Societatea clujeana SC General Invest SRL a pagubit statul cu 77 de miliarde de lei vechi. Suma colosala a fost obtinuta prin diverse tertipuri finaciare la care s-a dedat unicul administrator al firmei, controversatul om de afaceri clujean Ovidiu Lucian Nicula. Prin recuperare de TVA si prin operatiuni fictive de plata a facturilor, Nicula a reusit ani buni sa fenteze statul.

Acum, patronul General Invest este cercetat pentru evaziune fiscala, infractiune de fals in Legea contabilitatii si fals intelectual.

Societatea clujeana General Invest a reusit sa prejudicieze statul cu peste 70 de miliarde de lei vechi, in urma unor contracte cu SNCFR si cu doua firme din strainatate. Prejudiciul adus de unicul asociat si administrator al firmei, Ovidiu Lucian Nicula, se refera la returnare ilegala de TVA, evaziune fiscala si sustragere de la plata impozitului pe profit.

Patronul clujean nu este la prima afacere cu iz penal. Asa cum BZA a dezvaluit in editiile anterioare, “colaborarea” dintre General Invest si SNCFR s-a dovedit a fi una extrem de banoasa pentru Nicula, dar foarte paguboasa pentru statul roman. Omul de afaceri clujean este cercetat acum pentru evaziune fiscala si infractiune de fals la Legea contabilitatii.

Ovidiu Nicula este unicul asociat si administrator al societatii SC General Invest SRL, cu sediul pe strada Alexandru Vlahuta, nr 6. In perioada 2001 - 2002, General Invest a incheiat cu Societatea Nationala CFR Bucuresti 14 contracte de vanzare - cumparare in vederea instalarii unor sisteme de informare si avizare a publicului calator.

Contractele dintre CFR si General Invest s-au ridicat la aproximativ 27 de milioane de euro. Modalitatea de incheiere a contractelor nu este nici acum, dupa 4 ani, una foarte clara. La Departamentul National Anticoruptie exista un dosar, 17/P/2005, in care sunt cercetate pentru abuz in serviciu persoanele care au semnat contracte din partea CFR.

Procurorii DNA l-au luat in vizor si pe Ovidiu Nicula, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Returnari ilegale de TVA

In iunie 2004 si in februarie 2005, Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Directia Generala a Finantelor Publice Cluj a efectuat un control la General Invest, firma clujeanului Nicula.

Inspectorii de la Finante au descoperit astfel ca in perioada septembrie 2001 - ianuarie 2004, General Invest a emis catre CFR facturi fiscale in valoare totala de cca 427 de milioane de lei vechi. Suma a fost inregistrata in conturi de venituri si TVA colectat.

Dupa ce General Invest a recuperarat TVA pe intrega suma, in perioada iunie 2003 - iulie 2004 au fost emise mai multe facturi de stornare in valoare de 228 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, General Invest a recuperat TVA pentru o suma aproape dubla fata de cea care a aparut in final pe facturi.

Prejudiciu de zeci de miliarde de lei

Pentru derularea contractului cu SNCFR, Nicula a incheiat contracte pentru importul materiei prime si a materialelor necesare cu doua societati straine, respectiv cu BQ Consulting, cu sediul in Gibraltar, si cu Ruland Trading LTD, cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscute drept un paradis fiscal.

Cooperarea dintre firma clujeana si cele doua firme straine a adus sume importante de bani in buzunarul unicului administrator al General Invest. In 2001, societatea a inregistrat si a trecut pe cheltuieli 17 miliarde de lei, in baza contractului cu Ruland Trading LTD, fara sa existe insa un document justificativ care sa ateste cheltuielile efectuate.

In plus, importul de materiale din partea Ruland Trading nu s-a realizat deloc. Bunurile pentru care s-a emis factura nu au fost livrate CFR, deoarece acestea nici nu intrasera in tara. In acelasi an, pe langa profiturile inregistrate din actiunile fantoma de import, General Invest s-a sustras si de la plata impozitului pe profit suplimentar.

