A reinceput isteria. Aceeasi, ca si in fiecare sezon de inceput de an scolar. Directorii institutiilor de invatamant bihorene se dau de ceasul mortii sa mai faca rost de-un ban, carpeala la bugetul alocat de Primarie - insuficient in fiecare an - sa mai zugraveasca un perete ori sa faianteze vreun grup sanitar.

Situatia dezastruoasa a invatamantului bihorean, care se deruleaza in gradinite, scoli si licee insalubre, un adevarat pericol public, pare sa fi devenit o constanta a Romaniei post-decembriste.

O Romanie in care guvernantii aloca fonduri pentru te miri ce, in loc sa rezolve o data pentru totdeauna tumoarea grava care paraziteaza intregul sistem de invatamant romanesc, preferand aceeasi atitudine de carpeala pe ici, pe colo, de ochii Europei.

Cosmarul autorizatiilor

Directorii de scoli din Bihor au inceput, unii, demersurile de obtinere a avizelor sanitare de functionare inca din luna iunie. Altii, nici macar nu si-au depus documentele necesare autorizarii. Si, dupa textul legii, fara autorizatii sanitare gradinitele, scolile ori liceele nu pot functiona. Deci, teoretic, trebuie inchise. Numai ca, practic, acestea vor functiona. Ilegal.

Daca anul trecut principalul motiv al neregulilor descoperite in scoli, invocat aproape de catre toti directorii, a fost lipsa banilor, de data aceasta nu mai poate fi vorba de aceeasi situatie. In primul rand, deoarece s-au alocat fonduri substantiale pentru reabilitarea scolilor - 80 de miliarde de lei vechi numai pentru scolile din Oradea.

In al doilea rand, fiecare sef de scoala are obligatia de a cere primariei, in administratia careia se afla, finantarea cuvenita lucrarilor de reparatii. Anul trecut, majoritatea unitatilor de invatamant din sate au functionat fara autorizatie. In anul scolar 2006-2007, experienta se va repeta.

Pana in 10 septembrie 2006, inspectorii sanitari, din cadrul Serviciului Inspectiei Sanitare de Stat (SISS) Bihor, vor verifica stadiul de executie a lucrarilor de igienizare, iar apoi vor merge in recontroale.

Fiecare unitate de invatamant va trebui sa aiba cladiri igienizate si protejate contra intemperiilor, apa potabila, metode de colectare a deseurilor menajere, sistem de canalizare si incalzire, grupuri sanitare in stare functionala, mobilier adecvat, iluminat natural si artificial asigurat in salile de clase si cabinet medical incadrat cu personal medical.

Pana in 15 septembrie lucrarile de igienizare si reparatii trebuie sa fie gata. Este deja o evidenta ca nu va fi asa.

Gospodari de trei lulele

“Banii nu sunt principalul motiv pentru care in scoli nu se fac lucrari de reparatii si igienizari adecvate”, spune Corina Fonoage, sefa SISS Bihor. “Directorii de scoli au la dispozitie destul timp pentru pregatirea anului scolar ce se apropie cu pasi repezi. Dintre cele 1.038 de unitati de invatamant din Bihor, 242 sunt autorizate”, declara Fonoage.

“Dintre cele 242 cu autorizatie, 97 sunt in Oradea. Problemele principale sunt cladirile deteriorate si insalubre, lipsa sursei de apa potabila curenta, grupuri sanitare insuficiente si necorespunzatoare, neamenajarea corespunzatoare a curtilor interioare.

Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor se afla in Ordonanta Ministerului Sanatatii 1955/1995, OMS 536/1997 contine reglementarile referitoare la mediul de viata al populatiei, iar informatiile referitoare la modalitatea de autorizare si documentatia necesara se afla in OMS 47/2002. Directorii de scoli isi cunosc obligatiile.

Ei nu sunt buni gospodari si nu investesc in realizarea documentatiei pentru autorizare”, explica inspectorul.

Fonoage este de parere ca directorii care vor sa obtina autorizatie fondata doar pe “povesti” pot sa-si ia gandul de la asa ceva. De suferit vor avea elevii si profesorii.

