Berceni, Gherghita, Dumbrava, Rifov, Barcanesti sunt cateva dintre localitatile prahovene care vor fi traversate de viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov. In aceste zone, pretul terenurilor agricole au ”explodat” in acest an, proprietarii incercind sa speculeze oportunitatea constructiei autostrazii.

”Daca asta iarna un hectar se vindea cu 10-15 milioane de lei vechi, acum au venit de la Bucuresti persoane dispuse sa dea si 10.000 de euro pentru un hectar. Oamenii s-au desteptat, insa, si asteapta sa vada oferta statului”, spune Mircea Chivu, primarul comunei Rifov.

In stand-by au ramas si satenii din Gherghita, dupa ce la primarie a fost afisat traseul tronsonului de autostrada care va traversa comuna. ”Localnicii nu mai vand nici o palma de pamant pana nu vin cei de la drumurile nationale sa se tocmeasca cu ei”, spune edilul Constantin Ciolacu.

Localitatea unde s-a inregistrat o crestere fara precedent a preturilor pe piata imobiliara este Barcanesti, aici un metru patrat de teren, chiar si fara utilitati, dar amplasat strategic sare de 30 de euro, triplu fata de anul trecut. Edilul localitatii, Ghoerghe Dima, asteapta bani de la Guvern pentru constructia unui sediu nou de primarie.

Asta, deoarece actuala cladire in care-si desfasoara activitatea va fi demolata pentru un pod construit la intersectia DN1 cu autostrada Bucuresti Brasov. Miza este atat de mare, incat cinci hectare de teren peste care va trece autostrada au iscat la inceputul acestui an un ”razboi” intre autoritatile locale din Floresti si Baicoi.

Nemultumit de faptul ca Prefectura Prahova nu a delimitat corect hotarele celor doua localitati, primarul comunei Floresti, Eugen David, a amenintat chiar cu organizarea unui referendum pentru a trece comuna sub jurisdictia altei prefecturi.

Agentii imobiliari privesc cu retinere explozia preturilor in aceste zone. ”Proprietarii cred ca daca au teren langa autostrada l-au apucat pe Dumnezeu de picior. Terenurile cu adevarat valoroase sunt doar cele pe care vor fi construite parcari, moteluri si benzinarii”, crede Dumitru Damian, reprezentantul unei importante agentii imobiliare din Ploiesti.