecilor de mii de lei vechi in fiecare luna. Nici medicii nu sunt foarte multumiti de prevederile noii legi.

Astfel, medicii care au investit zeci de mii de euro in cumpararea de apartamente direct de pe piata imobiliara si pe care le foosesc in practicarea meseriei se vor simti lezati cand vor afla ca alti colegi au cumparat de la stat un apartament poate mai mare, intr-o zona mai buna, dar cu cateva zeci de mii de euro mai ieftin.