Problema disponibilizarii a patru diabetologi scoate la iveala modul superficial in care a fost evaluata munca medicilor de la Spitalul Judetean din Oradea

Unii medici au descoperit abia acum ca, desi au avut mult mai multi pacienti internati decat colegii lor, sunt codasi in „clasament”, ba chiar au luat bani mai putini

"Manevra” pare sa fi fost realizata pentru a-i proteja pe medicii slab pregatiti profesionat dar considerati „intangibili”, de exemplu sotia medic-diabetolog a unui ofiter SRI

Proiect ambitios

In urma cu aproximativ doua luni, s-a vehiculat pentru prima oara ideea ca in judetul Bihor vor exista medici cu experienta someri. Informatia a fost facuta publica de prefectul de Bihor, care a mai anuntat atunci ca in sistemul medical vor avea loc restructurari si disponibilizari, in functie de rezultatele fiecarui angajat din cadrul acestuia.

Dupa o luna, Ilie Bolojan a precizat ca la Sectia Diabetologie de la Spitalul Judetean va trebui redus numarul de paturile si personalul. Asistentele disponibilizate de aici vor trebui sa se transfere la alte sectii, iar medicii aflati in aceeasi situatie (4) vor putea alege sa profeseze in spitalele din judet, sa lucreze in sistemul privat, ori sa intre in somaj.

Problema asistentelor s-a rezolvat mai usor, majoritatea celor disponibilizate preferand sa se transfere la Sectia Interne, unde munca este mai usoara decat in alte sectii speciale (cum e oncologia). In schimb, disponibilizarea medicilor s-a dovedit a fi un lucru prea greu.

Evaluarea lor profesionala este, practic, imposibila, pentru ca modul de cuantificare a muncii lor de pana acum nu s-a facut tocmai ca la carte. Tot scormonind si comparand actele, initiatorii acestui proiect de redistribuire a personalului nerentabil s-au afundat mai rau in mocirla cuantificarii muncii medicilor.

... care nu poate fi pus in practica

Pe zi ce trece, conducerea Spitalului Judetean este tot mai sigura ca problema nu poate fi rezolvata. Oricum vor aparea in zona inspectori de la Ministerul Sanatatii, care vor incerca sa dovedeasca faptul ca evaluarile medicilor au fost facute in asa fel incat unii sa iasa bine si altii rau, chiar daca in realitate lucrurile nu stau asa.

Din acest motiv, nimeni nu are curajul sa aleaga care patru medici sunt cei mai „lenesi”.

Prefectul a promis ca miercuri, 30 august, va face publice numele acestora, dar joi dimineata inca nu se stia nimic. La nivelul conducerii era o nebuloasa, pentru ca, dupa cifre, medicii care ar trebui disponibilizati sunt „intangibili”. O doctorita e gravida, iar una e sotie de ofiter SRI, un medic a avut mai multi pacienti internati decat apar in acte, etc.

Tabelul cu evaluarile medicilor de la „Diabetologie” pare sa fie nereal, ne-au declarat, sub protectia anonimatului, sursele noastre.

Calculator... medical

Evaluarile medicilor se fac trimestrial, in functie de mai multe criterii: numarul de bolnavi internati, indicele de complexitate al bolii pentru tratarea careia au fost internati pacientii, numarul de zile de spitalizare, etc. De ceva vreme, aceasta evaluare se realizeaza mai usor, printr-un program national instalat pe calculator.

Numai ca si calculatorul e manuit de un om, care introduce datele in program. Asa s-a ajuns ca, de exemplu, unii medici care au avut paturile pline de bolnavi sa figureze in tabelul computerizat ca fiind medicii cu cele mai slabe rezultate.

In fapt, nu s-a tinut cont de afectiunile bolnavilor, de faptul ca multi dintre ei au fost internati cu boli asociate, adica mai multe afectiuni, pentru care a fost necesara internarea lor pe mai multe sectii. Diabetul este o boala cronica nevindecabila si in Sectia Diabetologie ajung suferinzii cu complicatii directe ale diabetului.

Ceilalti, cu alte afectiuni colaterale sau consecinte ale acestei boli cronice, se trateaza in alte sectii. Numai ca, in calculator, acesti bolnavi nu figureaza ca fiind cazuri rezolvate, desi, din punct de vedere al diabetului, au fost adusi pe linia de plutire.

Unii medici spun ca acesti bolnavi ar fi trebuit sa fie introdusi in program ca si cazuri rezolvate, chiar daca ei au fost transferati pe alte sectii. Diabetologii argumenteaza ca pacientii au fost transferati la alte sectii cu problema de diabet rezolvata si, prin urmare, ar trebui luati in calcul.

Exista rezolvare?

Prin urmare, este foarte greu sa se ia o decizie privind „exmatricularea” unor medici, deoarece unii ar putea, la o adica, sa dovedeasca cu acte ca au lucrat mult si bine. Comisia ar putea sa compare rezultatele din program cu fisele pacientilor din perioadele respective.

In acest fel s-ar putea compara datele si ar iesi la iveala cine este mincinosul: medicul sau cel care a introdus datele in program. Eventualele inadvertente ar presupune si un tap ispasitor, adica un medic care i-a comandat informaticianului sa pluseze sau sa taie din cifre la unii diabetologi.

Intre timp, unii medici, care s-au saturat sa mai taca, au avut o tentativa de a iesi in fata opiniei publice. Organizarea unei conferinte de presa cu o anumita televiziune a esuat, iar medicii s-au lasat pagubasi. Deocamdata, pentru ca niciunui om nu i-ar conveni sa fie contabilizat incorect si sa fie dat afara din serviciu pe nedrept, numai pentru ca asa vor altii.

Nimeni nu are curajul sa aleaga care patru medici diabetologi sunt cei mai „lenesi”. Prefectul a promis ca miercuri, 30 august, va face publice numele acestora, dar joi dimineata inca nu se stia nimic. La nivelul conducerii era o nebuloasa, pentru ca, dupa cifre, medicii care ar trebui disponibilizati sunt „intangibili”.

O doctorita e gravida, iar una e sotie de ofiter SRI, un medic a avut mai multi pacienti internati decat apar in acte, etc. Tabelul cu evaluarile medicilor de la „Diabetologie” pare sa fie nereal, ne-au declarat, sub protectia anonimatului, sursele noastre

Evaluarile medicilor se fac trimestrial, in functie de mai multe criterii: numarul de bolnavi internati, indicele de complexitate al bolii pentru tratarea careia au fost internati pacientii, numarul de zile de spitalizare, etc. De ceva vreme, aceasta evaluare se realizeaza mai usor, printr-un program national instalat pe calculator.

Numai ca si calculatorul e manuit de un om, care introduce datele in program. Asa s-a ajuns ca, de exemplu, unii medici care au avut paturile pline de bolnavi sa figureze in tabelul computerizat ca fiind medicii cu cele mai slabe rezultate