Seful Statului Major General, Eugen Badalan, a fost demis in urma scandalului declansat de contractul pagubos dintre MApN si Tofan Grup.

Ministrul Teodor Atanasiu si premierul Calin Popescu Tariceanu i-au cerut presedintelui Basescu, oficial, ca generalul Badalan, seful SMG, sa se puna la dispozitie in urma deciziei DNA, adica sa paraseasca functia de sef al Statului Major General.

BZA a semnalat in urma cu o luna acuzatiile care planau asupra generalului Badalan, iar reactia maiorului Constantin Spanu, seful Compartimentului Relatii Publice al SMG, a fost virulenta in urma aparitiei articolului. Insa dreptatea a fost de partea ziaristilor, drept dovada, generalul Badalan si-a pierdut functia.

Fotoliul lui Badalan ar putea fi luat de viceamiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale, fost coleg de facultate cu Basescu.

Seful Marelui Stat Major General, Eugen Badalan, este cercetat de DNA, alaturi de alti 12 ofiteri, pentru fapte de coruptie in dosarul privind schimbul de autovehicule uzate contra anvelope. Fiind inclupat in dosarul penal privind contractul MApN cu firma Tofan Grup, generalul Badalan a fost schimbat din functie la sfarsitul saptamanii trecute.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a anuntat vineri, 8 septembrie, ca a demarat procedurile legale pentru inlocuirea generalului. "In momentul in care am fost anuntat de cercetarea sefului SMG, imediat am trecut la procedura legala. Am cerut presedintelui, prin intermediul premierului, punerea la dispozitie. S-a facut in cateva ore.

Urmeaza ca in foarte scurt timp sa nominalizam un nou sef”, a declarat Atanasiu. Tofan Grup, Acomin, Marconi, Marctel, Autosalon sau Ardaf sunt doar cateva din firmele care si-au umplut conturile in mod constant din bugetul MApN.

BZA a semnalat in mod constant ilegalitatile petrecute sub acoperirea Armatei Romane, una dintre cele mai credibile institutii ale statului in ochii populatiei.

Contractele atribuite preferential de mai-marii Armatei Romane au pagubit statul cu sume de ordinul sutelor de milioane de euro, in schimb, “paznicii drapelului” s-au ales cu vile, terenuri, autoturisme de lux, afaceri sub acoperire si conturi care pot indestula si nepotii.

De curand, a venit si randul societatii Tofan Grup si a generalului Eugen Badalan, seful Statului Major General.

Dosarul “Anvelopa”

Intr-o lista a celor mai dubioase contracte pe bani publici, MApN ar fi pe primele locuri. Modalitatea in care comisiile din subordinea ex-ministrului Pascu si, in prezent, a liberalului Atanasiu au inteles conceptul de achizitie publica seamana cu un bocanc militar pe legile statului.

Patrimoniul si bugetul consistent al MApN au fost dupa Revolutie o sursa constanta de imbogatire. Pe de o parte, au profitat o serie de afaceristi cu relatii in Armata, pe de alta parte s-au infruptat din comisioane generalii cu putere de decizie in semnarea contractelor pentru furnizare de servicii de tot felul.

“Buna ziua, Ardeal” a semnalat, in repetate randuri, ilegalitatile petrecute pe banii contribuabilului, iar in unele cazuri autoritatile competente au initiat procedura de cercetare penala. Cel mai recent caz ii are ca protagonisti pe generalul Eugen Badalan si firma de anvelope Tofan Grup SA.

Sectia de prevenire si combatere a fraudelor din MApN (infiintata de curand) a scos la iveala detaliile contractului pe care Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) l-a derulat in perioada 2000-2004 cu Tofan Grup SA. Potrivit contractului, SMFT a furnizat societatii Tofan Grup 4.000 de autovehicule in schimbul a 6.000 de anvelope.

Cercetarile au fost demarate la solicitarea DNA si au dus la concluzia ca patrimoniul MApN a fost pagubit cu milioane de euro.

La data semnarii contractului, in fruntea SMFT se afla generalul iliescian, acuzat de presa pentru reprimarea demonstrantilor aradeni la Revolutie, Eugen Badalan, ridicat in functia de sef al Statului Major General de actualul ministru MApN, liberalul Teodor Atanasiu.

Eugen Badalan este cercetat penal impreuna cu alti 12 ofiteri MApN in dosarul de coruptie privind contractul cu Tofan Grup.

Badalan este in atentia DNA si intr-un alt dosar, in care se fac verificari cu privire la un contract de furnizare de echipament militar.

Gelu Tofan, patronul firmei Tofan Grup, sustine ca “la initiativa armatei, contractul prevedea ca anvelopele de la Tofan Grup sa fie achitate prin fier vechi”, prin urmare nu e vorba de un schimb anvelope-autovehicule.

“Documentele care au stat la baza contractului nu au fost semnate de generalul Badalan, iar contractul a fost semnat de generalul Popescu”, a declarat Gelu Tofan.

