Presedintele UDMR, Marko Bela a declarat sambata la Cluj ca in ultimul timp mai multi primari si consilieri independenti din judetele Harghita, Covasna si Salaj au trecut in randurile Uniunii.

Statisticile arata ca o parte dintre consilierii si primarii racolati de UDMR ]n ultimul timp sunt romani, svabi si sasi. Motivul pentru care, acestia s-au inscris in UDMR este acela ca in Transilvania, Uniunea este considerata cea mai perseverenta formatiune politica din Romania.

Tokacs Csaba a afirmat ca la nivelul intregii tari colaborarea alesilor locali maghiari cu ceilalti membri ai Coalitiei este defectuoasa. Exista o singura exceptie, la Salaj, unde s-au primit fonduri pentru investitii in infrastructura, si unde colaborarea dintre consilieri nu este afectata de conflictele generate la nivel national.

Marko a fost urmarit

Marko Bela a declarat ]n acelasi context ca isi va publica dosarul de 1118 file intocmit de securitate in perioada 1980 - 1989.

Liderul UDMR sustine ca a fost in postura de urmarit, nu de urmaritor, si ca va comenta continutul dosarului intr-o carte pe care o va publica cu scopul de a oferi tinerei generatii imaginea unei experiente inedite.

In opinia lui Marko Bela, dosarele care trebuie urgent facute publice sunt doar cele ale politicienilor pentru ca trebuie sa stim daca acestia sunt credibili, daca nu pot fi santajati sau daca judecatile lor pot fi influentate.