Miercurea trecuta, la numai cateva ore inainte dupa ce a fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera pentru ca se sustragea de la executarea pedepsei de patru ani si sase luni de inchisoare, fostul sot al deputatei PD Bihor Ionel Bruchental-Pop si finul lui Vasile Blaga, Ministrul de Interne, s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor.

Coriolan Bruchental-Pop a fost condamnat definitiv in luna februarie a acestui an pentru comiterea infractiunilor de contrabanda, evaziune fiscala si fals in inscrisuri oficiale. In perioada 1997-1998, Bruchental-Pop a introdus in tara, fara a achita taxele vamale, mai multe transporturi de ulei alimentar, folosindu-se de societatile unor cetateni arabi care parasisera deja Romania.

“Sa-si rezolve singur problemele!”

La finalul procesului in care a fost condamnat definitiv la puscarie, Coriolan Bruchental-Pop a divortat de sotia sa, iar dupa condamnare a disparut de la domiciliul conjugal.

Cautat de politistii oradeni pentru a fi retinut, afaceristul a cerut, prin avocatul sau, amanarea executarii pedepsei pentru a se ingriji de cei patru copii ai sai, dintre care doi dintr-o casnicie anterioara, si de socrul sau bolnav, solicitare care i-a fost aprobata.

Potrivit legii, Coriolan Bruchental-Pop era obligat sa se prezinte la Penitenciarul Oradea la sfarsitul termenului de trei luni, care expira la 29 august, ora 24.00.

In ceea ce o priveste pe sotia sa, parlamentarul pedist si-a schimbat radical atitudinea fata de consortul ei pe parcursul ultimelor luni. Initial, ea a sustinut public nevinovatia sotului ei, afirmand chiar ca “ultima fila din acest dosar nu s-a scris inca”, pentru ca acum sa isi nuanteze pozitia, sustinand ca fostul ei sot nu are decat sa isi rezolve de unul singur problemele.

Mai mult, potrivit doamnei Bruchental-Pop, tatal nu si-a vizitat copiii decat de doua ori in perioada scursa de la disparitia sa de la domiciliu si pana acum, ocazii cu care a fost sfatuit de fosta consoarta sa se predea autoritatilor pentru a-si executa pedeapsa.

Banuieli la adresa ministrului

Subiectul Bruchental-Pop a fost unul deosebit de delicat si in ceea ce il priveste pe ministrul Internelor, bihoreanul Vasile Blaga. Relatia de rudenie dintre acesta si familia Bruchental-Pop, al caror nas este Blaga, a facut ca pe marginea acestui caz sa se scrie multe speculatii.

Pentru a combate zvonurile privind o posibila musamalizare a afacerilor ilegale ale finului sau, Vasile Blaga a declarat miercuri, 30 august: “Domnul Bruchental-Pop trebuie sa raspunda in fata legii ca orice cetatean. Nu am intervenit si nu voi interveni niciodata pentru a-i asigura un tratament preferential din partea autoritatilor statului”.

Politia este extrem de laconica in ceea ce priveste circumstantele in care s-a predat Coriolan Bruchental-Pop. Intr-un comunicat remis redactiilor publicatiilor locale din Oradea, IPJ Bihor informeaza doar ca acesta s-a prezentat din proprie initiativa la sediul inspectoratului din Oradea in seara zilei de 30 august, in jurul orei 23:00.

Dupa cum sustine seful inspectoratului, comisarul Liviu Popa, desi a intarziat cu aproape o zi sa se prezinte pentru a fi incarcerat faptul ca nu a fost adus de Politie va figura ca si o circumstanta atenuanta pentru Coriolan Bruchental-Pop.

“In eventualitatea unei situatii in care se va solicita eliberarea conditionata, dupa executarea unei parti din pedeapsa, faptul ca s-a predat singur va putea fi evaluat ca si un punct pozitiv”, considera Liviu Popa, Coriolan Bruchental-Pop a fost incarcerat joi la pranz in Penitenciarul de Maxima Siguranta Oradea pentru a-si ispasi pedeapsa.

Zeci de camioane lunar

Coriolan Bruchental-Pop, fost patron al discotecii Blue Land din Stei si al altor doua firme de comert, a fost condamnat, pe 22 februarie 2006, la 4 ani si 6 luni de inchisoare. In interviurile acordate in presa locala, el sustinea ca ar fi fost victima celor care au vazut in el o “vaca de muls” intr-o perioada in care afacerile ii mergeau din plin.

Importurile sale de ulei “Floriol” din Ungaria, de aproximativ 100 de camioane lunar, ar fi atras atentia celor care voiau sa isi ia dreptul din afacerea steianului. Versiunea oficiala este departe insa de cea a lui Bruchental-Pop.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul Curtii de Apel din Oradea se afirma ca pentru o parte dintre aceste tranzactii el a folosit societati comerciale, Gilian 95 Impex SRL si Kermet 33 Ecim SRL, ale caror patroni parasisera deja Romania. Consultant pentru problemele vamale l-a luat pe un vechi amic din copilarie, Ioan Ruje.

Acesta a fost lucrator vama o vreme, fiind dat afara in 1991 in urma unei condamnari pentru luare de mita, iar in business-ul prietenului sau avea rolul de a gasi comenzile si mijloacele de transport. Ca rasplata, era partas la profitul realizat de Bruchental-Pop.

Cu stampile false

Marea lor greseala a fost ca s-au lacomit. Pentru a incasa cat mai multi bani cei doi afaceristi s-au decis sa eludeze taxele de import si si-au confectionat stampile false cu antetul “Vama Romana” pentru a demonstra ca s-au achitat de obligatiile financiare vamale.

