Cota de atentie difera de la traditie la client
Ghidul nescris al bacsisului in Europa

de F.V.     Replica de Constanta
Vineri, 8 septembrie 2006, 0:00


(Foto: Replica de Constanta)

Orice tara isi are obiceiurile ei, spune o veche vorba populara, iar printre obiceiurile cele mai profitabile se afla si faimosul bacsis. Tocmai pentru ca nu cunoastem pe deplin traditia locurilor pe care le vizitam, putem fi acaparati de dubii si comite multe gafe. Ne intrebam care sunt ocaziile pentru a da un „extra” si cand anume trebuie sa il dam.



Procentul mediu al bacsisului este de aproximativ 10-15% din valoarea consumatiei in majoritatea tarilor Europei si se acorda la restaurant, bar, cameristelor si chiar taximetristilor. In hotelurile din Austria se lasa de regula un bacsis cuprins intre 10% si 15% din valoarea notei de plata, portarul primeste 1 euro pentru fiecare valiza, in timp ce cameristei ii intra in buzunar 1-2 euro pe zi.



Sumele se lasa direct personalului exact in ziua plecarii. Frizerii, coafezele si taximetristii sunt cadorisiti cu un “Schmattes” ce variaza de la 5% la 10%.



In Grecia este exagerat sa dai mai mult de 1 euro in taverna pe care o frecventezi zilnic. Cameristele primesc de obicei un bacsis 10% in ziua in care clientul paraseste hotelul. Datorita costurilor mari ale serviciilor de taximetrie, nu este necesar sa cotizati la taximetrist.



In anumite cafenele din Italia sunt asezate pe baruri pahare pentru strangerea bacsisului, dar suma ramane la alegerea clientului, la fel ca si in toaletele publice. Majoritatea italienilor platesc numai suma indicata pe nota de plata. In hoteluri se ofera un extra de 5 euro personalului room-service, iar in cazul taximetristilor bacsisul este interpretat ca si rotunjirea notei de plata.



In restaurantele si barurile din Turcia, bacsisul e standard: 10%, dar nu obligatoriu. In hoteluri se poate da 1 euro pe zi direct personalului, iar tarifele taximetristilor se rotunjesc ca si in Italia.



Ungaria mentine si ea standardul de 10%, insa, spre deosebire de tarile de mai sus, in Budapesta unele restaurante includ procentul direct in nota de plata, clientii fiind avertizati inca de la consultarea meniului in care exista aceasta indicatie. In restul tarii bacsisul nu e obligatoriu, dar a devenit obicei.



In majoritatea restaurantelor si barurilor din Franta nota de plata include si serviciul de 10-15%, dar acolo unde nu este inclus se poate da si mai putin. In hoteluri nu este obligatorie moda bacsisului, dar este de bun simt sa lasi o mica atentie pe noptiera in ziua plecarii. In Franta taximetristii primesc de obicei o „compensatie” de 10%.



In Germania, bacsisul se lasa la discretie si este de 10% din valoarea consumatiei. Pentru ospatari este o raritate sa il primeasca si atunci interpreteaza ca oaspetele a fost mai mult decat multumit de serviciile lui.



In Marea Britanie si Irlanda, chiar daca nota de plata include serviciul, clientii lasa oricum cateva monede pe masa. In pub-uri nu este o regula sa lasi bacsis, dar mare parte din clienti nu pleaca fara sa lase acel “ceva”. In cazul taximetristilor este de ajuns sa le rotunjesti tariful pentru a-i multumi pe deplin.



In restaurantele si barurile din Spania si Portugalia, cota de „atentie” scade la 5-10%. Taximetristului nu i se lasa niciodata monede de 1, 2 sau 5 centi, ci i se rotunjeste tariful, ca si in celelalte tari.



In general, in nota de plata a hotelurilor din Scotia este inclus serviciul. Este deja un obicei inradacinat sa lasi bacsis taximetristilor si, la discretie, cameristelor si garderobierilor.



In Danemarca, serviciul si TVA-ul sunt incluse in notele de plata din restaurante si hoteluri, deci nu este necesara lasarea bacsisului, in timp ce in Finlanda se platesc separat serviciile hamalului si ale garderobei, al carei pret este mereu afisat.



Multe hoteluri din Slovenia incaseaza o taxa turistica fixa pentru cine se cazeaza chiar si pentru o noapte. Bacsisul nu este obligatoriu, dar se lasa, ca o regula nescrisa, 10% din valoarea notei de plata.



Malta, Polonia, Letonia, Estonia, Lituania, Luxemburg si Tarile de Jos aplica aceeasi politica turistica de a include serviciul(in traducere popularul bacsis) in nota de plata, insa micile atentii sunt asteptate si acceptate ca si o semnatura de valoare in guestbook-ul gazdei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















216 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by