Astfel, gaura data in bugetul statului s-a marit cu 4 miliarde de lei. Iar la aceasta suma colosala se adauga si dobanzile si penalitatile la impozitul pe profit suplimentar.

In urmatorul an, in perioada ianuarie - iulie 2002, General Invest a inregistrat noua Invoice-uri (facturi externe) din care rezulta ca societatea importa materiale de la firma cu sediul in Insulele Virgine Britanice, Ruland Trading. Cele noua Invoice-uri au fost toate trecute la cheltuieli.

Cu toate acestea, nici de data aceasta materialele nu au intrat in tara, drept urmare nici CFR-ul nu a beneficiat de importul fictiv. Directia Generala a Finantelor Publice Cluj a constatat ca firma General Invest a efectuat diverse operatiuni fictive, in urma carora a pagubit statul cu sume importante de bani, de ordinul zecilor de miliarde de lei.

SNCFR nu schimba macazul

Insa omul de afaceri clujean Nicula nu s-a rezumat doar la aceste „mici” tertipuri financiare. Speculand profiturile uriase pe care le-ar putea obtine in urma unei bune colaborari de afaceri cu SNCFR, Nicula a cumparat 100.000 tone de vagoane de fier vechi nedezmembrate. Tranzactia a avut loc in 2001, iar pretul a fost de 52 USD/tona.

In acelasi an, CFR a emis catre General Invest doua facturi, prima in valoare de 147 miliarde lei, cu TVA de 23 miliarde, iar a doua de 50 miliarde lei, cu TVA de 7 miliarde. Firma lui Nicula a dedus TVA in valoare de 31 miliarde de lei fara ca valoarea facturii sa fie achitata catre CFR. Iar afacerea a continuat.

In decembrie 2002, General Invest a cumparat 52.000 de tone de sine nefolosite, cu 72 USD/tona. CFR a emis cea de-a treia factura, de 130 miliarde, din care firma lui Ovidiu Nicula a dedus un TVA de 18 miliarde de lei. Nici de aceasta data facturile nu au fost achitate, iar SNCFR nu a vazut nici un leu din suma colosala din care Nicula a recuperat totusi TVA-ul.

Abia in martie 2004, SNCFR a stornat cele trei facturi emise, in valoare de 227 de miliarde de lei, cu mentiunea ca au fost intocmite eronat. Cu alte cuvinte, stornarea celor trei facturi dovedeste ca, in realitate, acestea au fost emise de catre CFR, astfel incat General Invest sa-si deduca ilegal TVA-ul.

Doar in anii 2001 si 2002, firma clujeanului Nicula a pagubit statul cu 50 miliarde de lei vechi, neplata la buget. General Invest a facut afaceri in 2002 si cu societatea Remion SNC Buzau. In urma acestor tranzactii, societatea lui Nicula a reusit sa mai scoata, prin deducere de TVA, suma de 919 milioane de lei.

Apoi, in martie 2004, General Invest a inregistrat in contabilitate decontari de TVA aferente unei facturi emise catre SC Pubagency Agentia de Publicitate SRL. Din factura s-a dedus TVA in valoare de 379 milioane de lei, cu toate ca societatea nu a reusit sa arate factura originala.

Inspectorii de la Directia de Finante au ajuns astfel la concluzia ca suma era nedeductibila, iar deducerea de TVA a fost ilegala.

Frauda ceferista

General Invest SRL nu era la prima afacere cu SNCFR. Incepand cu 1998, Nicula a tranzactionat din triajele SNCFR mai mult de 4500 de vagoane ca fier vechi. Destinatia vagoanelor a fost cea a reconditionarii si implicit repunerii in functiune in strainatate.

Reconditionate, vagoanele urmau sa fie vandute la cea de-a treia mana in strainatate, evident cu un cu totul alt pret decat cel care s-a obtinut din vanzarea lor in stare de degradare in Romania. Si in urma acestei afaceri, Nicula a reusit sa dea tunuri imense in bugetul statului.

