Ieri seara, contactati de ZIUA de Cluj, cinci oficiali ai Primariei au enuntat, referitor la acest subiect, cinci pareri diferite. Spre exemplu, Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al Primariei, sustine ca nu exista o dispozitie de anulare a licitatiei.

La 17 august, CL a anuntat ca va organiza, la 5 septembrie, ora 100, o noua licitatie publica deschisa, avand ca obiect concesionarea, pentru 49 de ani, a terenului de cinci hectare situat pe strada Aurel Vlaicu fara numar, in vederea realizarii unui mall, plus complex hotelier si parking.

Pana ieri, data limita pentru depunerea ofertelor, s-au prezentat patru societati care si-au depus ofertele in plic inchis, caietul de sarcini fiind cumparat de opt companii interesate. CL a fixat o garantie de participare de 250.000 de euro, suma care se depune in contul municipalitatii.

Participantii la licitatie au avut obligatia sa achizitioneze caietul de sarcini contra a 200 de lei, in perioada 14 august -1 septembrie. Oferta ferma trebuie sa fie valabila minimum 30 de zile de la data depunerii. Pentru admiterea la licitatie, participantii trebuie sa faca dovada capacitatii financiare si tehnice necesare realizarii investitiei.

Eventualele contestatii se depun la sediul CL, prin fax sau pe adresa de e-mail, a precizat primarul Emil Boc. Prima licitatie trebuia sa aiba loc in iulie, dar comisia de specialitate a decis anularea procedurilor, invocand motive legate de schimbarea legislatiei. La licitatia initiala si-au anuntat participarea societatile Nervia Center Cluj-Napoca si Build Corp Iasi.

Societatea clujeana a oferit 101 euro/mp, in timp ce iesenii au ofertat 60 euro/mp, plus o asociere in participatiune cu CL, care garanta acestuia un profit minim anual de 6000 de euro. Nici una dintre cele doua societati nu avea, insa, dosarul de licitatie complet. Vom ataca licitatia pentru ca dispunem de o ordonanta presedintiala care atesta suspendarea procedurii initiate de CL (vezi facsimil), ne-a declarat directorul general al Expo Transilvania, Ioan Avram.

Avertisment pentru investitori

Operatorul de targuri si expozitii a facut un apel catre investitorii interesati de acest proiect ca situatia litigioasa asupra terenului se mentine, fapt in masura sa afecteze contractul pe care acestia ar urma sa il incheie cu CL. Expo Transilvania a trimis si o adresa viceprimarului Adrian Popa (aflat acum in luna de miere in Insulele Mauritius - n.red.), pe care l-a pus in garda in privinta legalitatii licitatiei. Clarificarea situatiei juridice a terenului este posibila numai in urma solutionarii procesului ce face obiectul dosarului cu nr.3489/33/2006, aflat pe rolul Curtii de Apel Cluj, cu prim termen de judecata la 22 septembrie 2006 si care este in prezent suspendat, pana la solutionarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a cererii de stramutare formulate.

Consideram ca, in aceste conditii, numai demonstrand reaua credinta veti putea derula procedura de organizare a licitatiei, inainte de finalizarea procesului aflat pe rol. In ceea ce ne priveste, va facem cunoscuta decizia de a face publica aceasta situatie, util si necesar a fi cunoscuta de catre toti potentialii interesati in concesionarea terenului, a precizat Expo Transilvania.

Licitatia a fost anuntata si se va desfasura conform anuntului. Este dreptul lui Expo Transilvania sa o conteste, a spus Raimonda Boian. La randul sau, directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, a declarat ca instanta s-a pronuntat asupra punctului de vedere al Expo Transilvania, dand o sentinta definitiva si irevocabila.

In certificatul de urbanism s-au impus si spatii comerciale care ar putea avea si functii expozitionale, a mai precizat Apostu. Expo Transilvania considera ca administrarea terenului ii revine pe cale legala, fara nici o incalcare a legislatiei sau a unor hotarari emise de CL.

In schimb, municipalitatea sustine ca retragerea acestui drept de administrare a terenului este la discretia ei si ca poate folosi terenul cum crede de cuviinta, a rezumat situatia Avram.

Lupta pentru capitalele de regiuni

El considera ca, in cazul in care justitia va decide ca municipalitatea are dreptate, complexul expozitional va trebui sa fie mutat in marginea sau chiar in afara orasului, cu toate ca pozitia cea mai buna, pentru Expo Transilvania, este cea actuala. Sectorul financiar-bancar se va dezvolta catre comuna Floresti, iar partea industriala si de servicii spre Someseni-Apahida, a spus Avram.

El a atras atentia ca, daca la Cluj nu va exista interes pentru modernizarea complexului expozitional, exista pericolul aparitiei unei concurente puternice pe axa Brasov-Budapesta, la Sibiu (desemnat, anul viitor, drept capitala culturala a Europei), Targu-Mures, Oradea sau chiar Debrecen (Ungaria). Nu e mare lucru sa faci un complex expozitional, daca ai aprobarile necesare.

In trei luni ridici un pavilion de 5000 de metri patrati, cu toate dotarile necesare. Este necesar sa ne miscam cat mai repede in virtutea faptului ca, pe masura ce ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeana, fiecare dintre marile orase va candida la statutul de capitala a regiunilor Romaniei, a avertizat Avram.

Expo Transilvania nu mai are timp sa astepte dupa deciziile Primariei deoarece, peste o saptamana, va debuta noul sezon expozitional, care implica respectarea contractelor comerciale incheiate atat cu companiile care vor veni la cele 13 targuri care vor avea loc, in acest sezon, la Cluj, cat si cu partenerii de organizare din Austria, Germania sau Ungaria.

Reamintim ca Expo Transilvania a actionat in instanta CL Cluj-Napoca dupa ce administratia a decis desfiintarea platoului expozitional pentru a face loc unui supermagazin.

In contrapartida, organizatorul de manifestari expozitionale a anuntat, ca varianta, un parteneriat cu concernul suedez IKEA, pentru a transforma locul intr-un complex care sa inglobeze un magazin de prezentare si un cartier de locuinte. Proiectul Ansamblu Aurel Vlaicu Nord-Est Cluj-Napoca este realizat in colaborare cu Camera de Comert si Industrie Cluj si cu Inter Proiect.

Ansamblul ar urma sa cuprinda un complex de 10-1* 000 mp pentru manifestari expozitionale, 15-20.000 mp pentru un urias magazin de prezentare de mobila a concernului suedez, un cartier de locuinte si o parcare pentru 1000 de masini.

Reamintim ca, potrivit unei hotarari a CL, Regiei Autonome a Domeniului Public i s-a retras deja dreptul de administrare, iar Regiei Autonome de Termoficare administrarea operativa asupra acestui teren.