In schimb, bilantul e doar 10 locuinte terminate si alte trei in constructie, plus alte sapte contractate, pentru care urmeaza sa se obtina autorizatia de constructie.

Obiectivele Arcada Grup prevad, pana anul viitor, doua cartiere de 104 case in extremitatea cartierului Gheorgheni. Unul dintre asociatii societatii, Sorin Blaga, a apreciat rezultatele de pana acum drept un succes?! Au fost motive obiective, mai intai infrastructura. Noroiul nu stimuleaza pe nimeni.

Alt motiv care a creat dezinteres este aspectul financiar, pentru ca exista o discrepanta intre Cluj si Bucuresti in ceea ce priveste puterea de cumparare, sustine Blaga.

Modul in care reprezentantul investitorilor a inteles sa-si justifice nerealizarile este copilaresc si dovedeste ca Arcada Grup a inceput investitiile in domeniul imobiliar fara a avea nici un studiu in prealabil, ci doar dorinta actionarilor societatii de imbogatire rapida.

Mentionam ca printre actionarii Arcada Grup se numara, in afara lui Sorin Blaga, Marius Ciurchea, Nicu Badiu, Dan Mircea Medrea. De asemenea, au existat speculatii de-a lungul timpului, ca o parte din terenul de la Borhanci ar apartine de fapt deputatului PNL de Cluj, Horea Uioreanu, care nu ar fi deloc strain de aceasta afacere.

Acest lucru este sustinut de faptul ca atat Ciurchea, cat si Medrea sunt vechi parteneri de afaceri ai deputatului.

Sorin Blaga sustine ca reticenta clujenilor in fata proiectului din Borhanci este cauzata si de inasprirea conditiilor pentru credite ipotecare.

Incepand cu primavara anului 2006, vor incepe lucrarile la constructia celui de-al doilea ansamblu rezidential, denumit «Arcada 2», cu 52 de case, care va avea ca termen de finalizare sfarsitul anului 2006 - inceputul anului 2007, sustine conducerea Arcada, pe pagina de Internet a companiei.

Fara negocieri cu bancile si farmaciile

Cartierul urma sa aiba patru puncte comerciale si de servicii, amplasate la extremitati. Zonele comerciale urmau sa includa puncte farmaceutice, alimentare, saloane cosmetice, un cabinet medical, o ludoteca si cate un automat bancar. Punctele comerciale respective lipsesc.

Arcada Grup nu a incheiat contracte cu companiile interesate sa deschida puncte farmaceutice in cartier, si nici cu o institutie bancara care sa instaleze bancomate (ATM). Pentru montarea ATM nici n-au inceput negocierile.

Mai intai trebuie sa vedem cat spatiu avem, a declarat Blaga. Cele trei familii instalate deja in casele construite trebuie sa ajunga in cartierul Gheorgheni ca sa poata sa-si cumpere alimente. Merge foarte greu cu autorizatiile, le primim greu de la Primarie si nu mai putem garanta termene de executie, a declarat un angajat al Arcada Grup.

Un milion din 13

Arcada Grup ofera trei tipuri de locuinte in cele doua zone imobiliare: locuinte de 150 mp construite pe parcele de 448 mp, la 140.000 de euro; case de 170 mp construite pe parcele de 448 mp - la 160.000 de euro, si locuinte mai modeste, de 130 mp, pe parcele de 256 mp, la 11

000 de euro. Terenurile sunt integral in proprietate privata. Documentele Primariei nu fac referire la vreun contract de concesiune a terenurilor din proprietatea publica a municipiului catre Arcada Grup.

Pentru fiecare dintre cele doua zone de case, Arcada Grup intentiona sa investeasca 6,5 milioane de euro. Deocamdata, suma investita in casele construite, cumpararea terenului si instalarea utilitatilor nu depaseste un milion de euro, iar termenele de executie au fost depasite.

Si Primaria vrea

In aceeasi zona de la capatul cartierului Gheorgheni, Primaria a alocat 21* 000 mp locuintelor pentru tinerii casatoriti. Pana acum, municipalitatea a aprobat sub 100 de cereri, din cele 900 inregistrate. Familiile care au intrunit conditiile au primit 500 mp, in concesiune pe 99 de ani, in baza hotararilor de Consiliu Local nr. 718/2000, 719/2000 si 730/2000.

Parcelele au ramas pustii din cauza ca muncipalitatea nu dispune de bani pentru viabilizarea zonei.

Pentru introducerea utilitatilor e nevoie de 300 de milioane de lei, suma considerata mare de catre Primarie. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Raimonda Boian, Primaria a rezolvat litigiul cu societatea CasaRom, care s-a angajat, prin contract, sa introduca utilitatile pe cheltuiala proprie.

CasaRom, societate condusa de omul de afaceri Constantin Panaitescu, a primit in concesiune un teren in zona pasunii Borhanci, cu obligatia contractuala de a construi un cartier de locuinte. In schimb, Primaria s-a obligat sa introduca utilitatile in noul cartier, in mandatul fostului primar Gheorghe Funar, clauza ignorata ulterior, din cauza costurilor mari.