Mitropolitul Anania i-a convocat lunea trecuta pe parlamentarii ortodocsi de Bihor pentru a le cere sprijinul in rezolvarea mai multor chestiuni, printre care si patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane. Anania vrea sa se foloseasca de arma politica, prin intermediul parlamentarilor, in transarea conflictului patrimonial dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica.

Ca intr-un veritabil “concurs de idei”, Anania a explicat faptul ca din cele cateva proiecte de lege privind patrimoniul bisericesc, il va sprijini pe cel care i se va parea cel mai bun.

Daca mai era vreun dubiu, acum s-a confirmat inca o data ca si problemele sfinte isi gasesc pana la urma tot o rezolvare pe calea profana, lumeasca. Reprezentantii lui Dumnezeu - inaltii prelati, s-au intalnit cu reprezentantii poporului - parlamentarii.

Ca sa gaseasca rezolvarea a trei probleme: patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane, patrimoniul fundatiei Gojdu si rezolvarea anumitor stari conflictuale ce s-au ivit in Bihor intre cultele ortodox si cel greco-catolic.

Inaltele fete bisericesti declara ca fac politica nationala a Romaniei, ca au si ei calitatea de alegatori, au simpatii politice si vor o relatie sau un dialog cu clasa politica, ca de la alesi la alegatori.

La Prefectura, mon cher

Sediul Prefecturii Bihor a fost salasul unde IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a patronat o intalnire cu reprezentantii bihorenilor in Parlamentul Romaniei. Au fost invitati la intrevedere parlamentarii ortodocsi de Bihor, iar mare parte din ei au dat curs invitatiei inaltelor fete bisericesti.

Astfel, au participat la intalnire sase parlamentari bihoreni: Valeriu Boeriu, Cornel Popa - ambii deputati PNL, Ionela Bruchental-Pop - deputat PD, Eduard Hellvig - deputat PC, Paul Magheru - deputat PRM si Claudiu Pop - deputat PSD.

Nu au reusit sa vina, dar si-au trimis sefii de cabinet, Gheorghe Sarb - deputat PSD, bucurestenii, dar parlamentari bihoreni prin adoptie Verginia Vedinas - senator PRM si Alexandru Athanasiu - senator PSD. Au lipsit, binenteles, cei trei parlamentari UDMR, senatorul PD - Radu Tarle (pastor protestant) si deputatul minoritatii ceha si slovaca - Adrian Merka.

Politica si Biserica

Intrevederea fetelor bisericesti cu parlamentarii bihoreni se inscrie intr-un plan mai amplu al mitropolitului Bartolomeu Anania prin care acesta doreste o coalitie multipartidica pentru a promova interesele Bisericii Ortodoxe din Ardeal in Parlamentul Romaniei.

Mitropolitul a declarat ca a avut deja cateva discutii si ca va continua sa poarte tratative cu parlamentarii din Cluj, Bihor si Bistrita-Nasaud. Concret, Anania vrea sa se foloseasca de arma politica, prin intermediul parlamentarilor, in transarea conflictul patrimonial dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica intru folosul primei parti.

Publicatiile Trustului GAZETA au dezvaluit faptul ca Bartolomeu Anania a inceput sa-si puna in practica planul perfectat la Manastirea Nicula de a renunta la neutralitatea politica. Intalnirile sale cu parlamentarii se inscriu in primii pasi din acest plan.

Anania a cerut demnitarilor bihoreni sa promoveze in Parlament initiative legislative care sa reglementeze problemele si conflictele patrimoniale existente intre cultele ortodox si greco-catolic.

“Parlamentul sa adopte o lege care sa reglementeze aceasta problema de patrimoniu, fiecare sa cunoasca partea ce i se cuvine”, a spus Anania, care, mai mult, s-a aratat foarte sigur pe influenta pe care o poate exercita asupra deputatilor si senatorilor contactati, lansand ideea ca acestia au agreat propunerea sa ce s-ar concretiza in nu una, ci chiar mai multe initiative legislative.

“Dintre cele doua - trei proiecte de lege ce se vor elabora, noi il vom sprijini pe cel care ni se va parea cel mai bun. Vom avea o sedinta a celor doua mitropolii de la Cluj si Sibiu si vom stabili ce proiect de lege vom sprijini in continuare”, a mai declarat Anania.

