Sambata, 9 septembrie, la Cugir s-a desfasurat sarbatorirea aniversarii a 5 ani de cand functioneaza Star Transmission Cugir.

Star Transmission Cugir S.R.L. (STC) este o companie mixta de marime medie care furnizeaza industriei de automobile roti dintate, axe, roti de lant si intinzatoare de lant pentru motoare si cutii de viteza.

Ca intreprindere mixta intre DaimlerChrysler AG, Compartimentul de productie cutii de viteza si Ministerul Industriilor din Romania, STC imbina la Cugir know-how-ul ambilor parteneri in ceea ce priveste prelucrarea metalelor, cu avantaje locale pentru dezvoltarea economica.

DaimlerChrysler AG si Compania Nationala ROMARM S.A., Filiala S.C. Uzina Mecanica Cugir S.A. (UMC) produc ca furnizor de serie 100%, deja din 1996, roti dintate pentru cutiile de viteza ale autoturismului Mercedes-Benz-A-Klasse.

Colaborarea a fost intarita in anul 2001 si a fost creat un joint venture sub numele de Star Transmission Cugir; DaimlerChrysler AG detine 56% din actiuni, Compania Nationala ROMARM S.A. detinand restul de 44%.

Avand si vremea de partea lor, cugirenii s-au bucurat de sarbatoarea Star Transmission si au venit in numar mare. Oamenii s-a indreptat spre noua hala 4, a carei inaugurare s-a desfasurat cu o zi inainte, vineri, 8 septembrie, in prezenta d-lui Ion Dumitrel, presedintele Consiliului judetean Alba.

Acolo, dl. dr. Markus Vullers, administratorul companiei, si-a intampinat oaspetii (intre care i-am observat pe d-nii Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, Adrian Teban, primarul Cugirului, Aurel Voicu, viceprimarul Cugirului, Nicolae Popa, deputat PC, Toader Ulise, consilier judetean PC si managerul UMC, si Clement Negrut, subprefectul judetului Alba), a rostit cuvinte de bun venit si i-a prezentat pe cei care au vrut sa spuna cateva cuvinte cu aceasta ocazie.

Presedintele CJ Alba riposteaza la acuzatiile ca a sprijinit Star Transmission

Primul care a vorbit a fost d-l Ion Dumitrel, care a inceput prin a spune ca aceasta aniversare inseamna mult pentru judet, fiindca arata cum sunt tratati investitorii in Alba, iar cum pe lista de prioritati numarul unu pentru CJ Alba este dezvoltarea economica, investitorii au un bun semnal privind conditiile de afaceri in judet.

Dl. Dumitrel a mai aratat si ca se bucura foarte mult de faptul ca, in afara de afaceri, germanii au aratat mare preocupare pentru comunitatea in care se afla, firma implicandu-se in multe proiecte sociale. Zona Cugir a fost una distrusa prin neimplicare si prin jafurile care au fost acolo, insa au ramas oamenii, foarte bine pregatiti profesional.

Dumitrel a mai spus ca deseori CJ a fost acuzat ca a ajutat STC sa se dezvolte, insa politica sa este aceea de a-i ajuta pe toti investitorii seriosi, de a sprijini dezvoltarea economica, redand astfel sperantele oamenilor. El a promis ferm ca, atata vreme cat va conduce CJ, investitorii seriosi vor fi atrasi si incurajati sa investeasca in Alba.

STC - de la mersul de-a busilea, la cel drept

A urmat d-l Andreas Lettner, administrator al STC de la infiintare pana in 31 august 2005. El a amintit perioadele de inceput, comparandu-le cu evolutia unui copil: nasterea, invatarea mersului drept si iesirea la lume.

A amintit, de asemenea, greutatile inerente oricarui inceput, faptul ca firma noua trebuia sa functioneze inainte de inceperea iernii, avea nevoie de calitate in constructii si de respectarea unor termene riguroase, iar partenerul roman avea problemele intreprinderii de stat romanesti.

Greutatile acestea au fost depasite, iar la 3 octombrie 2001 Star Transmission a fost inaugurata oficial. A urmat etapa invatarii mersului drept; cum prestigiul furnizorului din Cugir era compromis la DaimlerChrysler din motive de calitate, Star Transmission a avut sansa sa dovedeasca diferenta intre ea si vechiul furnizor.

Au urmat alte trei comenzi cu care firma a iesit la lume, iar in 2005 a trebuit sa plece. Au regretat din suflet, el si familia, fiindca le placuse mult la Cugir si se implicasera in viata comunitatii. Toate acestea ni le-a spus in limba romana.

Dl. Andreas Engling, de la DaimlerChrysler, membru in Consiliul de administratie al Star Transmission, s-a aratat incantat ca se sarbatoresc 5 ani de existenta ai societatii si si-a exprimat speranta ca peste 5 ani Star Transmission sa aniverseze 10 ani

Dr. Markus Vullers, actualul administrator al societatii, a vorbit despre gradinita pe care firma a renovat-o si a pus-o la dispozitia comunitatii, a facut un scurt istoric al firmei, ajutat de un slide-show, a vorbit despre hala 4 care fusese inaugurata cu o zi inainte, amintind amar ca, iata, fac treaba, nu asa cum s-a spus in presa, cum ca n-ar face nimic, apoi s-a axat pe planurile de viitor ale societatii, toate sub semnul calitatii si al respectarii termenelor.

La sfarsitul expunerii, dr. Vullers a prezentat sefii de compartimente chemandu-i pe scena si, intorcandu-se spre sala si aratand spre sefi si spre angajati, cu un gest de imbratisare, a spus: Wir sind STC (noi suntem STC)!

Programul a continuat cu un bufet, vizitarea halei si felurite distractii pentru mari si mici: fotbal-tenis, tenis de masa, badminton, fotbal, locuri de joaca amenajate pentru copii, iar seara au fost masa de seara, muzica, dans si foc de artificii.