Avocatul maghiar Kincses Elod, fost presedinte al UDMR, ii cere lui Marko Bela sa vorbeasca despre rapoartele date unui fost colaborator al Securitatii despre scriitorii din Ungaria. Acest demers a fost facut la nici o saptamana dupa ce liderul maghiar a prezentat presei trei plicuri cu peste 1.000 de pagini reprezentand dosarul sau de urmarire de la fosta Politie Politica.

"Nu a zis nimic despre notele predate lui Hajdu Gyozo (fost redactor-sef al revistei "Igazszo" Ð n.r.), cunoscut colaborator al regimului comunist. Deoarece a ocolit acest subiect, consider ca este imperios necesar ca dosarul sau sa fie facut public", a declarat Kincses Elod.

El a adaugat ca aceste rapoarte deoarece ele vizau intalnirile actualului presedinte al UDMR cu scriitori din Ungaria.

Kincses sustine ca aceste rapoarte trebuie cunoscute de opinia publica. "Evident ca acela care conduce destinele maghiarimii din Romania trebuie sa prezinte acele documente", a mai explicat radicalul maghiar de la Targu-Mures.

El a mai spus ca problema scriitorilor din Ungaria ar putea reprezenta un subiect interesant, mai ales ca nume precum Czine Mihaly sau Gorombei Andras au urmarit atent "planul de sistematizare" comunist, care viza inclusiv desfiintarea unor sate din Ardeal.

Mai mult, avocatul a adaugat este interesat de scriitorii din Ungaria, care au venit atunci in Romania sa se convinga de soarta maghiarilor din satele vizate de sistematizare si nu este exclus ca ei sa fi intrat in vizorul Securitatii.