Intrucat fotbalul clujean reprezinta, inca, o afacere de peste patru milioane de euro pe an, ZIUA de Cluj va prezinta o radiografie a ofertelor ce au sosit pe adresa Consiliului de Administratie al CFM U SA in istoria recenta a clubului.

Grupul de firme condus de Ben&Ben SA a depus, in urma cu ceva timp, o scrisoare de intentie in care-si manifesta intentiile de implicare in societatea pe actiuni care administreaza CFM U.

Urmatorul pas a fost facut, insa, abia miercuri seara, cand un reprezentant al respectivei companii a participat la sedinta Adunarii Generale a Actionarilor clubului, unde a facut o prezentare a ofertei, de aceasta data a unui grup de firme, printre care si Ben&Ben.

Claudiu Dan, unul dintre actionarii Ben&Ben, s-a intalnit, la sfarsitul acestei saptamani, cu membrii Consiliului de Administratie ai clubului pentru a continua discutiile. Claudiu Dan ne-a declarat ca cei prezenti s-au aratat dispusi sa colaboreze cu grupul de firme reprezentat de Ben&Ben.

Am avut o intalnire dupa sedinta de miercuri, in care am prezentat oferta, iar toti s-au aratat dispusi sa colaboreze, ne-a declarat Claudiu Dan.

Acesta a precizat ca, intr-o prima faza, se vor investi sume asemanatoare celor vehiculate de actualii actionari. Intentionam sa intram ca actionari semnificativi, iar asta inseamna ca vom investi sume cel putin comparabile cu cele cu care au intrat actualii actionari.

Sunt primul care este de acord sa se creeze o anumita competitie intre actionari in ceea ce priveste sumele investite, ne-a mai precizat acesta.

Conform unor surse din interiorul clubului de pe Ion Moina, intr-o prima faza, grupul de firme reprezentat de Ben&Ben va intra ca actionar semnificativ, dar nu majoritar.

Asta pentru ca actualul Consiliu de Administratie al CFM U a instaurat regula ca, la fiecare intrare in actionariat a unui nou investitor, acesta sa plateasca o prima echivalenta cu un procent de 70-80% din valoarea investita, considerand ca valoarea activelor (jucatori, palmares etc.) este mai mare decat capitalul social. Sursele din interiorul Universitatii vorbesc si despre o intalnire pe care cei de la Ben&Ben o vor avea cu reprezentantii Consiliului Local si ai Consiliului Judetean, in care se va discuta atat chestiunea redresarii financiare si sportive a clubului, cat si problema stadionului.

Sorin Dan are o varianta de investitie pe termen lung

Vechi suporter al Universitatii, Sorin Dan, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri ai Clujului, vorbeste despre un plan de investitii pe termen lung la CFM U. El s-a declarat extrem de interesat de o implicare foarte serioasa in sustinerea financiara a clubului, insa, in opinia sa, trebuie sa existe o strategie pe termen lung care sa aduca Universitatea in situatia de a se autofinanta.

Am discutat cu primarul Boc si cu deputatul Daniel Buda strategia mea, pe care nu o pot dezvalui inca. Stiu ca ei doi pun mult suflet pentru aceasta echipa si au parut foarte deschisi. Daca, spre exemplu, clubul promoveaza in acest an, nu va avea mari sanse sa se mentina in prima liga. Va fi o promovare mai mult conjuncturala, ne-a declarat el.

Dobos: Voiam sa lucrez cu echipa mea

Una din primele persoane care s-au aratat dispuse sa investeasca in clubul de pe Ion Moina a fost Anton Dobos. Pentru prima data s-a speculat o eventuala implicare a sa in vara anului trecut, insa nu a reusit sa plece de la Poli Timisoara, unde a ramas in functia de manager.

Dupa ce si-a incheiat conturile cu Poli, Dobos a venit la Cluj pentru a discuta cu sefii Universitatii modul in care s-ar putea implica. Pana la urma, nu s-a materializat nimic.

Contactat telefonic de ZIUA de Cluj, Dobos ne-a spus ca principalul motiv pentru care, in aceasta vara, nu a dorit sa se implice a fost imposibilitatea de a-si crea o echipa proprie de conducere. Cand am ajuns eu la U (in aceasta vara - n. red.), echipa era gata facuta. Eu doream sa-mi formez propriul staff. Daca era sa «mor», macar sa o fac pe mana mea.

