In premiera judeteana si nationala in primavara anului urmator, in comuna Crasna se va deschide prima Scoala privata de zbor cu deltaplanul cu motor.

Alexandru Vizaknai, membru fondator a Asociatiei Pilotilor si Proprietarilor de Aeroplane din Romania- AOPA Romania infiintata la nivel national, in urma cu doua luni, la care pot adera toti pilotii si proprietarii de aeroplane din Salaj, ne-a informat ca din primavara doritorii vor putea lua cursuri de zbor cu deltaplanul cu motor.

"Pentru obtinerea unui brevet de pilot de motodelta este nevoie de 20 de ore de teorie si 10 ore de zbor cu un instructor. In continuare pentru a obtine dreptul de a zbura cu pasager, asa numitul zbor in dubla, este nevoie de brevetul de pilot plus o experienta de zbor individual de 60 de ore.

In sfarsit pentru a putea obtine brevetul de pilot instructor trebuie sa ai la activ cel putin 100 de ore de zbor, brevetele putand fi obtinute in urma unui examen la Pitesti sau Ploiesti”, a afirmat Vizaknai.

In vederea deschiderii scolii de zbor, Consiliul Local Crasna a concesionat pe o perioada de 50 de ani, la iesirea din comuna Crasna in apropierea drumului catre localitatea Ratin, o suprafata de teren de un hectar, care a fost amenajata ca si pista de zbor pentru motodelta si ULM-aparate de zbor foarte usoare, pana in 500 de kilograme in momentul decolarii.

In acest sens intreaga suprafata a fost arata, discuita si semanata cu iarba, iar marginile pistei au fost marcate pentru inlesnirea decolarii aparatelor de zbor. Totodata a fost amenajat un hangar care are capacitatea de a adaposti doua deltaplane cu motor.

In prezent pista de zbor este deschisa zilnic si ofera in mod permanent posibilitatea unui zbor cu motodelta atunci cand conditiile meteorologice sunt favorabile.

Proiectele imediate avute in vedere de Alexandru Vizaknai, care in ultimii trei ani a participat la toate concursurile internationale de zbor cu motodelta, organizate in Portugalia, Franta, Germania sunt „organizarea unui club de zbor si extinderea ca si sport si hobby”.

"Am fondat AOPA Romania, afiliata AOPA America, care are peste 400.000 de membri, din dorinta de a ne separa si a avea posibilitatea de a organiza zboruri private. La ora actuala tot mai multi doresc sa se inscrie in aceasta asociatie, primul membru din Salaj fiind Sorin Muresan, din cadrul Primariei Municipiului Zalau”, a conchis Vizaknai.