Consiliul Concurentei a reusit finalizarea unui caz de concentrare economica nenotificata, ai carei principali protagonisti sunt societatea comerciala Azomures SA din Targu Mures si societatea comerciala Chimpex SA Constanta.

Cu toate ca administratorii firmei muresene au contestat in instanta amenda, cerand ca aceasta sa fie redusa, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca amenda sa ramana la valoare stabilita de Consiliul Concurentei, si anume 52 de miliarde de lei vechi.

In replica, presedintele Consiliului de Administratie ar fi declarat ca din cauza acestei amenzi nu mai poate face investitiile propuse in SC Chimpex SA Constanta. Societatea comerciala Chimpex SA Constanta a fost cumparata in anul 2004 de catre SC Azomures SA, din localitatea Targu Mures.

Deoarece societatea Azomures nu a notificat aceasta preluare la Consiliul Concurentei, a fost deschisa o ancheta, care a dovedit ca notificarea era obligatorie.

Astfel, prin decizia cu numarul 30 din 21 februarie 2005, Consiliul Concurentei a sanctionat societatea Azomures cu o amenda in valoare de 52 de miliarde de lei, pentru nerealizarea notificarii unei operatiuni de concentrare economica, realizata prin dobandirea controlului asupra societatii comerciale Chimpex SA Constanta.

Din cauza valorii prea mari a amenzii, administratorii firmei Azomures au atacat decizia Consiliului Concurentei la Curtea de Apel din Bucuresti, cerand reducerea cuantumului amenzii.

"Intr-o prima faza Curtea de Apel a redus amenda acordata societatii, insa aceasta decizie a fost contestata de Consiliul Concurentei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care ne-a dat castig de cauza, prin decizia definitiva si irevocabila nr. 2336/2006, societatea fiind obligata sa plateasca amenda stabilita initial de Consiliul Concurentei”, a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica.

LaFarge si Romcim, patite si ele

Se pare ca la aflarea vestii, presedintele Consiliului de Administratie al societatii comerciale Azomures, Fuat Kcalgay, ar fi declarat ca din cauza amenzii vor trebui sa amane infuzia de capital si programul investitional pregatite pentru SC Chimpex SA Constanta, care ar fi transformat societatea intr-un terminal portuar complet automatizat.

"Pana in prezent din toate cazurile finalizate de Consiliul Concurentei prin investigatii, in nici unul nu s-a dat castig de cauza partilor incriminate.

Un caz care poate dovedi aceasta afirmatie este si acela al societatilor LaFafarge Romcim, Holcim si Carpat Cement, care au constituit mai demult un cartel pe piata cimentului, si care au fost drastic sanctionate de Consiliul Concurentei, suma totala a amenzilor aplicate fiind de 28,5 milioane de euro.

Acest lucru se datoreaza faptului ca acordam o atentie foarte mare continutului dosarelor care dovedesc infractiunea savarsita de agentii economici, pentru ca puterea financiara a firmelor investigate este foarte mare, si au o asistenta juridica demna de invidiat, care abia asteapta sa gaseasca o neregula in acte care sa le poata face scapate”, a mai declarat inspectorul sef Badica.

In alta ordine de idei, Inspectoratul de Concurenta Constanta continua actiunea de promovare a culturii concurentei si a ajutoarelor de stat, pana-n prezent fiind deja vizitate si informate 41 de primarii de pe raza judetului Constanta.

"Am impartit pliante, am facut si poze cu cei prezenti la aceste intruniri, tocmai pentru a nu putea afirma ca nu au fost informati, si le-am dat ca sarcina intocmirea rapoartelor referitoare la ajutoarele de stat primite.

Daca vom constata insa ca nici dupa aceasta informare nu exista buna-vointa din partea lor, va trebui sa apelam la sanctiuni, valoarea amenzilor fiind intre o suta si cinci sute de milioane de lei”, a afirmat Badica.