Asa cum v-a obisnuit, GAZETA va prezinta in fiecare saptamana ce inseamna o zi de munca pentru un VIP clujean. Daca pana acum GAZETA a insotit pe parcursul unei zile de munca oameni politici, din administratia locala, judeteana sau regii autonome, in aceasta saptamana am monitorizat cotidianul unei vedete din lumea sportiva.

Dorinel Munteanu, jucatorul-antrenor la CFR Cluj, face parte din “Generatia de aur” a Romaniei, alaturi de jucatori cum ar fi Gica Hagi, Gica Popescu, Lupescu, Sabau, Stelea, Lacatus, Raducioiu sau Prodan ori Dan Petrescu.

Munteanu a jucat intre anii 1988-1990 la FC Olt Scornicesti, la Inter Sibiu intre anii 1990-1991, Dinamo Bucuresti intre anii 1991-1993 si Cercle Bruges intre anii 1993-1995. Din 1995 pana in 1999, actualul mijlocas al nationalei a jucat pentru FC Koln, apoi pentru Wolfsburg intre anii 1999-2004 si Steaua Bucuresti intre anii 2004-2005.

Mai mult, “Munti” a participat la turneele finale de Campionat Mondial din 1994 si 1998 si la turneele finale de Campionat European din 1996 si 2000, adunand sub tricolorul nationalei 132 de selectii.

Cu toate ca a ratat participarea la meciurile cu Bulgaria si Albania sustinute de Nationala, Munteanu - cel mai selectionat fotbalist roman - isi doreste sa incheie cariera de jucator tot alaturi de Mutu si Dica, prin participarea la turneul final Euro 2008, programat in Austria si Elvetia.

Daca visul sau se va concretiza, mijlocasul in varsta de 38 de ani ar putea egala sau chiar dobori recordul detinut de cel mai batran “tricolor” si anume de fostul portar de la Otelul Resita, Stanislav Konradt (in 22.06.1947, la partida Romania - Iugoslavia 1-3, Stanislav avea 40 de ani).

Cel mai iubit

Din anul 2005, Dorinel Munteanu este antrenor jucator al feroviarilor clujeni, putandu-se mandri cu prestatii excelente atat in meciurile din Cupa UEFA Intertoto, dar si in campionatul Romaniei. In ceea ce priveste popularitatea sa, Munteanu este unul dintre cei mai iubiti fotbalisti romani, suporterii romani si de peste hotare considerandu-l si unul dintre cei mai credibili antrenori.

Adoptat extrem de repede de catre clujeni, Dorinel Munteanu a reusit - potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul anului trecut - sa obtina titlul de “cel mai iubit clujean” in detrimentul unor nume sonore ca primarul Emil Boc sau prefectul Alin Tise.

Reteta de invingator

O zi petrecuta alaturi de asul CFR seamana teribil cu o plimbare cu un roller coaster: stii unde incepe, dar nu stii ce se va intampla pe parcurs. Astfel, cu toate ca ziua incepe aproximativ la fel, adica cu o cafea bauta dis-de-dimineata alaturi de sotia sa, Dorinel Munteanu trebuie sa isi stabileasca agenda de lucru pe ziua in curs in functie de meciurile pe care trebuie sa le dispute echipa.

GAZETA l-a insotit pe “Munti” exact cu o zi inainte ca acesta sa intre in cantonamentul de pregatire pentru meciul cu Jiul Petrosani, confruntare care s-a disputat sambata trecuta la Dej.

Astfel, daca nu se afla pe gazon, antrenand jucatorii, Munteanu poate fi gasit la sediul clubului CFR-Ecomax Cluj, unde vizioneaza casetele cu meciurile disputate deja si stabileste noi tactici in functie de viitorul adversar cu care trebuie sa “lupte”. Mai mult, Munteanu gandeste metode cat mai eficiente de a imbunatati jocul CFR prin fiecare antrenament.

Potrivit propriilor declaratii, “sunt foarte multe lucruri de facut in fotbal si nu imi permit ca jucatorii mei sa fie prinsi in off-said” sustine “Munti”. Avand in vedere zvonurile care puneau conditia sa fizica de invidiat pe seama unui posibil dopaj, Munteanu spulbera gurile rele prin “administrarea” unei retete simple, dar eficiente.

Dupa cateva ore bune petrecute la sediul clubului, Munteanu serveste masa de pranz si se odihneste o ora sau doua, ritual pe care il respecta cu sfintenie inca de la inceperea carierei de fotbalist profesionist. In continuare, dupa-masa, la stadionul CFR, Munteanu “vegheaza” antrenamentele jucatorilor.

Dorinel Munteanu este convins ca partida pe care CFR Cluj o va disputa impotriva echipei Jiul Petrosani va fi una extrem de dificila, dar are incredere in tacticile nemtesti pe care le aplica.

Asul CFR

Mai mult, pentru a stimula echipa, Munteanu a promis jucatorilor cateva zile de repaus daca vor obtine victoria in fata echipei care a reusit in trecut sa obtina un neverosimil 5-1 in fata CFR. Atata timp cat tinteste titlul, echipa clujeana nu-si permite luxul de a pierde nici un meci. Dupa antrenamentul de dupa-masa urmeaza sedinta de recuperare.

Ziua se incheie undeva in jur de ora sapte sau opt seara, cand “Munti” cineaza impreuna cu familia si vizioneaza un film sau urmareste programele de la televizor pentru a se relaxa. In ciuda unei aparente rutine, Munteanu este nevoit sa ia decizii la minut atat ca antrenor, cat si ca jucator, si asta neluand in seama numeroasele telefoanele cu care este asaltat.

In ceea ce priveste meciurile pe care trebuie sa le sustina echipa Romaniei, jucatorul-antrenor este de parere ca dispunem de sanse mari de calificare, o echipa buna si un antrenor pe masura.

Munteanu a dovedit in repetate randuri ca este interesat de valoare si de rezultate pe termen lung si nu alearga dupa victorii facile, lucru care i-a adus pretuirea suporterilor indiferent in cadrul carei echipe a jucat de-a lungul timpului. Mai mult, in ciuda faptului ca a impus antrenamente destul de dure jucatorilor de la CFR, acestia apreciaza daruirea cu care “Munti” ii sprijina.

Un familist convins, un profesionalist desavarsit si un fotbalist cu experienta care stie foarte bine ca munca asidua aduce rezultate si nu vorbele goale. Munteanu este omul care tace si face, lucru demonstrat de altfel, de evolutia CFR de cand acesta a preluat echipa.