Ministerul Integrarii Europene, in parteneriat cu Institutia prefectului Alba si Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse, va derula in doua localitati rurale - Avram Iancu si Craciunelu de Jos - campania "Europa este importanta pentru tine".

La dezbateri vor participa reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, Autoritatii Nationale pentru Egalitatea de Sanse, Directiei de munca, solidaritate sociala si familie Alba, Inspectoratului teritorial de munca Alba, Agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca Alba, Comisiei judetene pentru egalitatea de sanse.

Scopurile campaniei sunt cresterea gradului de cunoastere de catre locuitorii din mediul rural a conceptului egalitatii de sanse, iar ca obiectiv general se are in vedere prezentarea aspectelor sociale legate de procesul de integrare europeana, cu accent pe egalitatea de sanse intre femei si barbati, pe drepturile si obligatiile din piata muncii.

Nu in ultimul rand vor fi popularizate serviciile sociale pentru familii, copii, persoane abuzate, cazuri concrete si modalitati de solutionare, institutiile la care se poate apela.

Din punct de vedere juridic, legislatia romaneasca defineste egalitatea de sanse pentru femei si barbati drept „luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferite ale persoanelor de sex masculin si feminin si tratamentul egal al acestora”.

Egalitatea de sanse este parte a angajamentelor internationale luate de Romania in contextul apropiatei integrari in Uniunea Europeana, principiul tratamentului egal pentru femei si barbati fiind unul fundamental al legislatiei comunitare.

Conform informatiilor primite de la Cosmina Horvath, purtatorul de cuvant al Institutiei prefectului Alba, in judet vor fi organizate doua mese rotunde: la caminul cultural din Avram Iancu in 6 septembrie, de la ora 12:00, si la caminul cultural din Craciunelu de Jos in 7 septembrie, de la 10:00.

Printre temele care vor fi abordate sunt: conceptul egalitatii de sanse, prevenirea si combaterea violentei domestice, drepturile angajatului si responsabilitatile angajatorului, servicii sociale, oportunitati de crestere a gradului de ocupare pe piata fortei de munca.