"Organizatia „TREBUIE!”- Filiala Sebes este o organizatie neguvernamentala, democratica, independenta, nonprofit, neconditionata politic si religios, care promoveaza drepturile copiilor si adultilor cu nevoi speciale in Romania.

A fost infiintata la initiativa unui grup de parinti voluntari, in anul 1994, in baza Legii 21/1924, ca filiala a Organizatiei Nationale „TREBUIE!” si a obtinut personalitate juridica in anul 2001, conform O.G.26/2000.

Organizatia pentru copii si adulti cu nevoi speciale „TREBUIE!” - Filiala Sebes are ca misiune cresterea calitatii vietii persoanelor dezavantajate, in general, si a celor cu dizabilitati, in special, militand pentru mentinerea lor in familie.

Sloganul nostru: „Un om este valoros prin calitatile lui si nu prin ceea ce, probabil, nu va putea sa faca niciodata.”

Scopul organizatiei este prevenirea institutionalizarii si marginalizarii sociale a persoanelor cu dizabilitati, in special, si a celor defavorizate, in general.

Inca de la infiintare, in urma cu 12 ani, la initiativa unui parinte voluntar, doamna Ana Buta, presedintele organizatiei, am dorit sa oferim un model de buna practica in educarea, recuperarea si integrarea sociala a copiilor si adultilor deficienti.”

Toate aceste informatii le-am aflat din Raportul de activitate pe 2005, prezentat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta in institutia prefectului si cu sprijinul Institutiei prefectului Alba.

Nu doar ce incepe rau se poate poate termina rau

Intamplarea a facut ca exact in ziua in care Antena 3 prezenta la stiri un reportaj facut cu camera ascunsa de doi ziaristi englezi in cateva unitati pentru copii cu dizabilitati sa fie si conferinta de presa a prefectului Cosmin Covaciu, la care au fost invitate si 3 reprezentante ale ONG „TREBUIE!”: Monica Ignat (director executiv), Marta Trifu si Gabriela Ghioanca (asistente sociale).

Probabil ca unii se vor intreba ca mine: ce are o ONG cu ditamai prefectura, reprezentanta statului in tertoriu? Direct n-are, dar „TREBUIE!” are o legatura cu statul fiindca primeste subventie de la stat. Daca ar fi ajuns subventia guvernamentala de 22500 RON probabil ca nici nu mai era nevoie de conferinta de presa.

Insa aceasta este insuficienta pentru cei 15 copii din Centrul de zi si cei 10 tineri din miniatelier. In plus, organizatia se ocupa si de 40 de copii din familii sarace, pe care-i sprijina la lectii si socializare.

Pana in 2004 a mai fost cum a mai fost fiindca erau sprijiniti de organizatia de caritate suedeza R?da Barnen, dar aceasta s-a retras din Romania dupa invitarea tarii noastre de a adera la UE, considerand ca acum ne putem ajuta si singuri.

Ca urmare, din datele prezentate de asistentul social Marta Trifu - n-a fost contabila fiindca aceasta este platita cu contract de doua ore - in 2004 „TREBUIE!” a avut deficit de 5718 RON. In 2005 si-a revenit si a terminat cu excedent de 29100 RON, insa perspectivele sunt sumbre in acest an: se anticipeaza venituri de 31455 RON si cheltuieli de 54666 RON, adica deficit de 14211 RON. Chiar si in aceste conditii, deocamdata organizatia n-are datorii la stat.

Cum un rau nu vine niciodata singur, acum este si in pericol de evacuare. Desi are contract de comodat pe 5 ani cu proprietarii actualului sediu, acestia vor sa evacueze asociatia. Cu atatea belele pe cap, presedinta Ana Buta a suferit un atac cerebral, de aceea n-a putut participa la conferinta de presa.

"TREBUIE!” are un teren si intentia de a-si construi un nou sediu, are si cateva mii de euro proveniti din donatii (Terra Aster 1000 euro, RAPEL 1000 euro, Istrate 1000 euro, Transivinis 1000 euro). Insa odata cu dezvoltarea Sebesului, terenul a ajuns acum in zona industriala si va fi vandut.

Consiliul local Sebes i-a concesionat un teren mai mic, in spatele casei de cultura, dar mai trebuie stransi bani pentru a se putea apuca de construit. Singura bucurie pare a fi ca in acest an a iesit prima promotie de clasa a VIII-a a copiilor cu dizabilitati de care se ocupa „TREBUIE!”.

Solutie de avarie

Prefectul Cosmin Covaciu s-a hotarat sa ajute si el asociatia si va organiza o licitatie in 15 octombrie. Aceasta este destinata oamenilor de afaceri, in speranta ca acestia vor cumpara obiectele scoase la licitatie. Personal va pune la bataie cate un tricou al echipelor Steaua si Dinamo cu semnaturile fotbalistilor.

Spera sa obtina un astfel de tricou si de la Nationala. De asemenea, face un apel la artisti si la alti cetateni care au obiecte pretabile licitarii sa-i urmeze exemplul. Si spera sa sensibilizeze si alte firme sa sara in ajutorul ONG „TREBUIE!”.

Desi organizatia a trimis, cu ajutorul rotarienilor din Sebes, circa 200 de scrisori in tot judetul, foarte putini au raspuns solicitarilor. Printre acestia este Kronospan, care a donat 1000 de euro. Judecand dupa sprijinitorii din Sebes, ai zice ca orasul e a doua Zlatna, nu o urbe in plina dezvoltare...