Dupa senatori si deputati, romanii isi vor putea alege, de la anul, si europarlamentarii. Adica pe acei parlamentari care vor reprezenta Romania in Parlamentul European de la Strasbourg. Ministerul Integrarii a finalizat un proiect de lege in acest sens, care va fi dezbatut in prima sedinta de Guvern.

Proiectul reprezinta o conditie pentru aderarea tarii noastre in Uniunea Europeana si trebuie adoptat de Parlament pana la 1 ianuarie 2007. “O consider o necesitate in aceasta perioada, pentru ca, odata cu integrarea Romaniei, ar trebui sa avem in Parlamentul European parlamentari reprezentand Romania”, a declarat Ministerul Integrarii Anca Boagiu.

Si reprezentantii Opozitiei considera ca procedura de alegere a viitorilor europarlamentari romani trebuie legiferata pana la data aderarii.

Vicepresedintele PDS, Titus Corlatean a subliniat faptul ca “toate partidele politice reprezentate in Parlament vor trebui sa-si spuna punctul de vedere pentru a gasi impreuna formula cea mai buna, cea mai corecta pentru Romania, tinand seama ca este pentru prima oara cand Romania isi desemneaza reprezentantii ei in Parlamentul European”.

Proiectul de lege, initiat de Guvern, prevede ca orice cetatean roman, care a implinit 23 de ani, poate candida pentru functia de europarlamentar. Candidatii pot fi independenti sau membri ai unui partid ori ai unei aliante politice sau electorale.