Intrebat pe sprijinul a cati parlamentari mizeaza si daca crede ca este potrivit ca Biserica sa se implice in politica, inaltul prelat a declarat ca nu face calcule politice, dar ca face politica nationala a Romaniei: “Am fost acuzati de presa ca facem politica, ca Biserica a intrat in politica.

Nu e niciun fel de politica, le este interzis prelatilor si ierarhilor sa faca politica de partid, dar asta nu inseamna ca nu putem face politica nationala a Romaniei”. Asa isi motiveaza actiunile mai mult sau mai putin politice reprezentantul lui Dumnezeu pe Pamant.

Mai mult, Bartolomeu Anania, aminteste printr-o subtila amenintare de puterea pe care o are in continuare Biserica si posibilitatea ei de a influenta alegatorii. “Si noi avem calitatea de alegatori si noi votam, este o relatie de ales si alegatori, intre noi si clasa politica. Noi am purtat o discutie cu toate partidele politice, facem o politica nationala.

Nu putem sa fim membrii de partid, dar asta nu inseamna ca nu avem si noi simpatiile noastre politice”. Daca punem in legatura aceste declaratii cu datele oferite de toate sondajele de opinie care crediteaza pe cele mai inalte culmi increderea in Biserica, putem sa ne dam seama ce carte importanta de negociat au in roba reprezentantii bisericesti in raport cu clasa politica.

Tentaculele Securitatii

Mitropolitul Anania s-a declarat profund nemultumit de iesirea la rampa a ministrului liberal al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, care a cerut desecretizarea tuturor dosarelor Securitatii in care sunt implicate nume de preoti.

“Am luat act fata de declaratiile domnului ministru si fata de aceasta problema surprinzatoare”, a spus Anania, care a mai precizat ca Biserica a cerut desecretizarea acestor documente ce implica numele prelatilor inca din anii 1997 si 2001. “Acum doua saptamani am cerut desecretizarea acestor dosare si inclusiv a dosarului meu.

Domnul ministru nu are dreptul sa abordeze aceasta problema fara sa aminteasca ca noi am cerut prima data acest lucru”.

Anania a luat apararea preotilor acordandu-le o prezumtie de nevinovatie, contrar atitudinii de “culpabilizare generala” cu care Adrian Iorgulescu ar fi creditat tagma preoteasca, conform acceptiunii lui Bartolomeu Anania. “Clerul nostru este umilit de interventia ministrului”, s-a aratat iritat prelatul.

“Noi cunoastem comunismul si ce a fost Securitatea ... noi am avut de suferit, am fost detinuti politici ... Sa se ofere un singur nume de preot care a fost informator sau care a dezvaluit secretul spovedaniei, daca nu se va produce probe cred ca ministrul ar trebui sa-si de-a demisia”, a transat problema Anania.

Bastoanele si credinta

In Bihor sunt pe rolul instantelor de judecata aproximativ 15 procese intre cultele ortodox si greco-catolic ce au in litigiu probleme patrimoniale. Este vorba de retrocedarea unor biserici sau terenuri catre biserica greco-catolica.

Prefectul judetului Bihor, Ilie Bolojan, a declarat ca, conform datelor pe care le detine, sunt doua probleme mai sensibile in zonele Beius si Marghita, respectiv localitatile Valea de Jos si Chet. Pentru detensionarea acestor conflicte a fost nevoie chiar si de interventia jandarmilor care au restabilit ordinea cu bastoanele in mana.

Razboi si pace

La intalnirea cu presa bihoreana, care a succedat sfatul de taina cu parlamentarii locali ce au raspuns prezent solicitarii inaltilor prelati ortodocsi Bartolomeu Anania si Petroniu Salajanul, episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului, Anania s-a aratat mahnit de faptul ca prin dialog nu a fost posibil sa se ajunga la o solutie intre cele doua culte: “Am crezut la inceput in dialog, ce ar fi insemnat absenta conflictelor. Nu am reusit si s-a ajuns in justitie, ceea ce inseamna conflict si am lasat starea de pace pentru razboi. Ei au optat pentru justitie si astfel dialogul s-a intrerupt”.