Vineri dupa amiaza noul inspector scolar general al judetului Mures, Nicolae Neagu, a fost instalat oficial pe post. Prezent la ceremonia de investire, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Dumitru Matei, i-a indemnat pe membrii echipei ISJ sa munceasca mai cu sarg, pentru ca apoi sa le dea de inteles ca vor fi oricum dati afara.

Prefectul Ciprian Dobre si primarul municipiului Targu Mures au creat impresia ca se vor incaiera, acuzandu-se prin aluzii reciproce de incapacitate administrativa.

Exemple educationale

Ceremonia a fost ca de obicei intarziata din cauza sosirii prefectului si primarului municipiului resedinta de judet. Dobre si Florea au venit separat, au intrat pe usa impreuna, au stat la masa despartiti de Dumitru Matei, si au plecat mai inversunati decat venisera.

Nicolae Neagu a fost nevoit sa stea mai spre coltul mesei si nu le-a mai putut adresa prea multe indemnuri colegilor, dupa ce "oficialii de rang mai inalt" au socat asistenta cu discursuri acide, intr-un moment festiv.

Niste paraleli

"Doresc ca cei care gestioneaza destinele invatamantului muresean sa se intoarca cu fata la fapte, nu sa stea cu spatele. In ultima vreme lucrurile nu au mers prea bine, de cinci sase ani aceasta institutie este in cadere libera", si-a inceput discursul Dumitru Matei.

Apoi i-a anuntat pe inspectori ca noul adjunct este Nelu Moldovan, a explicat ca deciziile noi au fost luate pentru a regla managementul institutional si a anuntat ca perioada numirilor cu delegatie s-a incheiat si ca de-acum inainte toata lumea va fi numita prin concurs la ISJ. De asemenea Matei a subliniat ca nimeni nu este de neinlocuit.

"In orice institutie exista un nucleu, un grup de lucru format din cativa oameni care fac totul, restul merg paralel. Nu au nici macar o tangenta, nu ating nici intr-un punct", a explicat Matei.

Secretarul de stat s-a aratat extrem de nemultumit de modul de lucru din institutie: "Am ajuns in situatia in care nu putem avea o baza de date, ca inspectorii sa nu stie nimic despre invatamant", a declarat Matei anuntandu-si subalternii mureseni ca asteapta reluarea activitatilor in teren pentru a avea o "imagine reala".

Galceava

Prefectul Ciprian Dobre, fost presedinte PNL Targu Mures, si primarul Dorin Florea, actualul sef al PD Mures, au deplans imixtiunea politicului in educatie si au etichetat ca "timp irosit" sau "decizie foarte proasta" perioada de interimat a Suzanei Ganta, de parca nu aceleasi formatiuni politice ar fi propulsat-o si sustinut-o pe aceasta in fotoliul de sef al dascalilor mureseni.

"Cred ca a fost o experienta foarte proasta pentru noi toti faptul ca s-au asezat oameni nepregatiti in anumite posturi. Pentru unii palaria administrativa este prea mare", a declarat Dobre si i-a indemnat pe inspectori sa munceasca cu demnitate.

"Daca astazi este sarbatoare si este si vineri, ar fi pacat sa vorbim asemenea prostii si minciuni", si-a inceput primarul Florea discursul catre inspectori, replica in fapt la aluziile prefectului. Paradoxal a recunoscut si el ca postul de general a fost atribuit strict politic iar efectul a fost irosirea unui an si jumatate.

Dupa ce s-au aprins "pentru binele invatamantului muresean" nici prefectul nici primarul n-au mai zabovit decat pentru a ciocni simbolic un pahar de tarie cu inspectorii, desi aveau prilejul sa discute cu intreaga echipa pentru a mai clarifica dintre nemultumirile partilor.

"Ce am inteles eu? Ca de astazi inainte gata cu demagogia, si ca trebuie sa fiu omul rau in sensul bun al cuvantului", Nicolae Neagu, inspector scolar general