Conditiile sunt destul de stricte, creditele greu de obtinut, iar vizibilitatea pe piata a acestei oportunitati redusa. Putini studenti aleg sa-si finanteze studiile prin credite bancare. Finantarea nu se face, in general, cu credite, recunoaste directorul executiv al BCR Cluj, Eugenia Matis.

BCR ofera cei mai multi bani pentru finantarea cursurilor, pana la 30.000 de euro, si perioada de creditare este cea mai mare, de zece ani. Creditul pentru studii de la BT se adreseaza numai persoanelor licentiate, pentru acoperirea cheltuielilor de studii in strainatate.

Dupa ce ca, in aceste conditii, potentialii beneficiari sunt mai putini, pentru ca un licentiat sa poata accesa creditul de la BT are nevoie de garantii solide. Preferate sunt proprietatile imobiliare, pe care putini licentiati sau studenti le detin, si care trebuie sa acopere 120% din valoarea creditului solicitat.

BRD are cea mai vasta paleta de produse pentru studii dintre bancile cu reprezentare in judet. Aceasta ofera patru produse bancare, intre care unul creat exclusiv pentru Cluj. Doua dintre produse sunt, de fapt, carduri de debit: de BRD-ISIC si BRD-ISIC Studcard, cel din urma fiind creat exclusiv pentru piata clujeana.

Pe de alta parte, banca a creat doua produse pentru studii, dintre care doar unul, Creditul 10, se adreseaza studentilor. In timp ce creditele bancare pentru studii au un plafon maxim de 10.000 de euro, Creditul 10 permite acordarea a doar 1000 de euro, in echivalent lei, fara o justificare a destinatiei banilor.

Creditul Student Plus, emis de BRD, se adreseaza persoanelor licentiate, si nu studentilor. In aceste conditii, pot beneficia de creditul de finantare a studiilor persoanele admise la studii aprofundate (masteranzii si doctoranzii). BRD nu cere garantii de nici un fel pentru imprumutat, ci doar documente de venit.

Pentru imprumuturi de pana la 4000 de euro este suficient un venit mai mic decat salariul minim pe economie.

Zero contracte

BCR a creat un produs pentru studenti, Academic Extra/Super, al carui plafon maxim ajunge la 30.000 de euro. Cu toate acestea, banca nu a reusit sa vanda in Cluj nici un credit pentru finantarea studiilor. E un produs nou, asteptam studentii, spun reprezentantii BCR. Cu toate acestea, produsul de finantare a studiilor creat de BCR exista pe piata inca de anul trecut.

HVB Tiriac Bank a creat si ea un produs pentru studenti, insa conditiile sunt restrictive: garantiile vizeaza inclusiv ipoteca pe un imobil, a carui valoare sa fie de 130% din cea a creditului acordat. Taxele percepute pentru administrarea contului sunt 2% comision de acordare (nu mai putin de 200 de euro), si de rambursare anticipata, in primii cinci ani (cel putin 150 de euro).

BRD - Creditul 10

Valoare maxima: 1000 euro, echivalent lei

Perioada de creditare: pana la 5 ani

Garantii: 0

Documente necesare: act de identitate, declaratie privind angajamentele de plata sau litigiile cu terte persoane, documente de venit, document care sa ateste acceptarea imprumutatului in unul din ultimii doi ani la studii sau intr-un program de studii postuniversitare agreate de banca, adeverinta de la facultate care sa ateste ca persoana are maximum patru examene nepromovate.

Observatii: fara giranti, fara avans

BT - Nevoi personale

Valoare maxima: 10.000 dolari

Perioada de creditare: pana la 25 ani

Garantii: mobiliare, imobiliare, depozite colaterale

Documente necesare: diploma de licenta, act care dovedeste acordarea bursei, devizul cheltuielilor, adeverinte de venit, declaratie personala privind obtinerea de venituri, accept al institutiei de invatamant din strainatate

Observatii: fara avans sau giranti

HVB Tiriac - Creditul pentru studii

Valoare maxima: pana la 10.000 euro, echivalent lei sau dolari

Perioada de creditare: pana la 10 ani

Garantii: ipoteca pe imobil, venit lunar cesionat in favoarea bancii, gaj pe conturile deschise la HVB, asigurare de viata cesionata in favoarea bancii, asigurarea imobilului ipotecat cesionata in favoarea bancii

Documente necesare: copie dupa actul de identitate, cerere de credit completata, documente de venit, copie dupa cartea de munca, acord privind interogarea la Centrala Riscurilor Bancare, acordul privind interogarea la Biroul de Credit, scrisoare de acceptare din partea institutiei de invatamant, copie dupa dosarul de aplicatie, scrisoare de recomandare de la angajatorul actual, deviz estimativ al cheltuielilor, dovada proprietatii asupra imobilului ce va fi ipotecat

Observatii: dobanda de 6,95% pentru creditele in lei, 8,45% - dolari, euro, comisioane de acordare - 2% (minimum 200 euro sau echivalent), de rambursare anticipata in primii cinci ani - 2% (minimum 150 euro)

BCR - Academic Extra - Super

Valoare maxima: 30.000 euro, echivalent lei sau dolari

Perioada de creditare: pana la 10 ani

Garantii: asigurare de viata incheiata la banca

Documente necesare: copie dupa act de identitate, cerere de credit, adeverinta de salariu, extras de cont, talon de pensie in original si copie, carte de munca sau contractul individual de munca cu viza de la Directia Muncii, adresa de la institutia de invatamant din care sa rezulte perioada si costul scolarizarii.

