Bechtel are o adevarata Odisee nucleara, fiind cel mai mare jucator de pe piata mondiala a constructorilor de reactoare nucleare, de pe piata armelor nucleare si de pe piata “gunoierilor atomici”, mandrindu-se cu afaceri totale de peste 300 miliarde USD, dar si cu amenzi si dureri de cap atomice! La inceputul anilor ’40, Bechtel a fost implicata direct in programul guvernamental Manhattan, care a dezvoltat bomba atomica, care apoi a produs catastrofele de la Hiroshima si Nagasaki. Acelasi Bechtel a fost unul din contractorii programului guvernamental “Doomsday Town” - Nevada, primul site de teste nucleare. De atunci Bechtel are legaturi solide in Atomic Energy Commission, care ii asigura contracte guvernamentale grase in domeniul nuclear.

Localitatea San Onofre din statul California are o problema nucleara majora: un reactor de 950 de tone, construit de Bechtel, pe care insa nimeni nu il mai vrea. Centrala atomoelectrica a fost inchisa in 1992 de catre proprietari - Southern California Edison - care au preferat aceasta varianta in loc sa cheltuie 125 de milioane de euro pentru modernizari.

In prezent, singurul loc unde Southern California Edison poate depozita reactorul radioactiv este un depozit din South Carolina.

Numai ca responsabilii cailor ferate americane nu vor bomba cu ceas pe sinele lor, responsabilii Canalului Panama au refuzat permisiunea de tranzit a reactorului, iar statul Chile a declarat ca nu va permite trecerea reactorului prin Capul Bunei Sperante si stramtoarea Magellan.

In aceste conditii, Southern California Edison cauta cu disperare o modalitate de transport spre South Carolina pana in 2008 cand depozitul isi inchide portile.

La mila LUI

Aceasta nu este singura durere de cap atomica marca Bechtel. Gigantul american a construit 40% din capacitatea nucleara a Americii si 50% din centralele atomoelectrice ale lumii in dezvoltare, adica peste 1.000 de reactore si 150 de centrale atomoelectrice. In prezent, Bechtel construieste megareactorul nuclear de 1.450 megawati de la Qinshan, China.

De fapt, primul reactor nuclear care a produs energie covertita la electricitate a fost realizat acum mai bine de 50 de ani de Bechtel in desertul arid din sudul statului Idaho, in baza unui contract primit de la Guvernul american.

Reactorul EBR 1 de 100 kilowati a fost terminat in decembrie 1951, reprezentand zorii erei nucleare, era de care Bechtel, prin contractul guvernamental si experienta acumulata, a profitat din plin. Revenind la San Onofre - California, contribuabilii americani se intreaba si acum de ce platesc factura pentru ecologizarea fostei centrale.

Iar raspunsul il da ecologistul Don May, presedintele unui ONG din zona, care spune ca Bechtel a proiectat si construit reactoarele gresit. “Daca va fi un cutremur, Dumnezeu sa ne aiba in paza!” - spune Don.

Iar Bechtel recunoaste senin aceste neglijente in proiectare si constructie, din cauza carora mai multi angajati de la centrala si locuitori ai zonei au dat in judecata gigantul american pentru ca s-au imbolnavit de cancer.

Fiasco atomic

Bechtel a cazut in picioare si dupa ce in anii ’90, SUA a renuntat la construirea de centrale atomoelectrice. Anterior, la finele anilor ’60, Bechtel construise prima uzina de reciclare a deseurilor nucleare, la West Valley, New York. Esec total: uzina a lasat in urma 600.000 de rezervoare din care s-a scurs lichid radioactiv, mii de muncitori contaminati si un mediu contaminat.

In 1999 curatenia zonei a fost estimata la 4,5 miliarde USD, iar termen a fost dat anul 2041. Din 1980 conrtribuabilii americani au platit peste un 1,5 miliarde USD pentru curatarea mizeriei lasate de Bechtel. Fiasco-ul West Valley a dus la un nou program, “depozitarea geologica” in Muntii Yucca - Nevada.

Bechtel a profitat de problema pe care ea insasi a creat-o si a infascat in 2000 un contract guvernamental pe 20 de ani, in valoare de 3,2 miliarde USD. Contribuabilii au platit sute de milioane USD anual pentru Bechtel, dar, in martie 2003, Guvernul american a dat un ordin de incetare a lucrarilor, intrucat Bechtel nu respecta normele de siguranta impuse de NRC.

In prezent, una din marile probleme ale americanilor este ce sa faca cu deseurile nucleare si cu centralele atomoelectrice care nu mai corespund normelor de siguranta. Din aceasta cauza, in SUA, in ultimii 10 ani, nu s-au mai construit centrale atomoelectrice.

Gunoierul atomic

Totusi, profiturile nucleare ale celor de la Bechtel au cunoscut cresteri astronomice, asta intrucat Bechtel s-a reorientat: acum nu mai construieste, ci curata zonele pe care a construit.

