Licitatia pentru concesionarea terenului din preajma ansamblului expozitional Expo Transilvania din Cluj pentru realizarea unui mall a fost suspendata ieri. Asta ca urmare a faptului ca Expo Transilvania a contestat in instanta licitatia de acum o luna de zile.

Motivul invocat a fost acela ca terenul in cauza este administrat de catre Expo Transilvania si prin urmare firmele care s-au prezentat la licitatie nu au pentru ce licita. Precizam ca si la licitatia de ieri s-au inscris 8 firme, dar numai 5 au depus documentatia necesara.

Terenul de pe strada Aurel Vlaicu urma sa fie concesioant pe o perioada de 49 de ani in vederea realizarii unui mall, precum si a unui complex hotelier si parking. Consiliul Local a fixat o garantie de participare de 250 de mii de euro. La licitatia din luna iulie s-au prezentat Nervia Center din Cluj-Napoca si Build Corp din Iasi.

Nervia a oferit 101 euro/mp, iar firma Build Corp Iasi a oferit 60 euro/mp, dar si o asociere in participatiune cu Consiliul Local. Prin aceasta asociere era garantat Consiliului Local un profit de 65 de mii de euro. Expo Transilvania a primit in 1991 dreptul de administrare asupra terenului de pe Aurel Vlaicu, care este fapt curtea exterioara a complexului Expozitional Expo Transilvania.

Acest drept i-a fost acordat ca aport in natura a unuia dintre actionari la constituirea societatii, deci ca aport de capital. La ora actuala, prin Hotararea de Consiliu Local nr. 481 din 2005 i se retrage dreptul de administrare asupra terenului Regiei de Termoficare care e si ea actionar in societatea Expo Transilvania constituita in 1991.

“Acest gest este unul abuziv, deoarece Regia de Termoficare ne-a transferat acest drept pe care il avea asupra ternului odata cu intrarea ca actionar in cadrul societatii”, ne-a declarat Ioan Avram, directorul Expo Transilvania.

Saptamana trecuta, Expo Transilvania a obtinut o ordonanta prezidentiala prin care este suspendata Hotararea privind luarea din administrarea Expo Transilvania a terenului aferent spatiului expozitional, pana la solutionarea in instanta a problemei de fond.

Ramane ca licitatia pentru mall sa astepte decizia instantei, legata de acest teren atat de necesar celor de la Expo Transilvania pentru expozitiile exterioare.