Muzeul de Arta din Bucuresti a decis sa inapoieze Sibiului o colectie de tablouri confiscata de autoritatile comuniste in anul 1948. Ele vor fi restituite in data de 1 noiembrie.

Tablourile vor fi expuse la Muzeul Brukenthal. Ele vor fi expuse in niste dulapuri securizate.

Inca din decembrie 2005, de la retrocedarea Palatului Brukenthal catre Biserica Evanghelica Lutherana de Confesiune Augustiniana din Sibiu, ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu a promis ca intreaga colectie a Muzeului va fi intregita prin readucerea celor 19 picturi de la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Tablourile au fost imprumutate in 1948 pentru a constitui o colectie a Muzeului de Arta al Republicii Populare Romania. Cele 19 lucrari au figurat in tot acest timp atat in gestiunea Muzeului de la Sibiu, cat si in cea a Muzeului de Arta din Bucuresti. Picturile sunt evaluate la mai multe milioane de euro.

Muzeul sibian are la randul sau de returnat unele lucrari. De cateva saptamani, un tablou din cadrul colectiei Brukenthal a fost preluat recent de Primaria orasului Sibiu.

Tabloul era la Brukenthal din 1954. Palatul Brukenthal din Sibiu, care adaposteste colectia de opere de arta a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei si presupus amant al imparatesei austriace Maria Tereza, a fost retrocedat, la sfarsitul anului trecut, Bisericii Evanghelice din Sibiu.

Actul de retrocedare prevede si constituirea unei comisii de specialisti care sa inventarieze cele aproximativ 200.000 de piese de patrimoniu ale muzeului.