Primaria a fost sesizata, dar nu a intervenit. Anul trecut, conducerea Colegiului Anghel Saligny a fost acuzata de catre deputatul Mircia Giurgiu ca ar fi inchiriat ilegal o cladire din incinta institutiei. Din nou, autoritatile nu au luat nici o masura.

In curtea Colegiului Tehnic de Constructii Anghel Saligny, din cartierul Marasti, la cateva zeci de metri de sediul BRD, se amenajeaza un teren sintetic de fotbal. Viitoarea arena a fost inghesuita in curtea liceului, pe un spatiu viran care era imprejmuit de copaci.

Terenul in cauza apartine Colegiului Anghel Saligny si a fost inchiriat pentru patru ani societatii Duo Sport SRL, ai carei actionari sunt Marius Stan si Vasile Dan Ursache. Pe viitorul gazon sintetic urmeaza sa se dispute meciurile campionatului de fotbal Fair-play.

Daca pana in prezent Colegiul Anghel Saligny detinea un teren de sport mult retras fata de blocurile din jur, noul teren de fotbal urmeaza sa fie amplasat aproape de blocurile din vecinatate. Astfel, locatarii vor putea intra direct din scara blocului pe stadion. Pentru a face loc betonului si stalpilor, au fost defrisati arborii din zona si a fost distrus un spatiu verde.

Conducerea colegiului se bucura, insa, ca va beneficia de un nou teren de sport, desi detine unul destul de bine amenajat.

In caz de incendiu, ardem ca sobolanii

Mai putin bucurosi de noua investitie girata de catre conducerea Colegiului Anghel Saligny sunt locatarii blocurilor din vecinatate. Asociatia de locatari de la nr. 134, de pe Bulevardul 21 Decembrie, a reclamat cateva aspecte ilegale ale afacerii. Constructia s-a realizat fara sa se afiseze un panou cu numarul autorizatiei de construire.

Au fost defrisati arborii din zona fara nici o aprobare, se mentioneaza in petitia trimisa pe adresa Primariei. De asemenea, presedintele asociatiei de locatari, Alexandru Pop, spune ca aleea din fata blocului, singura cale de acces spre blocurile din jur, va fi blocata. Acum, masinile sunt parcate pe o singura parte. Cand incepe anul scolar, aleea este plina de masini.

Daca terenul va fi deschis non-stop, atunci intrarea va fi blocata, mai spune Pop. Aleea care duce spre terenul de fotbal este si singura cale de acces in cazul unor incendii. Si acum, masinile de interventie intra greu, dar, daca in fata terenului vor fi parcate 20 de masini, atunci calea de acces va fi blocata.

In caz de incendiu, ardem ca sobolanii, a mai declarat presedintele asociatiei de proprietari.

Normal, directorul e incantat

Pe de alta parte, Mariana Costea, directorul Colegiului Anghel Saligny, este incantata de contractul de inchiriere semnat cu societatea Duo Sport. Am organizat o licitatie, societatea a castigat licitatia. Colegiul castiga foarte mult din inchiriere si va avea si un teren nou de sport, spune Mariana Costea.

Desi contractul de inchiriere si datele licitatiei organizate de catre colegiul Anghel Saligny sunt informatii de interes public, Mariana Costea a refuzat sa furnizeze pretul chiriei pe care Duo Sport o plateste pentru terenul din incinta liceului. Mai mult, directorul colegiului s-a aratat iritat de faptul ca locatarii blocului din vecinatate au sesizat autoritatile.

Legat de defrisarea arborilor, Mariana Costea a mentionat ca puful produs de acestia a determinat imbolnavirea elevilor.

Primaria, sfidata pe fata

Pe de alta parte, in mod straniu, inspectorii Primariei Cluj-Napoca nu au reusit sa patrunda in incinta colegiului! Sesizati de catre membrii asociatiei de locatari a blocului vecin, corpul de control al Primariei si-a trimis inspectorii pe teren. In raspunsul remis de acestia se mentioneaza: Secretariatul Colegiului Tehnic Anghel Saligny nu a permis corpului de control accesul in incinta...!

Colegiul, o mica uzina de bani

Afacerile derulate de catre conducerea Colegiului Anghel Saligny au fost verificate si de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Mai exact, deputatul Mircia Giurgiu a transmis o interpelare prin care semnala faptul ca una din cladirile colegiului a fost inchiriata societatii Exclusiv Catering.

In interpelarea adresata ministrului Educatiei in 16 mai 2005, deputatul Mircia Giurgiu mentioneaza: In incinta institutiei (Colegiul Anghel Saligny - n.red.) functioneaza restaurantul Exclusiv, apartinand societatii Exclusiv Catering. Restaurantul a inchiriat, in vara anului 2004, un corp de cladire al Colegiului Anghel Saligny.

Potrivit legii, in incinta institutiilor de invatamant nu este admisa derularea unor astfel de activitati. In raspunsul ministerului se precizeaza ca unitatea de invatamant a incheiat un contract cu agentul economic si ca nu se comercializeaza bauturi alcoolice. Cu toate acestea, restaurantul Exclusiv organizeaza nunti si botezuri, unde este greu de crezut ca nu se consuma alcool.