Din nefericire pentru ei, falsul a fost descoperit la un control de rutina, iar Coriolan Bruchental-Pop a fost arestat in anul 1998. Doar 11 zile a stat in spatele gratiilor, desi procesul, in care inculpati au fost, alaturi de Ioan Ruje, si patroana firmei de transport cu care s-a facut importul, dar si soferii celor doua camioane, a durat mai bine de doi ani.

Sentinta din 2001 a Judecatoriei Oradea, confirmata de Tribunalul Bihor, favorabila inculpatilor, a fost casata de Curtea de Apel Oradea, iar dosarul a fost trimis la rejudecare.

In fine, dupa alti cinci ani, in februarie 2006, Curtea de Apel Pitesti, unde a fost stramutata cauza a dat sentinta definitiva in acest caz, prin care Coriolan Bruchental-Pop si Ioan Ruje erau condamnati la inchisoare. Primul la patru ani si jumatate, iar al doilea la trei ani si zece luni.

Pentru ca intre timp infractiunile minore ale celorlalti trei protagonisti ai dosarului fusesera prescrise, iar prietenul sau Ruje se stabilise, impreuna cu familia, in Austria, Bruchental-Pop a ramas singurul “actor” al afacerii “Floriol” care sa suporte rigorile legii.

O povara pentru familie

Scandalul in care a fost implicat sotul ei a fost resimtit din plin de actualul deputat Ionela Bruchental-Pop.

Insurubata, in conditii de care gurile rele spun ca ar fi responsabil Vasile Blaga, pe o pozitie eligibila de pe lista candidatilor pentru Camera Deputatilor a PD Bihor, in anul 2004, in locul lui Octavian Bot, fina a trebuit sa dea socoteala public pentru ilegalitatile comise de partenerul ei de viata chiar in campania electorala.

Divortul, survenit ceva mai tarziu, a fost multa vreme banuit a fi doar o miscare abila care urma sa-i scoata din umbra acuzatiilor atat pe ea, cat si pe nasul ajuns intre timp “mare”, adica ministru de Interne.

Argumentele celor care sustineau aceasta ipoteza erau clare, deputatul acoperindu-l o vreme pe sotul ei, disparut din fata celor care il cautau pentru a-l duce la inchisoare, si motivandu-i absenta prin faptul ca ar fi undeva, la o clinica de oncologie, cu o ruda muribunda. Recentele declaratii ale aceleiasi persoane demonstreaza ca lucrurile nu au stat tocmai asa.

Legaturile de rudenie ale lui Coriolan Bruchental-Pop cu cei doi demnitari au fost si motivele cu care acest caz a fost privit cu maxima suspiciune de catre mass-media.

Chiar daca putini au fost cei care au avut curajul sa faca acuze directe privind eventualele interventii ale ministrului in favoarea finului sau, aproape toata suflarea ziaristica a fost convinsa ca afaceristul bihorean va disparea si nu va ajunge niciodata la inchisoare.

Cu atat mai mare a fost surpriza cand acesta s-a predat, tocmai intr-un moment in care, din exces de zel, sau din confuzie, multi dintre gazetari titrau ca Bruchental-Pop este dat in urmarire generala. In realitate, pana miercuri dupa-amiaza, acesta era dat doar in urmarire locala si in consemn la frontiera.

La ora 16.00, din cauza neprezentarii la termen la Penitenciarul din Oradea, impotriva lui Coriolan Bruchental-Pop s-a dispus masura de urmarire generala.

Deputatul PD Bihor Ionela Bruchental-Pop a sustinut, initial, ca fostul sau sot este nevinovat, iar intr-o declaratie data presei vizavi de Afacerea “Floriol” a afirmat cu convingere ca “ultima fila din acest dosar nu s-a scris inca”.

Schimbarea de pozitie a survenit dupa condamnarea definitiva a lui Coriolan-Bruchental-Pop la un an si sase luni de detentie, parlamentarul trecand in tabara acuzatorilor. “Sa-si rezolve de unul singur problemele”, a afirmat recent deputatul.

Incarcerarea finului ministrului Internelor a reprezentat inca o bomba mediatica ce a tinut head-ul stirilor din toata presa romaneasca, atat din presa scrisa, cat si televiziune. Jurnalistii bihoreni au urmarit la cald derularea evenimentelor, inca din prima zi dupa expirarea termenului la care Coriolan Bruchental-Pop trebuia sa se prezinte la poarta Penitenciarului Oradea.

Dupa ce acesta s-a predat la Politie, aproape de miezul noptii tocmai ca sa nu fie surprins de nici unul dintre jurnalistii care au asediat sediul inspectoratului Bihor, a fost depus in arest. Solicitarile jurnalistilor de a organiza o intrevedere cu Coriolan Bruchental-Pop au esuat.

“I-am transmis domnului Coriolan Bruchental-Pop solicitarile venite din partea presei, de a participa la o intalnire deschisa”, declara subinspector Alina Farcuta, purtatorul de cuvant al IPJ Bihor (foto). “A refuzat ferm si, conform legii, acesta nu poate fi scos din arest si prezentat presei fara acordul sau”, a concluzionat politista.

Coriolan Bruchental-Pop si-a protejat imaginea pana in ultima clipa. Refuzul de a da orice fel de explicatii presei poate fi interpretat si ca o ultima incercare de a se delimita de cele doua personalitati al caror nume a fost manjit prin asocierea cu propria-i persoana: fosta sotie, deputatul Ionela Bruchental-Pop, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.