Departe de galagia din centrul Clujului, o constructie creste vazand cu ochii. Potrivit placutei de santier de pe strada Ion Budai Deleanu de la numarul 54, acolo se construieste o casa familiala in regim de P+E.

Atata timp cat viitorul imobil are autorizatie de construire, totul pare a fi perfect legal. Nu de aceeasi parere sunt insa si vecinii lui Radu Palagheanu, proprietarului viitoarei case de la numarul 54 de pe strada Ion Budai Deleanu.

Astfel, potrivit vecinilor acestuia, datorita marimii considerabile, fundatia pe care se construiste pare a fi baza unui bloc de locuinte si nu a unei case asa cum ne anunta placuta santierului.

Pe langa faptul ca Palagheanu are autorizatie de a construi o casa si nu un bloc, datorita zonei extrem de linistite in care se construieste aceasta si a faptului ca in imprejurimi sunt doar case, vecinii de pe strada Ion Budai Deleanu au luat atitudine facand reclamatii peste reclamatii la primarie, unii dintre ei sesizand -sub protectia anonimatului - chiar si GAZETA.

Pe de alta parte insa, inspectorii insarcinati cu depistarea constructiilor ilegale se confrunta cu o mare problema, si anume sesizarile nefondate ale unor clujeni.

Astfel, inspectorii de teren din cadrul serviciului de Control Urbanism si Disciplina in constructii, aflati si asa in inferioritate numerica in raport cu numarul constructiilor care invadeaza Clujul, pierd timp si bani publici pentru a rezolva probleme inexistente.

Reclamatii

Povestea imobilului de la numarul 54 incepe in 11 aprilie 2006, cand Dan Ionescu, un locatar de pe strada Ion Budai Deleanu, a facut o sesizare prin care tragea un semnal de alarma asupra faptului ca fostul imobil pe terenul caruia se construieste astazi s-a demolat fara a avea o autorizatie de constructie in acest sens.

Mai mult, Ionescu sustinea ca Palagheanu nu avea la momentul respectiv nici placuta de santier. Reactia primariei a venit atunci destul de prompt, promitand o rezolvare imediata a situatiei.

Mai departe, in data de 21 august 2006, Ilarie Poptean reclama reaua credinta a vecinului sau, care, potrivit lui Poptean, are autorizatie de a construi o casa dar construieste de fapt un bloc de locuinte, incalcand cu buna stiinta autorizatia eliberata de catre primarie. In urma acestei sesizari, primaria a dat si de aceasta data asigurari ferme in ceea ce priveste clarificarea problemei.

“In urma verificarilor efectuate la imobilul din strada Ion Budai Deleanu numarul 54 s-a constatat ca Palagheanu Radu, proprietarul imobilului, a inceput executia unor lucrari de sapatura in vederea edificarii unei case familiale cu regim de inaltime P+E si imprejmuire, in baza Autorizatiei de construire nr. 740/2006. Au fost oprite lucrarile pana la clarificarea situatiei in ceea ce priveste viitorul amplasament al constructiei”.

Cu alte cuvinte, situatia este sub control, dormi linistit, primaria vegheaza pentru tine.

Ochiometric

Deplasata la fata locului, GAZETA a constatat ca lucrarile s-au reluat. Mai mult, in incinta santierului erau doua camioane si un al treilea camion, parcat pe trotuarul din fata santierului, astepta probabil sa intervina. Astfel, potrivit placutei aferente santierului, conform autorizatiei de constructie nr. 740 din data de 22.05.2006 beneficiarul vi