Omul de afaceri a declarat in emisiunea “Deschide Lumea” de la Realitatea TV ca in ultimii patru ani acest contract a fost verificat de DNA, Garda Financiara, ANAF si Politia Economica.

Potrivit lui Tofan, Armata a ajuns sa vanda masinile ca fier vechi mai multor societati, inclusiv Tofan Grup, dupa ce mai intai a incercat sa le valorifice in stare de functionare.

Pe de alta parte, seful politic al Armatei, ministrul liberal Teodor Atanasiu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu. Presedintele Traian Basescu l-a instiintat pe ministrul Teodor Atanasiu ca este de acord, in urma recomandarii Comisiei Speciale a Presedintiei, cu inceperea urmarii penale in cazul sau.

Atanasiu este acuzat de abuz in serviciu, in urma plangerilor formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de catre deputatul PSD Eugen Bejinariu.

Basescu vrea Marina la carma Armatei

Cu toate ca este urmarit penal, ministrul MApN isi pastreaza inca functia. In schimb, generalul Eugen Badalan a fost sacrificat, iar unele voci sustin ca miza politica in acest caz nu este neglijabila.

Potrivit surselor noastre, functia generalului Badalan va fi preluata de viceamiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale. Viceamiralul Gheorghe Marin s-a nascut la 1 ianuarie 1952 in localitatea Negru-Voda, judetul Constanta si a parcurs sistemul de pregatire preuniversitar din societatea civila.

In perioada 1970-1974, a frecventat cursurile Institutului de Marina “Mircea cel Batran” la absolvirea caruia a fost incadrat in functia de comandant serviciu de lupta navigatie si transmisiuni la divizionul de vedete purtatoare de rachete.

Dupa absolvirea cursurilor Academiei de Inalte Studii Militare, Bucuresti - Facultatea de Arme (1978-1980), a revenit la acelasi divizion in calitate de comandant de nava. In 1981 a fost numit in Sectia Operatii din cadrul Statului Major al Fortelor Navale - Constanta, unde a lucrat patru ani.

Incepand din anul 1982 a devenit student al Academiei de Studii Economice, Bucuresti - Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica, pe care a absolvit-o in 1987. Potrivit biografiei publicate pe site-ul MApN, Gheorghe Marin a fost sef atelier de proiectare-programare la Centrul de Calcul al Fortelor Navale din 1985, iar din 1989 pana in 1995 a fost sef al institutiei.

In aceasta perioada a obtinut titlul de Doctor in Stiinte Militare. Din 1995, a fost numit in functia de comandant al Brigazii de Cercetare si Observare Radioelectronica a Fortelor Navale, iar dupa absolvirea in anul 1999 a cursului international de strategie si economie a Apararii, organizat la Colegiul “George C.

Marshall” Germania, a fost numit comandant (rector) al Academiei Navale “Mircea cel Batran”. In anul urmator a urmat cursurile Colegiului National de Aparare Bucuresti.

Pe 25 octombrie 2000 a fost avansat la gradul de contraamiral de flotila, in 2002 a finalizat masteratul in domeniul management - marketing in transporturi navale, porturi, zone libere si burse, iar in anul 2003 a absolvit cursul pentru generali si amirali la Colegiul NATO, Roma, Italia.

Tot in 2003 a fost avansat la gradul de contraamiral si numit in functia de director al Statului Major General, de la 1 aprilie 2004 este sef al Statului Major al Fortelor Navale, iar pe 1 decembrie 2005 a fost avansat la gradul de viceamiral.

Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a absolvit in 1976 Institutul de Marina “Mircea cel Batran”, Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala. Teoretic, Traian Basescu a fost colegul lui Gheorghe Marin, iar activitatea celor doi era monitorizata de acelasi ofiter de contrainformatii.

Intrucat ministrul Atanasiu se afla in corzile procurorilor, decizia de a-l numi pe fostul coleg al lui Basescu in fruntea Armatei Romane este foarte probabila.

Cele doua anchete penale care ii vizeaza pe capii Armatei Romane discrediteaza una dintre cele mai iubite autoritati din Romania.

Doar Biserica Ortodoxa Romana mai are parte de increderea neconditionata a populatiei, insa si autoritatea clericala a fost zdruncinata de recentele deconspirari ale CNSAS privind colaborarea prelatilor cu fosta Securitate - principalul organ de politie politica in perioada dictaturii ceausiste.

Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a absolvit in 1976 Institutul de Marina “Mircea cel Batran”, Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala. Teoretic, Traian Basescu a fost colegul lui Gheorghe Marin, iar activitatea celor doi era monitorizata de acelasi ofiter de contrainformatii.

Intrucat ministrul Atanasiu se afla in corzile procurorilor, decizia de a-l numi pe fostul coleg al lui Basescu in fruntea Armatei Romane este foarte probabila.