Inaintea inceperii sesiunii parlamentare ordinare, unde erau asteptate schimbari cel putin la nivelul presedintilor de comisii propusi de PSD, liderii formatiunii erau rezervati in a recunoaste ca doresc schimbarea lui Ion Iliescu, insa ii reproseaza acestuia ca nu participa la sedintele de partid.

In fapt, zvonurile ca s-ar pregati o schimbare a lui Iliescu din functia de lider de grup la Senat aparusera inca de la intrunirea liderilor PSD de la Predeal, la sfarsitul saptamanii trecute, insa s-a dovedit ca miscarea nu a fost, intr-adevar, luata serios in calcul.

Senatorul Vasile Dincu a apreciat ca este necesar ca Iliescu, ramas in continuare liderul senatorilor partidului, sa participe la sedintele BPN. El a spus ca se impune o conlucrare mai buna intre Iliescu si conducerea partidului, iar acest lucru se poate realiza nu prin schimbarea acestuia din functia de lider al grupului PSD din Senat, ci prin angrenarea lui in actiuni politice.

Senatorul clujean a insistat asupra necesitatii participarii lui Iliescu la sedintele BPN, al carui membru de drept este, datorita calitatii de lider de grup, pentru a fi in tema cu hotararile pe care le ia conducerea partidului.

Iliescu, atentionat sa vina la sedinte

Dincu a admis faptul ca foarte multi colegi din Senat i-au reprosat lui Iliescu lipsa de la sedintele BPN, dar a aratat ca, in sine, nu este importanta schimbarea lui Iliescu din functia de lider al grupului senatorial, pentru ca doar prin schimbarea unui lider nu se rezolva nimic daca nu ai si o modernizare in spate.

Intrebat daca este dispus sa colaboreze cu Iliescu ca lider de grup, el a raspuns: Sunt dispus sa colaborez cu oricine este lider de grup, cu conditia ca acesta sa functioneze alaturi de partid, de BPN, sa puna in practica deciziile politice luate aici.

Senatorul social-democrat a tinut sa faca unele precizari legate si de faptul ca in presa a fost creditat ca fiind initiatorul miscarii de schimbare a lui Iliescu din functia de lider al grupului PSD din Senat, spunand ca nu el a cerut schimbarea acestuia, ci unii colegi, care intr-adevar au vrut sa il schimbe si, neavand curaj sa o spuna in fata, l-au indicat pe el ca fiind autorul.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste discutia legata de schimbarea unor parlamentari PSD din functiile de presedinti de comisii parlamentare, Dincu a admis ca sunt cateva comisii care, in sesiunea precedenta, nu au functionat bine.

El a precizat ca presedintii acestor comisii ar trebui sa fie mai activi si sa faca monitorizari detaliate asupra proiectelor de lege initiate atat de PSD, cat si de partidele aflate la putere. Concret, Dincu a spus ca, in ultima vreme, s-a vorbit foarte mult in partid despre Comisia de abuzuri de la Senat, condusa de Rodica Stanoiu, ca fiind nefunctionala.

Relatii tensionate de-a lungul timpului

De-a lungul timpului, relatiile dintre Vasile Dincu, unul dintre liderii grupului de la Cluj, si fostul presedinte Ion Iliescu nu au fost roze, mai mult, dupa celebrul Congres PSD din februarie 2005, acestea au inghetat, practic. Grupul de la Cluj a fost artizanul blocarii revenirii in fruntea partidului a lui Ion Iliescu si a ascensiunii lui Mircea Geoana.

In mod firesc, Iliescu nu a putut trece peste acest lucru, de aceea tensiunile dintre el si grupul de la Cluj devenind notorii. In proaspata calitate de vicelider de grup in Senat, Dincu apreciaza ca decizia conducerii PSD de a impune doi senatori mai tineri in conducerea grupului are ca scop armonizarea directiilor de actiune parlamentara si dinamizarea activitatii acesteia

Iliescu l-a invitat la cafea

Senatorul Vasile Dincu ne-a declarat, ieri, ca pentru prima oara de cand se cunosc, Ion Iliescu l-a invitat, la o cafea la bufetul Senatului. Am discutat cu domnia sa despre responsabilitatile pe care le vom avea ca vicelideri, a precizat senatorul de Cluj. Avem insarcinari diferite, proiectul este acelasi, chiar daca exista abordari diferite.

Nu vad motivele pentru care sa nu putem lucra impreuna cu Ion Iliescu, sper sa avem timp sa ne armonizam actiunile, a conchis Dincu. Reamintim ca senatorul clujean a renuntat, incepand cu aceasta sesiune parlamentara interna, la calitatea de europarlamentar. Va trebui sa intocmesc actele procedurale necesare, insa, cert, voi ramane sa lucrez in tara, a precizat Dincu.

El este membru in BPN in calitate de sef al Departamentului de strategie si reforma.