In ciuda dovezilor oferite de BZA in cadrul unui amplu material, in legatura cu situatia de la Protan Dej, transformata intr-un focar de infectie, autoritatile publice sunt impasibile. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, este plecat ''pe teren''. Purtatorul de cuvant al Ministerului arunca responsabilitatea in ograda Agentiei Domeniilor Statului (ADS). seful ADS se tine de simpozioane.

Cand vine vorba de hoiturile de la Protan Dej, care ar putea oricand afecta sanatatea populatiei, directorul Directiei pentru Sanatate Publica isi aminteste brusc ca e ginecolog ''la baza''. Secretarul de stat Mircea Chertes isi tine telefonul inchis. O fi intr-un ''binemeritat'' concediu, undeva departe de mizeria de la Protan. Deputatul liberal Horea Uioreanu ''nu stie de Protan''.

Una peste alta, Ministerul Agriculturii pare decis sa finanteze Protan, societate patronata de controversatul om de afaceri Cristian Burci (partenerul de afaceri al fostului ministru Agathon), cu un incinerator.

Declaratiile lui Adrian ”ibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, sunt cel putin ciudate& ''Ministerul Agriculturii nu este implicat in acest subiect. Asta ]n ciuda faptului ca respectivul contract a fost incheiat intre Agentia Domeniilor Statului (ADS) si SC Protan.

Iar in ceea ce priveste sistemul de ecarisaj raspunderea revine Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare''. Precizam faptul ca ADS este o autoritate subordonata Ministerului Agriculturii.

Opinia ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, a fost imposibil de aflat, intrucat domnia sa este plecat in teritoriu si nu poate fi contactat telefonic. Nici Biroul de Presa al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) nu ne-a putut oferi explicatii in ceea ce priveste contractul incheiat intre SC Protan si ADS.

Irina Pavelescu, purtatoarea de cuvant a acestei agentii guvernamentale, ne-a declarat ca nu este in masura sa ne ofere informatii despre cazul Protan. Presedintele ADS, Tanczos Barna, nu a putut fi contactat nici el de catre reporterii BZA pentru a ne oferi informatiile care ar putea explica situatia generata de catre Protan Dej.

In schimb, biroul de secretariat al agentiei ne anunta ca Barna participa la un simpozion si nu poate fi contactat. Prefectul Clujului, Alin Tise, ne-a declarat ca se incearca luarea unor masuri in cazul Protan Dej. Prefectul a sesizat Ministerul Agriculturii in urma cu trei luni de zile despre situatia de la SC Protan Dej.

''Am primit raspuns de la minister prin care ni s-a precizat ca Protan Dej este prinsa intr-un program de modernizare initiat de minister si ca va fi sustinuta financiar si pentru achizitionarea incineratorului'', a declarat Tise.

Cu alte cuvinte, pe langa faptul ca SC Protan primeste anual de la minister peste 14,7 milioane de euro pentru incinerarea deseurilor, statul roman face un cadou societatii Protan si ii acorda acesteia o subventie suplimentara pentru achizitionarea unui incinerator. Deputatul liberal clujean Horia Uioreanu este de parere ca aceasta situatie ar trebui sa ridice cel putin o serie de suspiciuni.

''Nu sunt la curent cu cazul Protan. Dar daca aceasta societate a castigat o licitatie in baza unor dotari pe care ar fi trebuit sa le detina, in cazul in care acestea nu exista, cred ca ar trebui reziliat contractul cu ei'', declara deputatul Uioreanu. Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica, se declara depasit de situatie.

Chestionat de catre reporterii BZA in legatura cu eventualele boli pe care le-ar putea provoca dezastrul de la Protan Dej, Stamatian ne-a declarat ca nu ne poate oferi nicio informatie in acest caz, deoarece este de profesie doctor ginecolog. Iar despre impactul asupra populatiei pe care l-ar putea avea explodarea unui focar epidemiologic nu ne poate da nicio lamurire.