Aproape o jumatate de milion de dolari reprezinta valoarea unui imprumut nerambursabil acordat de Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) autoritatilor gorjene.

Agentia americana si Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) au semnat un acord pentru un imprumut nerambursabil in valoare de circa 471.000 de dolari.

Imprumutul este destinat elaborarii unor proiecte de dezvoltare a zonelor miniere din judetul Gorj. El va fi folosit pentru stabilirea unui plan de dezvoltare a infrastructurii si reconstructiei ecologice a zonelor miniere din judetul Gorj.

Autoritatile de la Bucuresti si cele de la Washington se asteapta ca si alesii locali sa se implice financiar in acest proiect. De asemenea, ei asteapta contributia companiilor miniere.

Studiul de impact va fi realizat de compania americana Applied Ecological Services. Banii vor fi investiti in zonele Valea Jiului si Anina.

Proiectul va incepe cel tarziu in primavara anului viitor. Autoritatile de la Bucuresti spera sa obtina 140 milioane de dolari pentru un proiect de regenerare a zonelor miniere grav afectate de restructurare.

Banii vor fi oferiti de banci internationale.