Sub deviza "Noi propunem, voi decideti! Irak - Misiune indeplinita!”, conducerea PNL Alba, in frunte cu presedintele Teodor Atanasiu, ministrul Apararii, s-a intalnit sambata, 9 septembrie, la Casa de cultura a studentilor din Alba Iulia, cu cateva zeci de cetateni pentru a discuta despre retragerea trupelor romane din Irak.

Printre ei si prefectul judetului, Cosmin Covaciu, fost liberal, care n-a luat insa cuvantul.

Conform datelor centralizate pana acum, s-au strans circa 700 de mii de semnaturi, iar liberalii spera sa stranga 1 milion de semnaturi pana in 30 septembrie, cand se va incheia campania. Dupa aceea dezbaterile urmeaza sa se mute in Parlament.

Se pare ca au fost prezenti doar sustinatorii ideii de retragere, deoarece n-au fost discutii in contradictoriu, ci doar privind implicatiile si detaliile tehnice ale retragerii.

Europarlamentarul Tiberiu Barbuletiu a tinut sa precizeze ca pe plan european reactiile n-au fost nicidecum atat de dramatice cum au aparut in unele relatari din presa romana.

De altfel toti cei din prezidiu au subliniat ca, intr-o lume democratica, celelalte state nu au decat sa ia la cunostinta despre o astfel de actiune, presiunile fiind inadmisibile, atat in ceea ce priveste retragere, cat si ramanerea.

Dupa cum a subliniat Atanasiu, doar Romania nu si-a anuntat retragerea trupelor! Ultima tara care si-a anuntat retragerea (in termen de 6 luni), chiar vineri, a fost Slovacia. El a subliniat ca, in mod normal, acesta ar fi intervalul si pentru Romania din momentul in care CSAT este de acord.

Pentru ca, pe plan intern decizia CSAT va merge la presedinte, acesta o inainteaza Parlamentului dupa care se transmite Comandamentului Aliat.

Atanasiu a precizat si motivele pentru care liberalii doresc retragerea: am avut un mort, mai multi raniti, se cheltuiesc 90 de milioane USD pe an pentru trupele din Irak (cheltuielile sunt suportate integral de Romania fiinca nu suntem nici sub steag ONU, nici NATO - chiar daca eram sub steag NATO, tot noi plateam cheltuielile), insa, ceea ce este si mai important, liberalii considera ca ne-am indeplinit misiunea.

Aceasta era de a inlatura regimul Hussein, acuzat ca sprijina terorismul, au fost alegeri democratice, care au dus la instaurarea unui nou regim, a fost constituita si antrenata noua armata, care este capabila sa preia misiunile trupelor romane.

Singurul lucru la care mai trebuie lucrat, considera ministrul Apararii, este instruirea ofiterilor de comanda.

Intrebat de un fost militar daca nu este o tradare similara cu cea din Al Doilea Razboi Mondial, ministrul a replicat: „Nu. Atunci am trecut dintr-o tabara in alta, acum ne retragem dupa ce ne-am indeplinit misiunea.”

El a avut replica si cand cineva a remarcat ca militarii ar putea fi nemultumiti deoarece ar castiga mai putin daca vin acasa. Atanasiu a spus ca pentru acestia exista o armata in Franta si a explicat ca deciziile politico-militare se iau tinand cont de interesele tarii, de obligatiile internationale, nu gandindu-te la buzunarul unuia sau altuia.

Iar cand a fost intrebat daca militarii doresc sa fie adusi acasa sau sa ramana, a raspuns sec: ”Armata nu vrea nici sa plece, nici sa vina, armata executa ordinele!”