Tranzactia cu SNCFR a pagubit Statul cu 26 milioane Euro, iar itele acestui jaf au fost dezvaluite de BZA in editiile anterioare.

Cu toate ca societatea clujeana a tranzactionat in valoare de miliarde de lei, avand la activ mai multe domenii de activitate, la finele anului 2004, potrivit datelor de pe pagina de internet a Ministerului de Finante, datoriile catre bugetul de stat depaseau cinci miliarde de lei.

Desi, asa cum am aratat, firma invartea afaceri de zeci de miliarde, in prezent se afla pe lista datornicilor la bugetul de stat si a trecut in lichidare. Oricum, buzunarele au fost umplute.

Dosar penal pentru evaziune fiscala

In acest moment, omul de afaceri clujean Ovidiu Lucian Nicula este cercetat penal pentru evaziune fiscala. In dosarul aflat pe rol la Judecatoria Cluj sunt specificate inregistrarea in contabilitate a unor facturi externe fictive, sustragere de la plata impozitului pe profit si sustragere ilegala de TVA. Nicula este acuzat si pentru infractiunea de fals intelectual.

Doar in perioada 2001-2002, Nicula a ramas dator la bugetul de stat cu 31 de miliarde de lei, pentru neplata impozitului pe profit. Deducerile de TVA pe baza unor operatiuni financiare fictive au mai adus, in 2004, o gaura in bugetul statului de 379 de miinoane de lei.

In rechizitoriu, Ovidiu Nicula recunoaste ca a facut aceste “greseli” financiare, dar sustine ca nu le-a comis cu intentie. Miliardele intrate in firma pe cai ilegale au fost, sustine Nicula, rezultatul neatentiei din partea sa. Momentan, prejudiciul adus statului roman este partial acoperit.

Firma lui Nicula, General Invest, se afla in executare silita, iar pe apartamentul personal s-a pus sechestru. In plus, se mai afla sub sechestru 2,5 hectare de padure, un imobil in orasul Ovidiu, achizitionat de General Invest in 2002 la 23 miliarde de lei, si un apartament in Bucuresti, apartinand tot firmei lui Ovidiu Nicula, cumparat in 2002 cu 5 miliarde de lei.

Precizam faptul ca nu am reusit sa contactam un reprezentant al societatii General Invest pentru o declaratie oficiala, intrucat societatea se afla in lichidare si nu mai dispune de un numar de telefon.

La momentul cand Ovidiu Lucian Nicula infiinta General Invest SRL, mai exact in 1992, tanarul afacerist dispunea de 102 milioane de lei. Aceasta e suma pe care Nicula a investit-o la inceput de drum in firma de transporturi feroviare. Ramane o enigma cum a avut atunci tanarul Nicula echivalentul a o jumatate de milion de dolari.

De numele Ovidiu Lucian Nicula se mai leaga cateva firme din Cluj, unele fiind impartite ba cu tatal, ba cu fiul acestuia. Conform surselor noastre, Nicula a fost un simplu sofer, care si-a deschis o afacere in domeniul cel mai cunoscut lui: transporturile, fie ele feroviare sau de alt tip.

Se pare ca sediul real al firmei General Invest SRL este in comuna Baciu, la fosta intreprindere de stat ITSAIA, pe care Nicula a cumparat-o prin APAPS in 2001. ITSAIA a fost in perioada comunista cea mai mare intreprindere de transporturi agricole. Sursele noastre ne-au informat ca Nicula a intentionat sa cumpere si RUTRANS, cu sprijinul unui director al societatii in cauza, Gabriel Vaida.

Afacerea nu a avut sorti de izbanda, pentru ca pretul pe care vroia Nicula sa-l plateasca, de 3 miliarde de lei, era mult subevaluat, aproximativ de 6 ori. Ca urmare a acestei incercari de privatizare cu bucluc a RUTRANS-ului, Gabriel Vaida a fost arestat si cercetat, iar afacerea cu Nicula a picat.