Consilierii locali cheltuiesc 10.000 de euro pentru un studiu al carui rezultat se stie deja

de Razvan Bibire     Observator - editie de Bacau
Sâmbătă, 1 ianuarie 2005, 0:00


Municipalitatea bacauana vrea sa cheltuiasca cu orice pret 10.000 de euro pentru a afla ceea ce deja se stie: Regia de Apa nu poate fuziona cu CET. Cu toate acestea, consilierii locali au votat o hotarare prin care se da cale libera cheltuirii a 10.000 de euro din bani publici pentru a se plati un studiu care sa cerceteze daca cele doua firme pot fuziona.

O iluzorie scadere a cheltuielilor

Principalul motiv pentru care mai multi consilieri au initiat discutia referitoare la fuziune este, cel putin la nivel declarativ, faptul ca daca cele doua firme ar fuziona ar scadea cheltuielile administrative deoarece CET si RAGC, desi au obiecte de activitate diferite, ar urma sa aiba o singura conducere.

Mai mult, CET se afla intr-o situatie financiara extrema, pe cand RAGC merge de ani buni pe profit. Cand discutiile s-au aprins, unul dintre initiatori, consilierul Roxana Mironescu a spus ca, de fapt, populatia doreste aceasta fuziune iar doleanta a ajuns la consilieri.

Cum se vor reduce practic cheltuielile? Intrebarea lui Laurian Lucas a ramas fara raspuns; niciunul dintre initiatorii proiectului de fuziune neputand sa raspunda.

O fuziune imposibila

Desi s-a discutat foarte mult pe tema studiului cu privire la unificarea celor doua firme, consilierii nu au dat cuvantul si reprezentantilor RAGC, care ar fi putut clarifica foarte usor aceasta problema.

Adica faptul ca fuziunea celor doua firme nu poate avea loc deoarece RAGC a semnat un imprumut cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru a obtine suma necesara constributiei proprii la proiectul de aductiune de apa finantat cu fonduri nerambursabile europene.

Pentru ca BERD sa aiba garantia ca-si va recupera banii imprumutati, a impus anumite restrictii RAGC, printre care si unele refritoare la eventuale fuziuni. “Intr-adevar, BERD nu ne da voie sa facem aceasta fuziune” - ne-a declarat Adrian Craiovan, directorul societatii RAGC Bacau.

Administratia Stavarache a incercat in zadar sa obtina inlocuirea lui Craiovan de la conducerea RAGC pentru a-si impune propriul protejat intr-o functie al carui salariu este de peste un miliard de lei anual.

Cum contractul de management al lui Craiovan nu permite schimbarea acestuia in conditiile in care firma are profit, se pare ca aceasta fuziune ar fi singura cale prin care Adrain Craiovan sa poata fi inlocuit. Lucru pe care Craiovan nu-l neaga. “Zvonuri umbla prin oras - ne-a declarat el - iar eu nu-s lipit de scaun”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

69 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by