Ajunsa in acest an la cea de-a doua editie, manifestarea intitulata generic “Fereastra deschisa catre Europa” nu a scapat nici in acest an de controversele in jurul acestei sarbatori adoptata peste noapte de oradeni.

Este vorba in primul rand despre modalitatea in care factiunea maghiara din administratia locala si judeteana, profitand de umbrela Euroregiunii Bihor - Hajdu-Bihar, a insinuat pe usa din dos a Oradiei una dintre cele trei sarbatori nationale ale Ungariei.

Multi se intreaba, si pe buna dreptate, daca aceeasi institutie transfrontaliera promoveaza cu acelasi sarg in cealalta capitala a Euroregiunii, respectiv Debretin, o manifestare similara dedicata Zilei Nationale a Romaniei.

Oricum, grosul banilor alocati pentru celebrarea cu o zi intarziere pe malurile Crisului Repede a onomasticii Sfantului Stefan nu au venit de aiurea, ci din bani publici ai bihorenilor. Un miliard de lei vechi, impartiti frateste, pe din doua, intre Consiliul Local si cel Judetean, au fost bagati in defilarea, concertele si focurile de artificii care au punctat aceasta zi.

Trist este ca jumatatea de miliard cu care a contribuit Primaria a fost rupta din bugetul care era programat pentru cel mai important eveniment al urbei, “Toamna oradeana”, manifestare care oricum, sufera, an de an, din pricina insuficientei banilor.

Banii s-au dus...

Si mai grav insa este ca asupra organizatorilor planeaza banuiala ca banii aruncati pe “Fereastra deschisa...” sunt prea multi pentru amploarea chermezei. Directorul Casei de Cultura a Municipiului, institutia care s-a ocupat de administrarea bugetului manifestarii, Alexandru Pop, sustine ca toate sumele pot fi justificate prin acte.

Desi nu a facut inca un raport financiar riguros, din lista de cheltuieli pe care o are la dispozitie, reiese, in opinia sa, clar ca banii au fost cheltuiti pana la ultimul leu pentru organizare. “M-am saturat pana peste cap de toate suspiciunile legate de manifestarea asta. Si anul trecut si acum acelasi lucru.

Ne-am incadrat in buget, nu am cerut suplimentarea lui si toti banii au fost cheltuiti”, declara directorul Casei de Cultura Municipiu. Singura chestiune despre care Pop nu vrea sa dea detalii sunt onorariile platite formatiilor care au prestat pe scena amenajata in Santul Cetatii. “Conform unei clauze din contract, suma platita este confidentiala”, sustine el.

Mai scumpi decat legendele rock

Cu toate acestea, tragand linie la lista de cheltuieli care ne-a fost prezentata, suma cheltuita, minus formatiile, nu depaseste 500 de milioane de lei, in conditiile in care cateva dintre cheltuieli - cum ar fi pentru cele doua care alegorice, ale Consiliului Local si ale Consiliului Judetean (peste 100 de milioane de lei), sau onorariile prezentatorilor spectacolului - ar putea parea exagerate.

Ceea ce inseamna ca pentru plata trupelor a fost nevoie de circa 500 de milioane de lei. Un pic cam mult, avand in vedere ca pe scena au urcat doar doua nume consacrate (Directia 5 si Fenyo Miklos, acompaniat de trupa sa), celelalte doua trupe fiind niste ilustri necunoscuti pentru majoritatea participantilor.

Si cum cunoscuta formatie bucuresteana are un tarif de 2.000 de Euro pentru o asemenea reprezentatie, iar reteta interpretului maghiar nu depaseste 4.000 de Euro, este greu de crezut ca cele doua band-uri de umplutura au putut incasa diferenta de aproape 300 de milioane de lei, adica aproape 9.000 de Euro, cam tot atat cat au platit aradenii pentru a-i aduce in orasul lor pe cei de Uriah Heep.

“Nu eu iau deciziile”

“Trebuie sa intelegeti ca nu eu sunt cel care decide ce formatie vine sa cante. Deciziile nu le iau eu, eu sunt doar cel care semneaza contractele”, sustine Alexandru Pop. In ceea ce priveste onorariile platite trupelor, el sustine ca acesta este unul dintre putinele domenii in care legislatia este mai permisiva si nu solicita organizarea unei licitatii.

“Stabilirea pretului se face prin negociere directa, fie cu liderul formatiei, fie cu un impresar, asa cum este cazul cantaretilor din strainatate”, spune directorul CCM, care insa ramane ferm pe pozitii in ceea ce priveste faptul ca banii au fost cheltuiti pana la ultimul leu.

Manifestarea “Fereastra deschisa catre Europa” se afla la cea de-a doua editie. Prima a avut loc anul trecut, in aceeasi data, 21 august, si principalul moment al sarbatorii s-a derulat pe stadionul Municipal, acolo unde au concertat Luminita Anghel si System, Demjen Ferenc si BoneyM.

Si atunci, ca si acum, controversele au fost legate atat de sumele cheltuite pentru aceasta manifestare, dar si de faptul ca manifestarea nu facea altceva decat sa mascheze sarbatorirea in Oradea a Zilei Nationale a tarii vecine.

20 august este data la care a fost canonizat regele Stefan, cel care a crestinat Ungaria, fiind primul rege care s-a incoronat, de Craciunul anului 1000, ca rege crestin al ungurilor.