Dupa mai bine de 50 de ani, multinationala americana s-a intors in desertul din Idaho, unde curata mizeria nucleara lasata de 52 de reactoare nucleare, precum si aproape un milion de metri cubi de deseuri precum manusi, bocanci sau pelerine impregnate cu plutoniu sau alte echipamente. Contractul, acordat fara licitatie si finantat de guvern, este in valoare de 3 miliarde USD.

Bechtel este un client fidel al Guvernului SUA in ceea ce priveste curatarea zonelor contaminate, obtinand in ultimii 15 ani contracte in valoare de peste 10 miliarde USD. In perioada 1981 - 1999, Bechtel s-a ocupat de Programul federal american de curatenie atomica, plan menit a curata 46 de site-uri contaminate de testele nucleare din perioada Razboiului Rece.

Valoarea programului: 2,3 miliarde USD. In 1994, gigantul american a devenit contractorul programului de restaurare a mediului pentru 200 de foste centre de testare a armelor nucleare. Valoarea programului: 1,7 miliarde USD, In 1996, Bechtel a castigat “deratizarea atomica” la uzinele de arme atomice de la Savannah River, Aiken - South Carolina. Valoarea programului: 6 miliarde USD.

In 1997, Bechtel-Jacobs si-a adjudecat un contract de 2,5 miliarde USD, pentru curatenia la trei site-uri guvernamentale de imbogatire a uraniului: Portsmouth - Ohio, Oak Ridge - Tennessee si Paducah - Kentucky.

Teste nucleare

Bechtel colaboreaza cu executivul american pe plan atomic si in ceea ce priveste armele de distrugere in masa. Este ironic, intrucat Bechtel a ajutat la producerea armelor pentru distrugerea Irakului si apoi tot Bechtel este cea care ajuta la reconstructia Irakului. Bechtel Nevada - un Joint venture Bechtel Nevada Corporation, Johnson Controls Nevada, Inc. si Lockheed Martin Nevada Technologies, Inc. - si-a adjudecat si un contract de 5 miliarde USD pentru deratizarea atomica a site-ului de teste nucleare de la Nevada, unde guvernul american a efectuat peste 1.000 de teste nucleare.

In prezent, acolo se efectueaza teste nucleare “sub-critical” - explozii atomice in care detonarea nu se face la puterea maxima, nu se ajunge la incheierea reactiei atomice).

Munca de mantuiala

Numai ca deratizarea nucleara a celor de la Bechtel nu este una tocmai constiincioasa. In 1972, la centrala atomica de la Three Mile Island a avut loc un accident nuclear. Bechtel a intervenit pentru reparatii.

Oficiul de investigatii al Nuclear Regulatory Commission’s (NRC) a descoperit apoi ca Bechtel a clasificat ca “neimportante pentru siguranta” anumite standarde de siguranta, pentru a scapa de controlul celor de la NRC si a intimidat muncitorii de la centrala care s-au plans de aceste probleme. In 1985, NRC a amendat Bechtel pentru aceste lucruri.

In decembrie 1998, Bechtel anunta cu surle si trambite ca a terminat de curatat zona contaminata Paducah - Kentucky, cu un an inainte de termen. Pentru acest lucru Departamentul de Energie al SUA a premiat compania americana. Numai ca testele de laborator ulterioare au aratat ca Bechtel nu isi facuse treaba ca la carte, zona inca emanand radiatii. Mai mult, Bechtel nu asigurase protectia muncitorilor la nivelurile cerute.

Comitetul consumatorilor din Michigan a dat in judecata Bechtel cerand daune de 300 milioane USD in 1974, dupa ce atomocentrala de la Palisades s-a defectat la scurt timp dupa ce Bechtel o construise. Bechtel a obtinut o invoiala la 14 milioane USD. In 1997, atomocentrala de la Humboldt Bay - construita de Bechtel - a fost inchisa pentru ca reactorul se afla taman pe o falie tectonica instabila.

Portland General Electric a dat in judecata Bechtel, cerand daune de 32 milioane USD pentru ca atomocentrala de la Trojan nu corespundea standardelor NRC, care a inchis centrala. Cele doua parti au ajuns la o intelegere amiabila si secreta. Un reactor de la centrala David-Besse, Ohio - construit si montat de Bechtel - a fost la un pas de a produce o catastrofa in 1980.

Reactorul a fost inchis in 2002, iar acum tot Bechtel se ocupa de inlocuirea miezului reactorului.

Bechtel la Cernobal si in Coreea

Pe plan extern, Bechtel s-a ocupat de sarcofagul de beton de la Reactorul 4 Cernobil - Ucraina (cel care a explodat in 1996), precum si de realizarea spatiilor de depozitare a focoaselor nucleare de la Mayak - Chelyabinsk, in vestul Siberiei.

Mai departe, Bechtel a construit doua reactoare in Coreea de Nord, unde problema atomica a devenit stringenta, dupa ce Coreea a anuntat ca nu renunta la programul de dezvoltare a bombei atomice. In producerea bombei, coreenii pun mare baza tocmai pe reactoarele construite de Bechtel.

In Tarapur - India, Bechtel a construit o centrala atomoelectrica care a creat un dezastru ecologic in Marea Arabiei. In 1974, indienii au folosit plutoniul de la Tarapur pentru a detona prima lor bomba atomica.