Pentru a nu fi cercetat penal in tara natala, controversatul om de afaceri Marius Vizer a renuntat la cetatenia romana

In urma acestei „manevre”, judecatorii Tribunalului Bucuresti au acceptat transferarea si judecarea dosarului sau in Austria

Prin urmare, Vizer nu mai este dat in consemn la frontiera romaneasca si poate participa la inaugurarea noului sau cazino

Urmarit penal...

"Procurorii Parchetului National Anticoruptie au dispus, la data de 29 octombrie 2004, inceperea urmaririi penale fata de Vizer Ladislau-Marius, cetatean austriac de origine romana, om de afaceri cu interese financiare in Romania, sponsor si patron al unor cluburi sportive din tara noastra.

Din probele administrate in cauza, rezulta ca invinuitul, impreuna cu inculpatul Lascau Ioan - fost director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor -, ar fi pretins unui om de afaceri suma de 18 miliarde lei, cu promisiunea ca ar putea interveni pe langa functionarii din cadrul unor ministere in vederea decontarii preferentiale a unor lucrari efectuate de firma acestuia, in valoare de 185 miliarde lei”, se spune in comunicatul PNA din 4 noiembrie 2004.

Consemn la frontiera si citare internationala...

Ioan Lascau a fost arestat preventiv, iar Marius Vizer, probabil prevenit de cineva, a parasit Romania inainte ca procurorii anticoruptie sa ii ia vreo declaratie.

"Avand in vedere calitatea de invinuit a lui Vizer Ladislau-Marius in cauza si faptul ca acesta nu are domiciliu sau resedinta in Romania, procurorii anticoruptie au emis pe numele sau un mandat de aducere, care a fost transmis la toate punctele de trecere a frontierei. S-a dispus, totodata, ca invinuitul sa fie dat in consemn la frontiera Romaniei.

Data fiind necesitatea prezentei invinuitului in Romania, in data de 4 noiembrie 2004, Parchetul National Anticoruptie a demarat procedurile de citare internationala a acestuia in Austria, procedura ce urmeaza a fi executata de catre autoritatile judiciare de la Viena”, se mai spune in comunicatul PNA de la acea vreme.

Marius Vizer nu a raspuns niciuneia dintre solicitarile procurorilor anticoruptie romani, sustinand ca nu are incredere in justitia din tara noastra. Mai mult, stiind ca Austria nu isi extradeaza proprii cetateni, a renuntat la cetatenia romana. Dupa care, in luna mai a acestui an, a solicitat transferul de procedura penala.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au fost de acord ca inculpatul sa fie judecat in noua sa tara.

In aceste conditii, Vizer nu mai este dat in consemn la frontiera si se poate intoarce in Romania oricand. Poate la deschiderea oficiala a noului sau cazino...

Bani din fotbal

Pe rolul Sectiei de Contencios Administrativ a Tribunalului Bihor exista un dosar care se anunta de lunga durata.

Este vorba de cazul „SC FC Liberty Oradea SA”, respectiv de aportul la capitalul social al respectivei societati, fara a avea la baza documente justificative prevazute de lege, si rascumpararea, apoi, la un pret supraevaluat, a actiunilor detinute de Marius Vizer si asociatii la echipa de fotbal a municipiului.

Scandalul a pornit in urma verificarii de catre inspectorii Camerei de Conturi Bihor a contului de executie si a bilantului contabil ale institutiei pe anul 2003. Concluzia a fost clara: cineva se face raspunzator de plati nelegale de la bugetul de stat in valoare de aproape 15 miliarde de lei!

"Partener” penal...

In data de 11 aprilie 2005, Ioan Lascau, fost consilier preaderare in cadrul Ministerului Finantelor Publice, fost director executiv la Directia Generala a Finantelor Publice Bihor si fost „partner” al lui Marius Vizer, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, spalare de bani, instigare la bancruta frauduloasa, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, abuz in serviciu contra intereselor publice si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia in scopul obtinerii de foloase materiale necuvenite, prejudiciul adus partilor vatamate si Statului roman fiind de peste 10 miliarde de lei. In prezent, dosarul se judeca la Tribunalul Brasov.

Marius Vizer nu a raspuns niciuneia dintre solicitarile procurorilor anticoruptie romani, sustinand ca nu are incredere in justitia din tara noastra. Mai mult, stiind ca Austria nu isi extradeaza proprii cetateni, a renuntat la cetatenia romana. Dupa care, in luna mai a acestui an, a solicitat transferul de procedura penala.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au fost de acord ca inculpatul sa fie judecat in noua sa tara.