Departamentul National Anticoruptie din Oradea a inceput sa se ocupe de “tepele” controversatei afaceriste cu legume si flori, Maria Schutz, sustinuta, ani de zile, de factori politici importanti din CDR si, mai apoi, PSD.

“Florareasa de la Codlea” este anchetata penal in legatura cu privatizarea Orser Oradea, dar si cu alte fapte de coruptie, al carui prejudiciu se ridica la peste 100.000 de euro.

Concomitent, obiectivele importante din serele oradene continua sa fie vandute pe bucati, iar cei 180 de angajati, cati au mai ramas, urmeaza sa fie dati afara, in doua transe.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor conducerea unitatii a depus o notificare privind intentia disponibilizarii colective. In prima etapa, 92 de salariati urmeaza sa fie disponibilizati incepand cu data de 25 septembrie, iar 54 din 12 octombrie.

Protejata politic

Ancheta in cazul patroanei SC Orser Oradea a demarat pe 24 februarie 2004, in urma unor sesizari, potrivit carora, in anul 2002, Maria Schutz ar fi achizitionat actiuni de la o societate oradeana la preturi mult subevaluate.

Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Bihor au efectuat cercetari fata de Maria Schutz, stabilind ca, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii comerciale Worldser din Tuglui, judetul Dolj, a achizitionat de la Administratia Domeniilor Statului actiunile SC Orser din Oradea.

Pretul platit pentru fiecare actiune, 2.605 lei, era de aproape zece ori mai mic decat valoarea reala a acestora - 25.000 de lei/actiune.Totodata, s-a probat faptul ca pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare care nu reflecta datele reale.

Ulterior privatizarii, in cursul anului 2003, reprezentantii societatii oradene au instrainat active catre societati apartinand Mariei Schutz la preturi mult subevaluate, prejudiciul estimat de Directia Generala a Finantelor Publice Bihor fiind de peste 100.000 de euro.

Insa anchetarea penala a patroanei serelor oradene a fost blocata prin interventiile directe ale mai-marilor zilei, Maria Schutz laudandu-se peste tot cu legaturile de rudenie pe care pretindea ca le are cu sotia fostului premier Adrian Nastase.

“Am inceput urmarirea penala impotriva Mariei Schutz pentru fapte de coruptie, inclusiv modul de privatizare a serelor de la Oradea, ne-a declarat, ieri, procurorul Ioan Moldovan, seful DNA Oradea.

Vanduta pe rasaduri

Dupa ce au ajuns pe mana patroanei Maria Schutz, supranumita de presa „florareasa PSD”, serele au fost praduite si inglodate in datorii. Sub umbrela fostului partid de guvernamant, cea mai mare ferma de legume si flori din Bihor a fost vanduta de sub sechestru, pe rasaduri de primavara.

Ca sa scape de creditorii care o urmareau, patroana a vandut activele serelor din Oradea catre o alta firma a sa, apoi s-a refugiat sub umbrela PSD. Apoi, in scurt timp, Maria Schutz a “ras” aproape toata societatea oradeana.

Astfel, pe 20 februarie 2004, doua camine pentru nefamilisti cu patru etaje fiecare si 74 de camere, cladirea si terenul societatii Orser din Oradea au fost vandute, la preturi de inventar, catre o alta firma a patroanei Schutz din Craiova. Doua saptamani mai tarziu, ultimele 56 de corpuri de sera ale Orser, inclusiv gardul imprejmuitor, au fost trecute in proprietatea firmei Gini Transcom din Craiova.

“O sa aduc la schimb de la Craiova rasaduri de primavara”, s-a justificat Maria Schutz. Aceasta a mai facut o tranzactie similara in urma cu patru ani, cand o parte a activelor apartinand Serelor Codlea Brasov, unde Maria Schutz era actionar majoritar, au ajuns tot la firma ei din Craiova. Pentru un lant de 30 de magazine si o ferma, Sere Codlea Brasov a cumparat de la Gini Transcom Craiova trei kilograme de samanta de castraveti cu 654,738 milioane de lei si 1.000 kg de samanta de tomate, la pretul de 522, 291 milioane de lei.

Lipsa de fonduri, dar si totalul dezinteres al patronatului pentru soarta Orser Oradea au dus la distrugerea, in proportie de 90%, a serelor, precum si la concedierea a sute de angajati.