Tipu' de la cablu

Marile cartiere de blocuri din Ploiesti sint impinzite de cablurile de fibra optica pe care furnizorii de Internet le-au intins asemenea plaselor de paianjen. Tarifele mult mai mici pe care providerii locali le ofera amatorilor de Internet in comparatie cu firmele de profil le-au atras acestora o clientela numeroasa si fidela. Asa se face ca in oras au ramas foarte putine zone "neacoperite", pentru cucerirea carora se dau batalii grele.

La doar 23 de ani, Andrei Bratila are deja aproape 400 de clienti carora le permite accesul la magistrala informationala in schimbul unor sume modice, intre 20 si 40 de lei, in functie de viteza de transfer. "Acopar cartierele Malul Rosu si Enachita Vacarescu si cred ca clientii mei sint multumiti de serviciile oferite, mai ales ca tehnica a evoluat foarte mult in acest domeniu. Imi aduc aminte ca prima navigare pe Internet am facut-o acum sase ani, conexiunea fiind cea clasica de dial-up, evident prin intermediul telefonului fix.

Acum e suficient sa intinzi un cablu de fibra optica intre doua blocuri pentru a avea 60 de potentiali abonati", spune Andrei. Spre deosebire de alti furnizori de Interent de cartier, care lucreaza la negru, tinarul si-a facut o firma si are chiar citiva angajati care se ocupa de activitatea de cablare si intretinere a infrastructurii.

Pe chat la 70 de ani

Daca la inceput parintii nu au privit cu ochi buni initiativa odraslei pasionata de calculator si, implicit de Internet, in prezent Andrei are sprijinul lor, mai ales ca acum nu mai apeleaza la ei pentru bani de buzunar. ~n ceea ce priveste clientela, Andrei se poate lauda ca a adus Internetul in casele oamenilor simpli, care nu aveau suficient de multi bani pentru a-si permite serviciile marilor companii. "Cei mai multi clienti sint pustani, care folosesc Internetul ca mijloc de distractie.

Am, insa, si persoane virstnice, printre care se numara un pensionar de 70 de ani, care mentin legatura cu membrii familiei plecati in strainatate prin intermediul chat-ului si web-cam-ului.

Ii admir pentru efortul lor extraordinar de a deprinde tainele calculatorului la o virsta la care altii se resemneaza din toate punctele de vedere", spune Andrei.

Amenintat cu moartea

Desi afacerea merge foarte bine, tinarul patron nu a fost scutit de problemele iscate din cauza concurentei acerbe. Andrei spune ca atunci cind incearca sa patrunda intr-o zona "virgina", este imediat tinta atacurilor din partea celorlalti furnizori de internet de cartier. "M-am obisnuit sa fiu amenintat cu moartea, sa-mi fie furate sau taiate cablurile pentru ca aici se aplica legea junglei.

Din pacate, metodele de intimidare folosite de concurenti devin triviale. S-a ajuns prea departe cind, intr-o seara, un "binevoitor" mi-a turnat spirt in sonerie si a dat foc pentru ca un client nemultumit de Internetul furnizat de el a apelat la mine", povesteste Andrei, care nu se lasa impresionat de astfel de atacuri, chiar daca par foarte periculoase.

"Poate si virsta este cea care imi da curaj sa merg mai departe, indiferent de posibilele consecinte", explica tinarul ambitia cu care lupta pentru fiecare bloc numai bun de cablat.

Zone interzise

In Ploiesti exista si cartiere in care niciun furnizor de Internet nu indrazneste sa patrunda. Zone rau famate, precum Radu de la Afumati sau Mimiu, ii tin departe pe cei care aduc netul la usa. "Din start iesi in pierdere. Daca nu-ti fura cablurile pentru a le vinde prin tirguri si oboare, atunci sigur nu-ti platesc abonamentul. Nimeni nu are curaj sa se aventureze in cartiere unde este periculos si sa mergi pe strada la ore mai tirzii", spune Andrei.

Desi nu exista o statistica in ceea ce priveste numarul utilizatorilor de Internet din Ploiesti, majoritatea cartierelor de blocuri este deja cablata, fiecare furnizor de net avind citeva sute de abonati.