Observatii: fara avans, dobanzi de pana la 16,5% - lei, 14% - dolari, 13,5% - euro

BRD - Student Plus

Valoare maxima: 10.000 euro, echivalent lei

Perioada de creditare: pana la 5 ani

Garantii: 0

Documente necesare: act de identitate, declaratie privind angajamentele de plata sau litigiile cu terte persoane, documente de venit (peste 4000 euro - un venit cel putin egal cu salariul minim pe economie), document care sa ateste acceptarea persoanei la institutia de invatamant superior agreata de banca, document care sa ateste valoarea taxelor de studii

Observatii: numai pentru licentiati

Asaltul studentilor

Aglomeratie pe strazi, bulevarde si in autobuze, trafic intens, povara cautarii unei locuinte, a unui loc de munca, forfota generala... E semn ca se apropie inceputul anului universitar. Clujul gazduieste anual peste 100.000 de studenti, ceea ce echivaleaza cu o treime din populatia stabila a orasului.

Piata dinamica de munca si conditiile oferite de orasul de pe Somes ii absorb pe cei mai multi dintre absolventi, veniti initial la Cluj doar pentru studii. De aceea, septembrie - octombrie sunt luni in care infuzia de studenti influenteaza o buna parte din sectoarele de activitate clujene.

In ciuda faptului ca, in timpul anilor de facultate, studentii lucreaza, in general, in sistemul serviciilor (chelner, barman, agent de vanzari sau asigurari etc.), dupa absolvire aceste locuri de munca nu se mai preteaza la asteptarile fostilor studenti.

In septembrie-octombrie avem cea mai mare cerere de locuri de munca si, desi nu avem o baza de date clara, care sa includa numarul de studenti ce apeleaza la serviciile noastre, numarul acestora este infim, prin comparatie cu Bucurestiul, a declarat Daniel Don, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj.

Bursa locurilor de munca pentru studenti si absolventi, care va fi deschisa din 22 septembrie in Cluj, la Casa de Cultura a Studentilor, asteapta participarea a peste 40 de societati angajatoare. Grupul tinta al acestor targuri pentru locuri de munca este acela al absolventilor unei facultati, oameni in care statul a investit si care demonstreaza dorinta de lucra in domeniul studiat.

Tinerii sunt ancorati in informatiile furnizate de mass-media si, de obicei, acesta este mijlocul pe care ei il utilizeaza cand vine vorba de cautarea unei slujbe. Noi incercam sa venim in sprijinul lor prin aceste servicii, insa e foarte greu sa fii un bun profesionist si in acelasi timp un student implicat, a mai spus Daniel Don.

Aglomeratie

Regia Autonoma de Transport in Comun Cluj (RATUC) este o alta institutie a carei activitate depinde de ciclul sosirii si plecarii studentilor din oras.

Incepand cu 15 septembrie, dar mai ales o data cu debutul anului universitar, la 1 octombrie, masinile RATUC sunt foarte aglomerate, avand in vedere ca, lunar, avem 8.500 - 9.000 de studenti si aproximativ 1* 000 de elevi care sunt posesori ai abonamentelor de transport.

O data cu implementarea studcard-ului, o formalitate care prevede gratuitatea calatoriilor pentru studentii din regimul bugetat de invatamant, preconizam ca numarul studentilor care vor calatori cu noi se va dubla, a afirmat Liviu Neag, directorul RATUC.

In urma depunerii unei cereri la Consortiul Organizatiilor Studentesti din Cluj, acesta elibereaza un card cu care se poate ridica abonamentul lunar RATUC de la orice chiosc de bilete. Pe de alta parte, numarul autoturismelor aproape ca se dubleaza toamna, pentru ca o parte din studenti vin si ei cu masinile, a declarat Marius Stuparu, purtatorul de cuvant al Serviciului de Politie Rutiera Cluj.

In circumstantele traficului intens si ale lucrarilor de infrastructura demarate, circulatia rutiera va fi incetinita. Politia Rutiera anunta amplasarea unor dispozitive (agenti de circulatie - n.red.) in zonele care prezinta probleme, o data cu inceperea anului scolar.

In intersectii, se va dubla numarul echipajelor de politie, iar altele vor circula in permanenta pentru a asigura fluenta traficului. Avem de gand, de asemenea, sa aplicam sanctiuni riguroase in ceea ce priveste nerespectarea regulilor de circulatie, pentru ca, in momentul de fata, nu avem nevoie de participanti la trafic, neatenti si iresponsabili, a mai spus Stuparu.

Studentii influenteaza si piata imobiliara

Cum locurile din caminele studentesti sunt insuficiente pentru fluxul mare de studenti care vin la studii in Cluj, agentiile imobiliare sunt solutia cea mai eficienta pentru gasirea unei locuinte. Potrivit datelor furnizate de principalele agentii din Cluj, studentii prefera garsonierele sau apartamentele cu doua camere.

Preturile relativ mici care au fost practicate pe timpul verii cresc simtitor o data cu inceperea sesiunilor de restante si a anului universitar. Studentii cu experienta fie isi pastreaza locuinta pe timpul verii, contra unei sume mai mici decat plata din timpul anului scolar, fie inchiriaza locuinte inca din lunile august-septembrie, cand costurile sunt mai scazute.

Desi piata constructiilor de locuinte este, la Cluj, in continua crestere de cel putin doi ani, cererea de apartamente pentru inchiriat ramane mare, noile blocuri date in folosinta nereusind sa acopere necesarul.