Cu aproape o saptamana inainte de inceperea noului an scolar, mai putin de jumatate din unitatile scolare din judetul Cluj nu au primit autorizatie sanitara de functionare iar lucrarile de reparatii sunt finalizate doar la 30 % din totalul unitatilor scolare.

Conform datelor oferite de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Cluj, situatia scolilor din judetul Cluj este departe de a atinge standardele de functionare din punct de vedere igienico-sanitar. Astfel, 242 de scoli generale din judetul Cluj vor fi nevoite sa inceapa cursurile fara autorizatii sanitare de functionare.

In aceeasi situatie se afla 15 licee, 193 de gradinite, cinci internate si o cantina. Din totalul celor 369 de scoli generale din judetul Cluj, doar 127 au primit autorizatii sanitare de functionare. Din cele 94 de licee, 79 au autorizatii de functionare, iar din cele 343 de gradinite, doar 150 corespund standardelor sanitare.

Situatia cantinelor scolare si a internatelor este ceva mai buna. Din cele 26 de cantine, 25 au primit autorizatii sanitare. Dintre cele 31 de internate scolare, 26 au primit autorizatie de functionare in urma controalelor realizate de inspectorii ASP Cluj, a declarat Florin Stamatian, directorul ASP.

Cea mai grava problema este lipsa apei curente, iar la tara multe scoli nu au fose septice si nici contracte pentru evacuarea deseurilor solide. O alta problema este legata de faptul ca multe scoli au salile de clasa incalzite cu sobe metalice, care produc monoxid de carbon. In aceasta situatie se afla trei unitati din raza comunei Capusu Mare.

Este vorba de gradinita si de scoala generala din satul Dumbrava si de gradinita din satul Agarbiciu.

Scolile care nu aveau curtile imprejmuite nu au primit, de asemenea, autorizatie de functionare. In judetul Cluj, exista scoli fara contracte de salubritate. Alte probleme sunt produse de iluminatul necorespunzator, de mobilierul vechi sau de toaletele degradate.

Probleme asemanatoare exista si in cazul internatelor.

De pilda, internatul Seminarului Ortodox din Cluj are mobilier si saltele degradate si nu poate fi autorizat din cauza spatiului insuficient.

Inspectorii sanitari nu pot dispune amanarea inceperii anului scolar in unitatile cu probleme. El a declarat ca o asemenea decizie ar putea fi luata doar de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar, cei ai Consiliului Judetean sau cei ai primariilor.

Stamatian sustine ca autoritatile locale ar fi putut sa se implice mai mult in rezolvarea problemelor. Conform datelor oferite de Inspectoratul Scolar General Cluj (ISJ), din totalul de 544 de unitati de invatamant din judet, au fost executate lucrari de reparatii la 462 dintre acestea.

Conform ISJ, majoritatea lucrarilor au fost demarate in luna august, ceea ce face ca in prezent lucrarile sa fie complete doar la 30 % dintre scoli, insa conducerea scolilor si autoritatile locale preconizeaza ca lucrarile se vor finaliza pana la inceperea noului an scolar.