Deputatul liberal Petre Ungureanu a recunoscut in cadrul unei conferinte de presa ca inainte de 1989, a fost de acord sa dea relatii Securitatii in legatura cu „faptele nedemne de care ar fi putut avea cunostinta”. Ungureanu a mai spus ca a fost tentat de cel putin doua ori in viata sa sa toarne la Securitate.

Angajament verbal

Miercuri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul cabinetului sau parlamentar din Ramnicu Valcea, deputatul PNL Petre Ungureanu s-a lansat intr-o ampla dizertatie asupra actiunii de deconspirare a fostei Securitati. Dupa ce a afirmat ca nu a fost contactat de aceasta institutie, cateva minute mai tarziu deputatul a furnizat jurnalistilor o informatie inedita.

Povestind un episod petrecut inainte de 1989, Ungureanu a mentionat faptul ca dupa ce a fost chemat sa dea mai multe declaratii in legatura cu respectiva intamplare, un ofiter de Securitate l-a intrebat daca doreste sa dea informatii in legatura cu viitoarele fapte care ar putea aduce in vreun fel atingere securitatii nationale.

"Am fost de acord verbal sa dau relatii despre cei care aveau un comportament nedemn. (...) Am fost de acord ca daca se intampla fapte nedemne, sa dau informatii”, a declarat Petre Ungureanu, neprecizand insa despre ce fel de fapte nedemne ar fi putut fi vorba. In acelasi context, Ungureanu a mai spus ca a fost tentat de doua ori sa fie turnator.

"Am avut doua momente in viata in care am fost dispus sa reclam, dar nu stiam unde sa ma duc. Era un sentiment de apartenenta, cand ti se parea ca anumite gesturi aduc atingere interesului national”, a mai spus deputatul liberal.

In cazul lui Francu, se abtine

Petre Ungureanu s-a referit si la situatia colegului sau de partid, deputatul Emilian Francu, totodata presedinte al organizatiei judetene Valcea a PNL. Acesta a declarat recent ca a colaborat cu Securitatea pe vremea cand era ghid BTT si lucra in cadrul Postei.

Imediat dupa ce Francu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca a dat „note nevinovate” Securitatii, ca urmare a atributiilor de serviciu, conducerea PNL a luat hotararea ca situatia sa sa fie discutata in partid, in acest caz liderul filialei valcene riscand chiar sa fie exclus din Partidul National Liberal.

Cel mai probabil, situatia se va clarifica la sfarsitul lunii septembrie. „Daca se va supune la vot excluderea lui Francu, eu ma voi abtine, pentru ca nimeni nu o sa ma creada, indiferent cum as vota. Multi au ramas cu impresia ca vreau ca Francu sa-si rupa gatul ca sa-i iau eu scaunul. Nici nu cred ca ma mai intereseaza functia sa. (...)

Doua categorii de oameni ma feresc sa le discut: Clerul si Securitatea, pentru ca ambele frizeaza Eternitatea. Nu cred in toate povestile legate de Securitate. Pe mine n-au incercat sa ma racoleze; ma intrebam daca nu cumva sunt prost”, a spus Ungureanu.

Acesta a spus ca stia de multa vreme faptul ca Francu a colaborat cu Securitatea si crede ca situatia sa se va definitiva peste circa o luna, la Cluj.

Devorati de propriile dezvaluiri

Parlamentarul valcean are o parere si in ceea ce priveste efectele „Securiadei” la nivelul PNL. „Putem ajunge in situatia de a fi devorati de propriile dezvaluiri. Ceea ce e important este faptul ca exista interesul ca in sfarsit sa se faca lumina; mai bine mai tarziu decat deloc. Ce bine era daca aveam curajul sa luam taurul de coarne in ’90...

Exista riscul sa ne bulversam dar exista si posibilitatea sa ne cunoastem, sa ne vedem propriile limite. Eu cred in aceasta cruciada”, a mai spus Ungureanu. Acesta este de parere ca verificarea ziaristilor reprezinta o componenta importanta a actiunii de deconspirare, intrucat acestia creeaza adevarate curente de opinie si chiar contribuie decisiv la formarea agendei cetateanului.

Se lasa de avocatie

Deputatul PNL, Petre Ungureanu, spune ca va renunta sa profeseze meseria de avocat, intrucat proiectul de lege al Agentiei Nationale de Integritate mentioneaza explicit ca parlamentarii avocati nu au voie sa profeseze pe toata durata mandatului. Ungureanu este de parere ca prevederile legii sunt corecte iar in acest fel va mai fi data o lovitura coruptiei din magistratura.

"M-am declarat de acord cu legea, desi este in dezacord cu interesele mele financiare. Am intrat in Parlament pentru a face ordine in justitie. Oricum, eu mi-am lasat meseria pentru ca nu mai am timp, dar si pentru eliminarea coruptiei.

M-am confruntat mereu cu ministri si parlamentari in procese si niciodata nu am castigat, nu pentru ca am fost mai prost, ci pentru ca instantele s-au lasat influentate de acei oameni. In comisie (de Buget Finante - n.r.) ne-am uitat chioras unii la alti si chiar mi s-a reprosat ca am anumite interese”, a declarat in cadrul unei intalniri cu jurnalistii valceni, Petre Ungureanu.

Sub incidenta legii mai intra si notarii, mediatorii si executorii judecatoresti.