Pentru a face performanta ai nevoie de bani si de oameni profesionisti, de oameni de fotbal, iar Universitatea nu-i are, ne-a spus Anton Dobos.

Totusi, el a lasat o portita deschisa, spunand ca nu exclude ca, in viitorul apropiat, sa revina pe Ion Moina, dar alaturi de profesionisti si cu un investitor puternic in spate.

Oferta Impact: un milion de dolari

O alta varianta pentru preluarea Universitatii, ca principal investitor, este cea avansata, in primavara acestui an, de societatea Impact SA din Bucuresti. La acea vreme, Impact participa la o licitatie organizata de Primaria Cluj-Napoca pentru construirea Cartierului Tineretului.

Compania din Bucuresti concura la licitatie cu o societate controlata tocmai de patronul clubului rival al Universitatii, CFR Cluj, care - in cele din urma - a si castigat licitatia.

Presedintele Impact SA, Ioan Popp, clujean la origini, a facut o oferta cifrata la peste un milion de dolari Consiliului Local pentru preluarea CFM U SA si a asteptat un raspuns care, oficial, nu a mai sosit niciodata. E la fel de adevarat ca, dupa ce au pierdut licitatia, nici reprezentantii Impact, companie cotata la bursa, nu au mai insistat pe varianta preluarii Universitatii.

In propunerea avansata in primavara de Impact, clubul ar fi urmat sa iasa de sub tutela Consiliului Local, iar conducerea executiva a formatiei de pe Ion Moina ar fi fost schimbata in totalitate. Cauzele pentru care discutiile cu bucurestenii de la Impact nu au avansat au ramas, pana astazi, necunoscute publicului larg, pierzandu-se undeva pe coridoarele Primariei Cluj-Napoca.

Cert este ca, declarativ, conducerea clubului s-a aratat, si atunci, deschisa la orice solutii care ar fi putut sa scoata echipa din criza prelungita in care se afla, insa, faptic, nu s-a intamplat absolut nimic.

Fotbalul clujean, o afacere de 4 milioane de euro pe an

Din luna iulie 2005 si pana in mai 2006, adica pe parcursul ultimului sezon fotbalistic incheiat, CFR a primit din partea Consiliului Local si a celui Judetean, in total, peste 23 de miliarde de lei vechi (aproape 700.000 de euro). De aceeasi suma s-a bucurat si U Cluj.

Practic, CFR Cluj a primit din partea CL 15 miliarde de lei vechi in toamna lui 2005 si inca 7,5 miliarde de lei vechi in ianuarie 200

Suma totala este de 22,5 miliarde de lei vechi.

De la municipiu, U a primit, in 2005, 14,5 miliarde de lei vechi si inca 7,5, in ianuarie 2006. In total, U a primit 22 de miliarde de lei vechi. Daca CL a fost mai darnic cu CFR, consilierii judeteni au recompensat U Cluj cu 500 de milioane de lei vechi mai mult. Astfel, CJ a virat spre CFM U Cluj, in trei transe, suma 1,5 miliarde de lei.

Catre CFR, consilierii judeteni au alocat 1 miliard de lei vechi. In total, sefii lui U au avut la dispozitie in sezonul 2005 - 2006 (cand au ratat si singurul obiectiv - promovarea) peste 1 milion de euro.

Pe langa banii primiti de la CL si CJ, conducatorii lui U au mai strans de la sponsori (oficiali si ocazionali) urmatoarele sume: 60.000 euro de la Oncos, 70.000 de euro de la Iulius Mall, 800 milioane de lei vechi si alte 2,7 miliarde de lei vechi sub forma de imprumut de la Banca Transilvania. La acesti bani se adauga peste 100.000 de euro obtinuti din transferuri.

De cealalta parte, bugetul total (neoficial) al CFR pentru sezonul 2005-2006 a fost de aproximativ 2,7 milioane de euro. 670.000 de euro au fost acoperiti din sumele virate de CJ si CL, iar aproximativ 2 milioane de euro au provenit din sponsorizari, drepturi de televizare, publicitate si din contributiile patronului Arpad Paszkany.