“Oficial ne merge bine”

Mass-media nationala si internationala a semnalat recent cazul unui jurnalist britanic, care a reusit sa intre fara probleme in centre de ingrijire din judetul Sibiu, declarandu-si o alta identitate. Acesta a filmat cu o camera ascunsa imagini socante din aceste unitati, unde copiii sunt tinuti in conditii ingrozitoare.

Mai mult, reporterul a intalnit cazuri in care mame erau dispuse sa-si vanda copiii pe cateva mii de lire sterline.

Cazul recent de la Sibiu face parte dintr-o lunga serie de astfel de situatii descoperite atat de jurnalistii romani cat si de cei straini.

Situatia pune, o data in plus, un semn de intrebare in ceea ce priveste credibilitatea Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului din Romania, atat la nivelul sistemului de securitate cat si la cel al respectarii drepturilor copiilor aflati in centrele de ingrijire.

Reportajul realizat de jurnalistul britanic pune in evidenta conditiile inumane in care sunt tinuti “copiii vulnerabili” din Romania si trage un semnal de alarma asupra faptului ca exista grave probleme la nivelul sistemului, desi autoritatile sustin cu tarie contrariul.

O alta dezvaluire socanta facuta de reporterul englez este aceea a mamelor care acceptau sa-si vanda copiii pe cateva mii de lire sterline, una dintre ele, o tanara de 17 ani, negociind pretul pentru bebelusul inca nenascut. Cazul relatat de jurnalist este cel mai recent descoperit, dar nicidecum singurul, intrucat la nivelul tarii s-a dezvoltat o adevarata retea de trafic de copii.

Chiar Theodora Bertzi, secretar de stat la Oficul Roman pentru Adoptii (OPA), in una dintre declaratiile sale, preciza ca adoptia a devenit un trafic de fiinte umane din moment ce parintii isi vand copiii inca din maternitate. Aceasta si-a bazat afirmatia pe o serie de sesizari potrivit carora nou-nascutii ar fi dati spre adoptie ilegal, direct din maternitati.

Iar sumele vehiculate pentru un nou-nascut ar fi cuprinse intre 4.000 si 10.000 de euro.

Fara straini si trafic de copii la Cluj

La nivelul judetului Cluj situatia este imbucuratoare, cel putin asa sustin reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din Cluj. Acestia ne-au declarat ca nu s-au confruntat cu situatii de genul celor reclamate la Sibiu si ca sistemul din care fac parte este unul foarte bine organizat. “E inadmisibil ceea ce s-a intamplat.

In primul rand pentru ca cineva strain a intrat in acele unitati, apoi ca a filmat si mai ales ca mamele disperate accepta sa-si vanda copiii. La noi nici macar in institutie nu poate intra lume fara sa fie verificata si sa aiba acordul unuia dintre sefi. In Romania si oriunde in lume, sunt de parere, se poate vinde si cumpara aproape orice. Dar nu inseamna ca se face neaparat acest lucru.

E adevarat ca in tara, inainte de 1997, se intamplau situatii in care copiii erau luati direct din maternitati si cand strainii se interesau foarte mult de copiii din Romania aflati in centrele de ingrijire. Era un fel de punct de atractie pentru ei, lucru care s-a schimbat radical odata cu aparitia legislatiei corespunzatoare.

Din fericire, la noi nu s-au semnalat astfel de cazuri si cred ca acest lucru se datoreaza in primul rand relatiei foarte bune pe care o avem cu personalul maternitatilor, centrelor de ingrijire si de plasament de la nivelul judetului”, ne-a marturisit Monica Filip, director executiv adjunct la DGASPC.

Aceasta este de parere ca apar cazuri datorita nerespectarii legii si neglijentei personalului. “Lucram doar cu personal specializat si mai mult de atat respectam prevederile legii. Si cred ca aceste lucruri sunt importante pentru bunul mers al unei institutii.

Trebuie ca fiecare sa inteleaga ca minorii romani nu sunt un punct de atractie, ca pe o harta, ci persoane cu anumite drepturi, pe care cei din jur trebuie sa le respecte”, a adaugat Filip.

Autorizatie pentru vizita

Ideea de securitate a sistemului clujean este confirmata si de Rodica Toacaci, sef Centru de Plasament nr. 1 “Prichindel”, din Cluj-Napoca. Aceasta afirma ca in centrele clujene nu se poate intra fara autorizatie, iar legile care apara drepturile copiilor sunt bine definite si se tin cont de ele. “Exista legislatie privind protectia copiilor, a imaginii lor.

Nici fotografii nu se pot face copiilor care se afla in aceste centre”, a precizat Rodica Toacaci. Cazuri de genul celui aparut la Sibiu sau in alte locatii din tara nu au fost sesizate nici la nivelul politiei judetului Cluj. In orice caz, legislatia pedepseste cu inchisoarea astfel de acte, in cazul in care, bineinteles, sunt depistate.