Scolile, “la urgente”

In raportul oficial al pregatirii scolilor si gradinitelor pentru anul scolar 2006-2007 al Inspectoratului Scolar al judetului (ISJ) Bihor si al Institutiei Prefectului sunt stipulate masurile luate pentru obtinerea autorizatiei de functionare: finalizarea lucrarilor de reparatii, igienizari si curatenie, depunerea dosarelor in vederea obtinerii autorizatiei sanitare (inainte de inceperea anului

scolar), colaborarea cu primariile in scopul achizitionarii hidrofoarelor necesare introducerii apei in cladirile scolare, intensificarea eforturilor pentru aducerea grupurilor sanitare la conditiile igienico-sanitare cerute de Directia de Sanatate Publica Bihor.

In cazul in care nu se poate asigura apa potabila in cladire, au fost trimise adrese catre unitatile scolare, prin care s-a solicitat asigurarea unui punct de apa (rezervor cu robinet), pentru spalatul pe maini intr-un loc accesibil elevilor.

“Scolile care o duc bine sunt cele unde exista o colaborare stransa intre directori si primari”, este de parere Liliana Antonescu, inspectorul sef al ISJ Bihor. “Stiu ca datele referitoare la numarul total al unitatilor de invatamant nu sunt exacte si de aceea, dupa inceperea anului scolar, vom organiza o conferinta in care sa se lamureasca toate neintelegerile.

In Bihor exista 1.074 de unitati, dintre care 500 sunt gradinite. Pana acum, Ministerul Educatiei a investit 35 de miliarde de lei vechi in 35 de unitati bihorene. Insa, primariile sunt cele ar trebui sa fie raspunzatoare, deoarece cladirile sunt in administratia lor. Sigur ca lucrarile de reparatii nu vor fi gata pana in 15 septembrie”, declara inspectorul general.

Cu si fara autorizatie

Conform “Situatiei pregatirii scolilor pentru anul scolar 2006-2007”, raport al Inspectoratului Scolar al Judetului Bihor si al Institutiei Prefectului, in Bihor exista 600 de scoli, dintre care 386 sunt autorizate.

La 11 scoli s-au finalizat lucrarile de asigurare a apei, iar la cinci scoli, se vor finaliza lucrarile de asigurare a tuturor utilitatilor pana la inceperea anului scolar. In Bihor, 206 scoli nu dispun de apa curenta si incalzire, 93 nu au apa curenta si 220 nu au instalatii sanitare, ci doar grupuri sanitare tip closet.

Conform aceluiasi raport, dintre cele 476 de gradinite din Bihor 175 au autorizatie de functionare. Nici una dintre gradinite nu au fost incluse in programe de modernizare. Numarul total al gradinitelor care nu dispun de apa curenta si incalzire este 161. Fara apa curenta sunt 72 de gradinite, iar fara instalatii sanitare 198.

Unitati de invatamant

Conform datelor statistice ale Inspectoratului Scolar al judetului Bihor pe anul 2005, in Bihor exista, in total, 1.074 de unitati de invatamant. Dintre acestea, 500 sunt gradinite (79 in mediul urban si 421 in mediul rural), 549 de unitati scolare (262 pentru invatamantul primar, 238 pentru cel gimnazial, 42 de licee, doua scoli profesionale si cinci scoli speciale).

Tot din categoria unitatilor de invatamant, in judet mai exista noua cluburi sportive si sase cluburi ale elevilor.

Verificari

Pana in data de 1 septembrie 2006, echipele Inspectiei Sanitare de Stat au verificat 47 de scoli, 30 de gradinite, 18 internate si 15 cantine. Dintre scolile verificate 26 au primit autorizatie de functionare, iar dintre gradinite doar 12 vor functiona cu autorizatie sanitara. Toate internatele luate la puricat au primit autorizatie sanitara de functionare, la fel si cantinele.

In raportul trimis Ministerului Sanatatii, in data de 1 septembrie 2006, este evidentiat faptul ca, in judetul Bihor exista 1034 de unitati de invatamant, dintre care 769 nu pot fi autorizate sanitar, acestea fiind si cele care pun in pericol sanatatea copiilor.

Inspectorii au constatat lipsa apei potabile curente, grupuri sanitare necorespunzatoare si colectarea si evacuarea deseurilor lichide intr-un mod neadecvat.