Intreaga comisie de urbanism din cadrul Consiliului Local a fost chemata la Politie, pentru a fi audiata intr-un caz de coruptie. Pentru ca a profitat de functia pe care o detine si a ajutat in afaceri familia presedintelui CJ, consilierul local Eugen Gavan este acum cercetat penal pentru abuz in serviciu.

Cu toate acestea, controversata afacere, prin care un teren din municipiul Galati a ajuns in posesia unor firme galatene, a fost parafata de majoritatea consilierilor din comisia de urbanism si ulterior votata de aproape toti consilierii locali. La audieri insa, politicienii au motivat ca nu au stiut exact pentru ce semneaza!

Consilierul local Eugen Gavan (PC) este cercetat penal pentru abuz in serviciu si risca o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.

Reprezentantul Partidului Conservator, care este membru in comisia de urbanisam din cadrul Consiliului Local, a avizat concesionarea unui teren de peste 460 de metri patrati patrati, aflat in proprietatea statului, catre asociatia lucrativa „Saturn 2005”.

Schimbul de terenuri s-a efectuat fara organizarea unei licitatii, asa cum prevede legea, si din acest motiv afacerea a intrat in vizorul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ). Mai mult, o parte dintre firmele asociate, care urmau sa beneficieze de pe urma acestei afaceri sunt controlate de rude ale unor mari politicieni din judetul Galati.

Purtatorul de cuvant al IPJ, Cristina Tatulici ne-a comunicat ca dosarul de cercetare penala, in care este implicat consilierul local si arhitectul ce a proiectat lucrarea, prin care urma sa fie concesionat terenul, urmeaza sa ajunga in urmatoarele zile pe masa procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati.

Afacere dubioasa pentru familia Durbaca

Proiectul ce viza concesionarea unui teren de mare intindere, situat pe strada Saturn, unor societati porivate, grupate intr-o asociatie lucrativa cu numele „Saturn 2005” ( Derec SRL, Condur Lux SRL, Gedac Consult SRL, Danias SRL, Truman SRL si Infor Men SRL) a fost elaborat inca din anul 2005.

De atunci s-a intentionat aprobarea lui in cadrul unei sedinte de Consiliu Local, numai ca nu a reusit sa acumuleze niciodata un numar suficient de voturi, pentru a fi aprobat.

Un reprezentant al Primariei municipiului Galati, care detine o functie importanta in cadrul acestei institutii, ne-a comunicat ieri ca o parte dintre sustinatorii proiectului ar fi recurs chiar si la santaj, pentru ca acesta sa obtina suficiente voturi si sa fie aprobat in cadrul sedintei de Consiliu, din luna iulie a acestui an.

Initial afacerea a fost gandita in interesul familiei presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca (PC). Fiul lui Eugen Durbaca, Cristofor Durbaca este actionar majoritar la firma Derec SRL (conform informatiilor obtinute de la Registrul Comertului), una dintre firmele incluse in asociatia „Saturn”.

De fapt, din toate cele sase societati comerciale, incluse in „Saturn” (asociatie ce nu se regasea in baza de date a registrului Comertului Galati!) doar patru detin spatii pe ternul ce urma a fi concesionat.

Din acest motiv, cei care au lucrat la dosarul de cercetare ar fi ajuns la concluzia ca, de fapt, majoritatea firmelor asociate ar fi fost incluse in Saturn doar pentru a masca interesele pe care le are in zona societatea familiei lui Eugen Durbaca (respectiv contruirea unui nou complex comercial).

Totodata, o parte dintre proprietarii unor spatii comerciale, situate pe terenul respectiv nu se regaseau in cadrul Asociatiei iar din acest motiv spatiile lor urmau sa fie demolate.

Banii si interesele nu au culoare politica

Sursa noastra din cadrul Primariei municipiului Galati ne-a comunicat ca proprietarul unei firme, care urma sa fie evacuat din zona, pentru ca nu regasea in „Saturn” s-ar fi plans consilierului local independent Marian Popa. La scurt timp, Popa a sesizat Politia si a pus la dispozitia anchetatorilor toate dovezile pe care le avea impotriva colegului sau, Eugen Gavan.

In urma anchetei demarate de departamentul cercetari penale, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, a fost interogat si arhitectul Liviu Durbaca, cel care a proiectat afacerea „Saturn”. Intrebat cine l-a contactat pentru elaborarea proiectului, Liviu Durbaca a declarat politiei ca ar fi fost contactat de consilierii locali Eugen Gavan (PC), respectiv Mihai Manoliu (PNL).

Consilierul Gavan a evitat insa sa discute pe marginea acestu subiect, sustinand ca el nu are nici o problema cu politia. La randul sau, consilierul liberal, Mihai Manoliu ne-a declarat ca el nu doreste sa isi dezvolte nici o afacere pe strada Saturn. „Probabil s-a exprimat gresit acel arhitect, cand a mentionat numele meu.

Intr-adevar a fost chemata la audieri toata comisia de urbanisam din cadrul Primariei, inclusiv eu, dar nu am nici un interes economic in zona respectiva”, ne-a declarat ieri consilierul PNL.

Pe de alta parte, afacerea „Saturn” a fost parafata de majoritatea consilierilor locali din comisia de urbanism si ulterior a fost votata de aproape toti consilierii locali. La ancheta Politiei insa, aproape toti politicienii au explicat faptul ca nu ar fi stiut pentru ce voteaza, deoarece proiectul hotararii ar fi avut unele neclaritati.

Dosarul merge la Parchet

Dosarul de cercetare penala, in care este anchetat pentru abuz in serviciu, consilierul local Eugen Gavan va fi inaintat zilele urmatoare Parchetului de pe langa Judecatoria Galati. Purtatorul de cuvant al IPJ, inspectorul principal Cristina Tatulici ne-a declarat ca serviciul cercetari penale din cadrul IPJ a finalizat dosarul, iar acum este randul procurorilor sa se pronunte.

"Persoana care detine functie in cadrul Consiliului Local este anchetata pentru abuz in serviciu, contra intereselor unor persoane, iar dosarul va merge curand la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati. Impreuna cu acel consilier mai este anchetat si proiectantul lucrarii prin care s-a dispus schimbul de terenuri”, ne-a declarat ieri reprezentanta IPJ Galati.