Peste 300 de falsi handicapati bihoreni vor fi obligati sa returneze Statului pensiile incasate ilegal de-a lungul anilor

Lista a fost intocmita in urma unor ample cercetari efectuate de politisti, dar este secreta din motive ce pot fi doar banuite

Unul dintre acestea ar fi deconspirarea, pe baza ei, a medicilor care au facut avere falsificand documente oficiale

300 de cazuri

In urma cu aproape o luna de zile, canalele nationale de televiziune au anuntat ca ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, de comun acord cu seful Casei Nationale de Pensii, a dispus ca toti romanii care au beneficiat de indemnizatii de handicapat fara sa fie bolnavi sa fie obligati sa dea banii inapoi.

Subiectul este cat se poate de fierbinte, daca tinem cont ca indemnizatiile pentru persoanele cu handicap sunt platite de la bugetul de stat, adica din taxele pe care contribuabilii cinstiti le platesc lunar.

"Informatia de Vest” a aflat ca o circulara in acest sens a ajuns si la autoritatile judetene din Bihor. Mai mult, persoane sus-puse ne-au declarat ca, imediat, s-a si intocmit o lista cu circa 300 de bihoreni care s-au imbolnavit doar scriptic, cu ajutorul unor medici care le-au „rezolvat” dosarele de handicapat contra unor comisioane deloc de neglijat.

Informatia ne-a fost confirmata si de inspectorul-sef al IPJ Bihor, comisarul Liviu Popa. Acesta a explicat si de ce s-a decis ca respectivele persoane sa fie „condamnate” doar la returnarea banilor.

"Nu avea niciun sens sa ii arestam, mai ales ca ei au fost nevoiti sa plateasca comisioane destul de mari la mai multi indivizi pentru ca sa li se fabrice dosarele medicale false”. Popa ne-a mai declarat ca cei 300 de bihoreni nu sunt dintr-o zona anume si ca provin din mai toate satele judetului.

La fel, comisioanele pe care cei 300 de beneficiari ai indemnizatiilor de handicapat le-au platit difera ca suma, fiind situate intre 6 milioane de lei si 300 de euro.

Nu vor publicitate

Numarul bihorenilor care beneficiaza de pensie de boala, pensie anticipata sau indemnizatie de handicapat trece de 50.000, judetul Bihor situandu-se, din acest punct de vedere, printre primele din tara. Cu toate acestea, autoritatile prefera sa micsoreze numarul acestora fara declaratii de presa, sau bilanturi oficiale.

Altfel, sefii Consiliului Judetean si ai Prefecturii ar fi trebuit sa deconspire si numele medicilor si ai intermediarilor care au „produs pe banda rulanta” bolnavi inchipuiti luand mita.

O dovada in acest sens este si faptul ca seful Inspectoratului Judetean de Politie ne-a declarat ca verificarile in teren s-au facut, deci politistii au lucrat toata vara. Asta inseamna ca fiecare sef de post a „vanat” handicapati si a raportat „la centru” cati bolnavi adevarati si cati inchipuiti exista in zona sa.

"Verificarile s-au efectuat pana la inceputul lui august. Si acum se verifica, dar oamenii nostri au fost pe teren fiecare”, a confirmat comisarul Popa. In schimb, nici el, si nici prefectul de Bihor, care a sustinut puternic campania de demascare a bolnavilor inchipuiti, nu vor sa faca publice rezultatele complete ale acestei actiuni fara precedent in judet.

Procedura de „metamorfozare” a unui om sanatos intrunul nesanatos presupunea trei persoane implicate.

Prima era omul care dorea sa aiba certificat de handicapat, a doua era intermediarul, care lua mita de la om si o impartea cu medicii din comisia de expertiza din cadrul Consiliului Judetean, si a treia era medicul care punea diagnosticul si stampila pe documente medicale care atestau ca omul sufera.

Despre medici, nici o soapta

Dintre cei peste 50.000 de bihoreni bolnavi cu acte, vreo 5.000 au, scriptic cel putin, un handicap. Chiar daca actiunea pe plan national s-a indreptat inspre acest tip de cazuri, politistii bihoreni au verificat toate persoanele care beneficiaza de pensii obtinute inainte de varsta legala de pensionare.

Mai mult, politistii au obtinut si date referitoare la intermediari din judet, care aduceau actele oamenilor la Oradea in xerocopii si le indosariau pentru a putea intra la expertiza. Cu toate acestea, IPJ nu a informat pana acum despre stadiul in care s-a ajuns cu identificarea si cercetarea indivizilor care au intermediat fabricarea dosarelor medicale.

Prefectul de Bihor si seful IPJ Bihor au evitat pana acum sa pronunte numele medicilor care si-au facut o practica obisnuita din intocmirea dosarelor medicale false pentru persoanele care doreau sa devina pensionari fara drept legal. Toate informatiile ne-au parvenit pe cai neoficiale, dar cert ca se vorbeste de aproximativ 200 de medici, dintre care cativa au batut recordurile in materie.

Motivul pentru care nu se deconspira numele medicilor suspecti este unul foarte simplu: majoritatea celor cu „musca pe caciula” fac parte din partide politice ai caror conducatori ar sari la beregata oricui ar incerca sa faca curatenie in breasla.

Prin urmare, falsii handicapati vor plati, esalonat sau dintr-odata, sumele de care au beneficiat de la intocmirea dosarelor medicale pana in prezent si apoi vor fi lasati in pace. In pace se pare ca se doreste sa ramana si medicii care au facut avere in detrimentul statului. Vom reveni.

Peste 300 de bihoreni s-au imbolnavit doar scriptic, cu ajutorul unor medici care le-au „rezolvat” dosarele de handicapat contra unor comisioane deloc de neglijat. Informatia ne-a fost confirmata si de inspectorul-sef al IPJ Bihor, comisarul Liviu Popa. Acesta a explicat si de ce s-a decis ca respectivele persoane sa fie „condamnate” doar la returnarea banilor.

"Nu avea niciun sens sa ii arestam, mai ales ca ei au fost nevoiti sa plateasca comisioane destul de mari la mai multi indivizi pentru ca sa li se fabrice dosarele medicale false”

Procedura de „metamorfozare” a unui om sanatos intrunul nesanatos presupunea trei persoane implicate.

Prima era omul care dorea sa aiba certificat de handicapat, a doua era intermediarul, care lua mita de la om si o impartea cu medicii din comisia de expertiza din cadrul Consiliului Judetean, si a treia era medicul care punea diagnosticul si stampila pe documente medicale care atestau ca omul sufera

Se vorbeste de aproximativ 200 de medici corupti, dintre care cativa au batut recordurile in materie. Motivul pentru care nu se deconspira numele acestora este unul foarte simplu: majoritatea celor cu „musca pe caciula” fac parte din partide politice ai caror conducatori ar sari la beregata oricui ar incerca sa faca curatenie in breasla