Noua Lege a Tineretului ar putea aduce modificari majore in ce priveste asigurarea serviciilor medicale pentru tineri. La ora actuala serviciile medicale sunt asigurate in mod gratuit doar pentru tinerii care ajung la varsta de 26 de ani. Conform noii Legi a tineretului, insa, beneficiaza de serviciile medicale gratuite tinerii cu varsta cuprinsa intre 14 si 35 de ani.

Patrimoniul vechi al fostului UTC, toate cladirile si Casele Studentilor construite in perioada comunista vor fi gestioante conform noii legi de catre Fundatia Nationala pentru Tineret, care va lua fiinta curand in baza acestui nou act normativ.

Mircea Morosan, directorul Casei Asigurarilor de Sanatate Cluj, ne-a precizat ca “trebuie sa asteptam normele metodologice la noua lege a tineretului si abia atunci se va modifica legislatia din domeniul sanatatii”.

Daca Legea tineretului va fi pusa in practica in forma pe care o are la ora actuala, atunci tinerii vor beneficia si de cursuri gratuite de management si de consultanta gratuita in vederea dezvoltarii unei afaceri.

Patrimoniul vechi al fostului UTC, toate cladirile si Casele Studentilor construite in perioada comunista vor fi gestionate conform noii legi de catre Fundatia Nationala pentru Tineret care va lua fiinta curand in baza acestui nou act normativ.

Tinerii vor trebui sa fie consultati si atunci cand se iau hotarari care ii privesc in Consiliile Locale. Statul stimuleaza initiativele antreprenoriale ale tinerilor, sustinand prin alocatii financiare nerambursabile accesul acestora la servicii de consultanta specifice demararii unei afaceri.

Acorda sprijin tinerilor pentru infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii si pentru realizarea de investitii, prin programe de creditare preferentiala, cu prioritate in mediul rural si in zonele geografice cu nivel economic scazut, conform legii.

De asemenea, statul acorda facilitati sub forma de reduceri de taxe si impozite pentru o perioada de timp de cel putin un an calendaristic, pentru societati comerciale infiintate de tinerii absolventi, indiferent de nivelul studiilor acestora.

Sprijina formarea tinerilor ca viitori intreprinzatori si manageri prin organizarea de cursuri de initiere gratuite in domeniul managementului si in cel al administrarii afacerilor.

Tinerii proveniti din centre de plasament sau din familii cu posibilitati materiale reduse si care doresc sa urmeze cursurile uneia dintre formele de invatamant superior din sistemul de stat beneficiaza de gratuitate privind taxele de admitere si de scolarizare, acestea fiind suportate din bugetul aprobat pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii.

In domeniul protectiei sociale statul actioneaza cu prioritate, pe urmatoarele directii: acorda consultanta gratuita in domeniul planificarii familiale pentru tinerele familii acorda credite bancare tinerilor casatoriti, aflati la prima casatorie, cu termene de rambursare de pana la 10 ani si dobanda redusa dezvolta cu prioritate programe nationale, in domeniul constructiei de locuinte sociale,

pentru tineri si familiile de tineri cu venituri reduse, sprijina constructia sau achizitia de locuinte, in proprietate, pentru tineri si familiile de tineri cu varste intre 18 si 35 de ani, acordand facilitati in acest sens.